19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOJPC Dolj - la cheremul Partidei Romilor

OJPC Dolj – la cheremul Partidei Romilor

• Petre Dumitrescu, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj, l-a anuntat pe Terente cu doua zile inainte ca vine-n control • Un inspector a zis ca mai bine demisioneaza decit sa mearga in tirg la romii lui Dumitru Tatian

In tirgul de saptamina din Craiova, in tarcul administrat de Dumitru Tatian, zis Terente, in care romii vind haine second hand, infractiunile economice se tin lant. De citiva ani, acolo se comercializeaza tot felul de produse, fara sa contabilizeze nimeni banii rulati sau sa verifice provenienta marfurilor. Sub acoperirea comertului cu haine vechi, acolo se face contrabanda cu tot felul de produse care, in mod legal, n-ar avea ce cauta pe piata.

Dintotdeauna insa, legea s-a oprit la portile tarcului, care, cu ajutorul autoritatilor locale, a devenit un stat in stat. Organele de control ale statului niciodata n-au avut acces acolo fara instiintarea prealabila a presedintelui Partidei Romilor Dolj, Dumitru Tatian, de parca le-ar fi trebuit viza pentru un teritoriu strain.

Romii vind lenjerie intima second hand

Legislatia actuala interzice comercializarea lenjeriei intime second hand. In tarcul romilor lui Terente, nu s-a auzit de acest lucru. Chiloti, sutiene de toate marimile, tanga de toate culorile si alte obiecte vestimentare intime sint insirate ostentativ peste tot, mai sa te ia de nas numai ca sa cumperi ceva. Si cind vezi produsele expuse pe pres, te gindesti fara sa vrei la titoasa nemtoaica sau la pricajita din Italia care le-au purtat pina le-au ramas mici. Din tot bilciul de acolo mai lipsesc prezervative… second hand, dar mai stii ce-o fi pe sub maldarele de vechituri. Asta ca sa nu mai vorbim de lucruri destinate copiilor, ca jucarii de tot felul, inclusiv de plus, incaltaminte si chiar maiouri, chilotei si ciorapi, adica tot lenjerie de corp.

In privinta banilor si a provenientei marfurilor este o nebuloasa totala. Terente le percepe romilor taxe atit pentru locurile in care acestia isi vind „vechiturile“, cit si pentru depozitarea sacilor cu marfa pe timpul noptii. Toti platesc ca turcii, fara sa-l intrebe pe Terente de vreo chitanta. De fapt, nici pe ei nu-i intreaba nimeni de unde au marfa pe care o vind acolo, mai ales ca printre zdrente mai gasesti si cite un articol vestimentar la tipla, cu marca uneia din marile case de moda europene. Asta, pentru ca la Terente mai apeleaza si lumea „subtire“ a Craiovei. In domeniul aparaturii electronice, tot ce vrei gasesti, si mai vechi, si… sigilat in cutie. Nu factura de intrare, nu factura de iesire, dar preturi de „chilipir“, chiar si numai 20% din pretul de catalog. Organele de control ale statului nu se sinchisesc insa de ceea ce se intimpla acolo.

Plevusca – singura clientela a inspectorilor OJPC Dolj

Lucrurile sint si mai grave din moment ce organele de control ale statului, stiind ce se intimpla acolo, inchid ochii in fata ilegalitatilor. De pilda, redactorii GdS s-au rugat doua zile de directorul OJPC Dolj, Petre Dumitrescu, sa trimita inspectorii in control, in tirgul lui Terente.

Initial, seful OJPC i-a spus inspectoarei Maria Draghici sa insoteasca echipa GdS, dar aceasta a spus raspicat ca la romii lui Terente in control nu merge. „Daca ma obligati, imi dau demisia, dar acolo in control eu nu merg!“ Vazind ca nu poate rezolva problema, directorul OJPC a propus o intilnire pentru miercuri, la ora 10.00, la sediul institutiei. Ieri-dimineata, surpriza n-a fost prea mare: cind noi intram, din institutie iesea Terente. Directorul OJPC il anuntase inca de marti de intentia noastra si l-a convocat pentru ieri-dimineata. Probabil ca Terente n-a avut timp sa aranjeze treburile prin tirg, din moment de directorul OJPC Dolj ne-a rugat sa mai avem rabdare o zi. „E simplu sa solicit doua dube de politie si sa merg peste tigani, dar ce-am rezolvat. Nici asa nu putem merge pentru ca scot tiganii sabiile ninja la noi. Cel mai bine e sa mergem miine (azi – n.r.) dimineata acolo, ne intilnim cu Dumitru Tatian la poarta tirgului si mergem in control impreuna cu el“.

Halal control, anuntat cu doua zile inainte! De partea cealalta, zeci de comercianti marunti ai Craiovei, singurii verificati de inspectorii OJPC, ni s-au plins de abuzurile care se comit impotriva lor. Ei spun ca inspectorii OJPC vin in control cu ziaristii ca sa creasca spagile. Noi nu spunem ca-i asa, dar nu am prea auzit de un control OJPC Dolj la un colos, cum ar fi METRO sau BILLA, sau la vreo circiuma de lux, la care sa fie invitata si presa. Doar „European Drinks“ a fost prinsa acum patru ani cu ocaua mica de inspectorii OJPC. La acel control s-a „nimerit“ si presa.

O ora mai tirziu, Petre Dumitrescu suna la redactia GdS pentru a ne spune ca a vorbit cu toate redactiile si ca nu trebuie sa se mai scrie nimic de „European Drinks“ pentru ca s-a… „rezolvat“. Nu ne-a spus insa si cum. Oricum, de data asta, pe Terente l-a anuntat… preventiv. Asa da controale, coane!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS