Din fosta societate AVICOLA Craiova au ramas putine spatii care si-au pastrat destinatia initiala, aceea de crestere a pasarilor pentru carne si oua. Piata locala este alimentata cu produse din import, mai ieftine, sau provenind din alte zone ale tarii care si-au administrat mai bine productia. „Daca inainte de 1989 AVICOLA Craiova avea peste 1.300.000 de capete de pasari, in urma procesului de lichidare, spatiile au fost preluate de alte societati comerciale cum ar fi TRANSSEM Bradesti, FELVIO PROD sau PICS COMTUR Bradesti. Aceste societati produc insa doar cinci la suta din numarul total de gaini pentru oua si pui pentru carne pe care il avea AVICOLA inainte“, a declarat Misu Sanda, consilier in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj. Nici in ceea ce priveste numarul de abatoare situatia nu este prea buna.
„Principalele abatoare din judet le detin FELVIO la Bucovat si AGES NOVA, prima societate avind si magazine proprii de desfacere a produselor“, a mai spus consilierul Sanda. La aceasta situatie dezastruoasa s-a ajuns din cauza importurilor masive din Ungaria, Brazilia si Statele Unite, ale caror guverne subventioneaza puternic productia de pui livrata la export, precum si din cauza productiei scazute de porumb si orz, generata de seceta din ultimii ani. „Producatorii din Dolj au primit anul trecut subventii la productia de pui pentru carne in suma de aproximativ doua miliarde de lei pentru 473 de tone de carne. Subventia a fost de 7.000 de lei la kilogramul in viu, reprezentind aproximativ 23% din pretul de 30.000 de lei cu cit se vinde un kilogram de pui in viu. Numai ca nu toti cei care au cerut au si primit acesti bani“, a mai spus Misu Sanda. Conform Ordonantei nr.108/2002, pentru obtinerea subventiei, producatorul trebuia sa faca dovada ca ferma sa are minimum 2.000 de gaini pentru oua si 5.000 de pui pentru carne. Pentru anul in curs, nici un producator local nu a depus cerere pentru subventii. „Noi asteptam in continuare. Dar se pare ca seceta isi spune cuvintul. E posibil ca la anumite ferme sa fi scazut si mai mult productia, asa cum s-a intimplat la AVICOLA Roviste si la FELVIO, care nu mai au deloc spatiile populate cu pasari“, a declarat consilierul Sanda.
Puii unguresti si americani au invadat magazinele din Craiova
Cu toate ca puii cresc in greutate relativ repede, in medie, 52 de zile pentru fiecare kilogram de spor, hrana costa mult. Pentru fiecare kilogram spor sint necesare peste trei kilograme de furaje. Tinind cont ca un kilogram de furaje costa aproximativ 14.000 de lei, la un calcul simplu rezulta ca pentru un kilogram spor de pui se cheltuiesc in medie 42.000 de lei, cu aproximativ 25% mai mult decit se vinde pe piata. „Subventiile sint bune, dar nu fac fata. Taxele de salvgardare impuse la importul de carne sint doar temporare si nu sint o solutie viabila. Ar trebui sa se stimuleze infiintarea de ferme. Spre exemplu, pentru oua, statul acorda subventii doar pentru productia ecologica, aceea care realizeaza standardele de calitate in ceea ce priveste tehnologia si aportul proteic“, a concluzionat Misu Sanda.
In perspectiva aderarii la UE, situatia dezastruoasa in care se gaseste puiul romanesc da batai de cap autoritatilor, care nu au la dispozitie decit doua posibilitati: ori gasesc modalitati de revigorare a acestui sector, ori continua actuala politica de transformare a tarii in piata de desfacere pentru produsele din Ungaria, Brazilia sau Statele Unite.