11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate30 de copii au fost crestinati

30 de copii au fost crestinati

La Biserica purtind hramul Sfintul Gheorghe din Bechet-Dolj, ieri, de ziua Sfintului Mare Mucenic, preotii parohi Ionut Pirvu si Doru Marinescu au savirsit taina botezului si crestinarii pentru 30 de copii ai caror parinti sint prea saraci ca sa faca din eveniment o sarbatoare. Cine nu a fost nas si a vrut sa fie, cine a fost si a mai dorit sa mai fie au putut sa-si aleaga finii dintre cei 30 de copii saraci din comuna devenita de curind oras. Majoritatea rudari, copiii nu primisera taina botezului, desi unii se apropie de adolescenta.

Sarbatoare mare la Biserica avind hramul Sfintul Gheorghe din Bechet-Dolj. Enoriasii venisera la slujba cu bucate alese si coliva pentru cei care s-au dus si au purtat numele sfintului si pentru cei care, purtind numele de Gheorghe sau Gheorghita isi dadeau de pomana si ramineau la masa din fata bisericii sa noroceasca intre ei de sanatate. Printre cei care vin la biserica in fiecare an cu ocazia acestei zile isi faceau loc, catre altar, o multime de femei gatite ca de sarbatoare. Erau nasele celor 30 de copii care, dupa slujba de sarbatoare, au fost crestinati si botezati in aceeasi cristelnita. Batrinele spun ca e semn bun pentru copiii care au fost adusi ieri in rindul lumii.

„Nu s-a mai intimplat niciodata sa fie botezati atitia copii intr-o singura zi la biserica noastra. E semn bun pentru copiii astia care ramin legati pentru totdeauna prin taina botezului savirsit in aceeasi zi si din aceeasi cristelnita. Sa le ajute Dumnezeu!“, le-a urat o batrina ce tinea strins cosul cu coliva adusa la biserica pentru barbatul ei. Antoaneta Nadu, profesoara pensionara la initiativa careia au fost botezati copiii, emotionata de ziua mare din care si-a luat rolul de parinte spiritual pentru fina ei Lavinia Dragan, spune: „Am vorbit cu preotul despre copiii din Bechet pentru care nu s-a savirsit niciodata taina botezului si am hotarit sa fie crestinati intr-o zi mare, de Sfintul Gheorghe. Parintele le va scrie copiilor certificate de botez, in care, pe linga prenumele pe care le au in certificatele de nastere, va adauga pentru fetite prenumele de Gheorghita, iar pentru baieti – Gheorghe. Toate femeile care au vrut sa fie nase de botez au putut sa vina si sa spuna Crezul pentru unul sau mai multi copii care le vor deveni pentru tot restul zilelor fini. Cind esti nas de cununie, se poate intimpla, de-a lungul vietii, sa se desparta finii pe care i-ai cununat. De finul de botez nu te poate desparti decit moartea. Si eu am botezat o fetita, Lavinia Dragan, careia i-am luat, dupa obicei, cercei de aur“. Fiecare nasa a venit cu luminarea de botez si cu buchetul de liliac si fiecare a murmurat alaturi de preot: „Cred intr-Unul Dumnezeu…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS