15.5 C
Craiova
marți, 6 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateValente, o revista scolara care socheaza

Valente, o revista scolara care socheaza

Grupul Scolar „C.D. Nenitescu“ din Craiova a realizat seria noua a revistei Valente, ultimul numar – aparut recent de sub tipar – demonstrind ingeniozitatea colectivului de redactie in ceea ce priveste forma, fondul, dar mai ales mentalitatea de tip occidental, care surprinde placut orice cititor, indiferent de virsta. Din revista nu lipsesc: articolul de fond, interviul, materiale inedite despre mari personalitati artistice si culturale din spatiul national si universal, descoperiri stiintifice de ultima ora, divertismentul etc. Ceea ce impresioneaza este libertatea de gindire si de expresie, care nu se poate gasi in alte reviste scolare.

Directoarea scolii, Elena Trita, nici nu a dorit sa-i amintim numele, pentru ca nu cumva alti colegi de breasla, in functii similare, sa o priveasca altfel: „Am citit materialele si nu pot spune ca am vreun mare merit in realizarea revistei. Copiii, colectivul de redactie, materialele acestora mi-au picat la suflet. Tin enorm la ei. Sint copii inteligenti, laureati la olimpiade si consider ca meritul le apartine lor. Sint convinsa ca dupa absolvirea liceului se va auzi de numele lor“.

Profesoara de limba romana, Laura Bosonea, principalul cadru didactic coordonator, arata aceeasi modestie: „Nu pot spune ca am depus eforturi mai mari decit colegii mei de catedra, Lidia Nicu, Silvia Harega si Ioana Mariana. Insa, trebuie sa recunosc harul elevilor nostri, contributia lor substantiala“.

Stefan cel Mare si Sfint a fost canonizat de biserica inca din anul 1662

Eleva Luiza Diaconeasa din clasa a XII-a A, prin intrebarile puse interlocutorului sau – specialist in domeniu – in scopul realizarii unui interviu despre Stefan cel Mare si Sfint, a descoperit o noutate care-i socheaza nu numai pe elevi. Citi cetateni nu au acuzat actuala structura a Bisericii Ortodoxe Romane ca l-a canonizat pe fostul voievod?

Iata raspunsul obtinut de Luiza: „Pentru ai sai, Stefan ramine, asa cum adevereste si o medalie jubiliara lansata la patru veacuri de la stingerea sa din viata, Stefan cel Mare si Sfint, apelative care reflecta pe deplin personalitatea marelui domnitor. Martora a rivnei sale pentru apararea ortodoxiei si urmind traditiei poporului drept-credincios, care de timpuriu l-a rinduit pe Stefan printre sfinti, Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat in anul 1662, cu titlu de <<Dreptcredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfint, iar ca zi de praznuire s-a fixat data trecerii sale in lumea de dincolo, 2 iulie“.

Nicolae Titulescu si Nicolae Grigorescu nu puteau fi omisi

Ciuca Daniel, coleg de clasa cu Luiza, are in Valente un eseu prin care argumenteaza valoarea de netagaduit a celui mai insemnat diplomat roman: „Nicolae Titulescu – precursor al unitatii europene“.

Emilian Ciupitu, elev in clasa a IX-a E, scrie un material despre marele artist plastic Nicolae Grigorescu, reusind sa scoata la lumina una dintre propriile marturisiri ale importantului pictor, care reflecta genialitatea acestuia: „De cite ori nu mi s-a intimplat sa vad un colt de natura admirabil? Ma uitam la ceas, ca sa vin a doua zi exact la aceeasi ora sa lucrez. Veneam si nu mai era nimic. Erau copacii, era valea si aceeasi lumina era. Dar… nu mai eram eu cel de ieri“.

Scriitorii de miine

Razvan Miulescu, elev in clasa a VIII-a A, demonstreaza certe valente de prozator. Redam un fragment din proza sa scurta, intitulata „Marea“: „Valurile marii loveau puternic stinca parasita pe care ma refugiasem. Ma departasem de lumea dezlantuita al carei individ eram fara voia mea. Fugisem de tot ce era rau, dar aici, unde marea se dezgolise, aratindu-si frumusetea, eu paream un gunoi, o mizerie. Prezenta mea o facea vulgara si n-o mai intelegeam. Avusesem curajul sa fug de animalele ce semanau cu mine, dar il pierdusem cind ma apropiam de ea, de fecioara despletita ce ma fascina cu vrajile ei. Ii priveam ochii adinci si limpezi si vedeam valurile azurii. Ii atingeam pielea si simteam nisipul cald si fin. Lumea mea ma ingrozea, a ei nu ma putea primi. Fusesem blestemat. Un blestem crud se pravalea peste mine“.

Alexandru Tudor, colegul lui Razvan, pare a fi „blestemat“ sa poarte crucea poeziei. La virsta lui, spune mult: „Jucariile s-au stricat, / Papusile au fugit, /Risurile de copii au amutit… / Peste tot praf si durere. // In locul acela pierdut, / O umbra cauta un trecut.“

Elevii sint mai convingatori decit specialistii

In articolele publicate despre pericolul pe care il reprezinta drogurile si fumatul, elevii sint convingatori. Denisa Zimtea (clasa a X-a D), in „Drogul – un joc cu moartea“, spune lucruri inspaimintatoare, in urma lecturarii unor carti de specialitate, insa nu este exclus chiar sa fi cunoscut un tinar a carui marturisire sa o fi socat: „Un prieten avea bere, unul tigari, altul cocaina, altul marijuana. Asta am facut. Asta faceau si prietenii mei. Era <<cool>>, intelegi? Ne simteam ca intr-o familie. Era grozav. Acum familia s-a micsorat. MURIM“.

Bogdan Filis (clasa a XII-a H) este la fel de convingator in ceea ce priveste atitudinea impotriva fumatului: „Fumul de tigara contine de circa 10.000 ori mai multe particule nocive decit cel mai poluat aer industrial“.

Alti elevi imbogatesc peisajul revistei cu materiale dintre cele mai variate si amuzante. Nu pot fi neglijati elevi deosebiti precum: Bogdan Peptusel (clasa a XI-a D), Cristiana Dan (clasa a XI-a D), Claudia Calarasu (clasa a X-a B), Raluca Totalca (clasa a VIII-a B), Oana Vlad (clasa a VIII-a A), Victor Cruceru (clasa a X-a B) si Stefanita Zamfirescu (clasa a IX-a E).

Din perlele elevilor

Nu lipsesc nici paginile de amuzament, care fac deliciul cititorului. Tinerii autori au selectat citeva perle ale elevilor si ale profesorilor.

„Latina este o limba cu gropi si hopuri“. „Intra un atom de sodiu si iasa doi de natriu“. „Poemul <<Miorita>> circula pe baza orala, adica nu a fost scris din motive tehnice“. „Mihai Viteazu s-a sprijinit pe dealurile Miraslau si Guraslau“. „Haosul si dezordinea se impletesc armonios in roman“. „Vaporizarea se face o data cu trecerea unui vapor pe Dunare“. „Superlativul adjectivului mort este supermort“. „Poezia <<Umbra lui Mircea>> ne prezinta un dialog intre doua personaje, dintre care unul tace“. „Am desenat un cerc fara nici o latura“. „Plaminii sint organe impare, care se afla in cavitatea bucala“. „Mumiile traiesc in Egipt“. „Lectia asta am scris-o oral“.

Din perlele profesorilor

„Ne oprim la inceputul orei viitoare“. „Voi sinteti 29 de cretini, eu sint unul singur“. „Care mai vorbeste il scot la harta si-l tavalesc prin toata geografia“. „Si la matematica se pune titlu la problema“. „Nu mai aveti nimic din ultima ora“. „Vreau sa va aduc aminte de ceva ce probabil nu stiti“. „Taci din gura si continua“. „Inchide cartea si colega“. „Dragi copii, astazi sinteti foarte tacuti, dar galagia asta ma deranjeaza mult“.

Din fotbal

„A dat <<autografe>> in stinga si in dreapta cu… crampoanele“. „Pe locul unde si-a <<altoit>> adversarul, a rasarit un 11 metri“. „A avut golul in mina, dar l-a ratat cu piciorul“. „Confuziile in fata portii sint clare pentru toata lumea“.

Cele zece porunci scolare

Intr-una dintre revistele anterioare, colegiul redactional a incercat sa creeze un precedent prin acordarea libertatii de expresie elevilor talentati. Un grup de profesori nu s-a indoit de spiritualitatea si talentul tinerilor liceeni. Redactorii s-au gindit sa inceapa partea de divertisment a revistei cu „cele zece porunci scolare“: 1). „Sa nu spui niciodata <<am chef de invatat>>. Va trece“. 2) „Daca ti-e somn, nu te duce la scoala. Decit 30 de elevi adormiti, mai bine 15 treji“. 3) „Cind incepe semestrul, nu uita sa rogi pe cineva sa te trezeasca si pe tine cu o saptamina inainte de sfirsit“. 4) „Nu te infuria daca iei patru. Calmeaza-te! Puteai sa iei trei!“. 5) „De ce sa-ti faci temele cind vii la scoala? Lasa totul pe dimineata. Poate te imbolnavesti si nu te mai duci la scoala“. 6) „Daca-ti cere diriga numarul de telefon de acasa, spune-i ca ai un lapsus“. 7) „Daca te prinde profa copiind, nu-i nimic. Omul din greseli invata“. 8) „Daca parintii tai vor sa vina la scoala, nu le spune nimic. Oricum pedeapsa va fi aceeasi“. 9) „Mai fa si tu din cind in cind cite o viroza, ca doar oameni sintem, nu?“ 10) „Nu te grabi sa ajungi la prima ora, oricum nu vei reusi“.

Autorii avertizeaza colegii ca este spre binele lor daca incalca aceste porunci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS