O casa monument istoric a fost demolata… legal

Autori


Cu bani, sustinere politica si o armata de juristi buni se poate face aproape orice in Romania. Este si cazul unui patron craiovean care s-a luptat pentru a-si atinge scopul: „demolarea ruinelor“ din calea afacerilor sale. Desi reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura Dolj s-au opus vehement, Casa Orman a fost demolata inainte ca forurile superioare sa isi spuna punctul de vedere. Casa Orman a fost construita la sfirsitul secolului al XVIII-lea, inceputul secolului al XIX-lea si apartinea unei categorii de edificii monumente istorice de arhitectura pastrate in numar restrins in Craiova. Din 1992 si pina in august 2003, casa a figurat pe lista monumentelor istorice, motiv pentru care fostii chiriasi nu au putut sa cumpere locuintele in care stateau de peste 30 de ani.

Fosta casa Orman de pe strada Buzesti nr. 27, din Craiova, situata pina nu de mult linga hotelul Green House, a fost rasa de pe fata pamintului cu citeva saptamini in urma.

Multa lume a fost surprinsa sa constate ca a fost posibila demolarea unui monument istoric.

Povestea incepe in urma cu trei-patru ani, cind, in spatiul restrins din jurul Casei Orman, Constantin Rosu si-a construit hotelul Green House si o vila. Imobilul declarat monument istoric l-a impiedicat sa-si extinda afacerile dupa placul inimii, motiv pentru care si-a pus in gind sa devina proprietarul casei. Cu „o armata de juristi buni si sustinerea politica necesara“, ca doar de-aia e prieten cu lumea buna de la Primaria Craiova, Constantin Rosu a reusit sa-si vada visul cu ochii. El a oferit apartamente pentru cele 11 familii care locuiau cu chirie in Buzesti nr. 27, in schimbul „ruinei“. Consilierii locali n-au stat prea mult pe ginduri si si-au dat girul, considerind afacerea profitabila pentru municipalitate.

In ianuarie 2003, Antigona Dinu Chirian, fosta chiriasa, a incercat pentru ultima oara sa cumpere locuinta de la Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), administratorul cladirii. Dar cererea i-a fost respinsa pe motiv ca „OG 40/1997 interzice vinzarea locuintelor monument istoric declarate bunuri culturale romanesti“. Dupa nationalizare, casa a trecut in proprietatea statului, iar dupa revolutie nu a fost niciodata revendicata. Legendele locului pun Casa Orman in strinsa relatie cu Biserica Sfintii Arhangheli, construita in 1783.

Sustinere pe toate planurile


Mai departe, bine consiliat „pentru a demonstra ca fosta Casa Orman este doar o ruina care nu are nici o legatura cu istoria“, asa cum sustine Ilie Badescu, directorul RAADPFL Craiova, regia, din proprie initiativa, a solicitat si platit doua expertize tehnice pentru declasarea imobilului. In ambele documentatii, „expertii in arhitectura“ au „umflat“ cit au putut suma necesara consolidarii imobilului, aproape 400 de mii de euro. Din cauza pretului „umflat“, la capitolul concluzii, in expertiza executata de SC TEHNOTEX Craiova s-a dat urmatoarea solutie: „in cazul in care proprietarul considera prea oneroase masurile de consolidare, propunem dezafectarea cladirii intrucit nu mai prezinta garantii de comportament la viitoarele actiuni seismice majore.

In baza expertizelor tehnice, Guvernul Romaniei a fost de acord cu scoaterea Casei Orman de pe lista monumentelor istorice, hotarire publicata in Monitorul Oficial, din 6 august 2003“.

Prea mici pentru un razboi atit de mare

Reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura Dolj s-au opus vehement scoaterii Casei Orman de pe lista monumentelor istorice. La fata locului s-au perindat zeci de experti, veniti special de la Ministerul Culturii si Cultelor. Dupa ce studiau casa si-i cunosteau istoria, „specialistii parea ca se opun declasarii imobilului“. Ulterior insa, dupa ce ajungeau la Bucuresti, fie nu mai erau de gasit, fie erau ezitanti si spuneau cu o jumatate de gura ca „imobilul nu are o valoare atit de mare incit sa ramina pe lista monumentelor istorice“. „Am depus memorii peste memorii si cred ca am facut tot ce a fost omeneste posibil pentru a evita scoaterea Casei Orman de pe lista monumentelor istorice. Din pacate, nimeni nu ne-a sustinut. Toti cei carora ne adresam parca surzisera brusc. Nici acum nu stim ce contin rapoartele facute de cei de la minister. Orice specialist care vede expertizele tehnice in baza carora s-a obtinut declasarea isi poate da seama ca au fost facute de niste mercenari, nu de arhitecti“, sustine arh. Marcel Berendei, de la Directia Judeteana pentru Cultura Dolj. Pina la urma, reprezentantii Directiei de Cultura s-au dovedit prea mici pentru un razboi atit de mare si se uita si acum la raspunsurile favorabile de la ministerul de resort.

Dupa ce s-a acoperit de acte, Constantin Rosu, pentru ca „el tinjea dupa terenul liber, nu plin de ruine“, a demolat Casa Orman. In locul ei vor fi construite o parcare subterana si, probabil, o terasa. Curios este faptul ca, din cite cereri de declasare exista la Ministerul Culturii si Cultelor, doar cea a lui Constantin Rosu a fost aprobata.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 14 aprilie 2004

Actualitate

» Spune-mi cu cine votezi ca sa-ti spun cine te scapa de hazna!
» Angajati-i voi, ca va decontam noi…
» Primaria Craiova nu are bani pentru subventionarea locuintelor
» 35% dintre craioveni nu vor sa-si plateasca intretinerea
» Fonduri SAPARD de peste 3.000.000 de euro pentru infrastructura doljeana
» Consiliile locale nu le deconteaza profesorilor cheltuielile de naveta
» Romani care plecau in Spania – implicati intr-un accident
» O tinara decedata in Franta a fost inmormintata la Drobeta Turnu Severin
» Politistii de frontiera mehedinteni au confiscat bunuri de 870 de milioane de lei
» Atentie, se toarna asfalt printre rotile masinilor!
» Ministrul Mircea Geoana a vrut sa bata Craiova
» Nou-nascutii vor fi identificati prin bratari de plastic, in functie de sex
» O casa monument istoric a fost demolata… legal
» Bugetul local valoreaza cit o garsoniera in Craiova!
» Expozitie la Casa de Cultura Bailesti
» Cursuri de mediere a conflictelor la Malu Mare
» Pompierii severineni au primit 300 de apeluri false
» Inspectorii OJPC Olt, pusi inutil pe drumuri

Local

» Un comisar financiar si o batrina se acuza reciproc de santaj
» Un barbat a incercat sa-si violeze partenera de pahar
» Primarul din Tirgu Jiu este cercetat pentru abuz in serviciu
» Salvata de la moarte in ultimul moment

Gorj

» 200 de copii implicati in furturi, trafic de stupefiante si violuri

Sport

» Oltenii l-au razbunat pe Rednic cu virf si indesat!
» „Ce bine-mi pare ca ai luat teapa!“
» „Avem sanse sa prindem podiumul“
» Suporterii olteni au fost la inaltime
» Badea vrea sa mai joace macar un sfert de ora pentru Universitatea
» Divizia B, seria a II-a, etapa a 21-a
» Hanescu a reusit cea mai importanta victorie din cariera sa
» Romania va avea meci usor cu Canada
» Razbuna-te, „Puriule“!
» „Pregatesc meciul asta inca de cind am venit la Craiova“
» Pentru derbiul cu giulestenii, vor fi doua sau trei modificari in formatie
» Randjelovic are o situatie delicata
» Si jucatorii s-au suparat pe Petrescu
» Alb-albastrii au avantajul cifrelor
» Masuri sporite de securitate
» „De ce nu vrei sa ne despartim prieteni?“
» „Sper intr-o victorie a Universitatii!“
» Derbi oltenesc la Tirgu Jiu
» 50 de milioane de lire sterline pentru Ronaldinho!
» Un chinez da probe la Chelsea
» Ranieri si-a luat gindul de la titlu
» Mutu a dezamagit din nou
» Andrei Pavel se mentine in „Top 20“
» „Cneazul“ este al cincilea favorit
» DWAR a pierdut acasa
» Victorie pentru reabilitare
» Ion Pupaza a luat bronzul

Top