9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Mecanismul vizelor

In plin scandal al vizelor, un roman dezvaluie presei britanice cit de usor se poate intra in Marea Britanie cu documente false. In urma acestui scandal, ministrul britanic pentru imigratie, Beverley Hughes, si-a prezentat demisia, iar Regatul Unit a suspendat acordarea tuturor tipurilor de viza pentru romani si bulgari.

„Constructor“ care nu a pus niciodata mina pe o caramida

Un tinar roman povesteste in editia de ieri a tabloidului britanic The Sun cum a reusit sa intre pe teritoriul Marii Britanii, in baza unor documente false, dindu-se drept constructor. Desi romanul Daniel Iftode, de 25 de ani, nu a pus in viata lui mina pe o caramida – dupa cum el insusi marturiseste jurnalistilor britanici – a reusit, totusi, sa ajunga la Londra, obtinind o viza de afaceri, si sa inceapa o noua viata in Marea Britanie, pretinzind ca este seful unei firme de constructii.

Dupa ce a vazut ca sistemul britanic privind controlul imigrantilor nu este atit de restrictiv, Iftode, care este in realitate contabil, s-a decis de indata sa ajute si alti asa-zisi „oameni de afaceri“ romani sa ajunga in Marea Britanie, creind planuri de afaceri false si completind formulare de banca si de taxe pentru concetatenii sai care nu vorbeau engleza.

Membri ai lumii interlope – prezentati drept prosperi oameni de afaceri

Romanul sustine ca in fraudele comise de imigrantii ajunsi ilegal in Marea Britanie sint implicate si persoane specializate in escrocherii cu carduri bancare, precum si lideri ai lumii interlope, acestia beneficiind uneori de consultanta din partea firmelor de avocatura britanice. Iftode a furnizat, de asemenea, dovezi in ceea ce priveste neglijenta autoritatilor de imigrare, fapt care a dus, saptamina trecuta, la demisia ministrului Beverly Hughes.

„Nu am avut nici un fel de experienta in constructii, insa mi-am dat seama ca este foarte usor sa ajung in Marea Britanie, dindu-ma drept patron al unei firme din acest domeniu. Am incercat sa lucrez intr-un santier pentru citeva zile, insa nu aveam nici cea mai mica idee despre ceea ce trebuia sa fac. Asa ca m-am hotarit sa ajut si alti romani sa vina in Marea Britanie, cistigind de atunci o gramada de bani. Nu ma simt vinovat de faptul ca am mintit cind am depus cererile pentru obtinerea vizei. Este doar un mod de a-ti cistiga existenta“, a povestit tinarul roman.

Iftode a adaugat ca „planurile de afaceri“ prezentate functionarilor britanici – in care trebuia sa ofere detalii despre perspectivele politicilor de marketing, fluxurile de trezorerie si strategiile de obtinere a profitului – erau deseori identice, exceptind numele solicitantilor.

Dezvaluirile romanului au fost publicate dupa declansarea „scandalului vizelor“, ca urmare a aprobarii solicitarilor pentru vize de tip ECAA (European Community Association Agrement), ce permit intreprinzatorilor din tarile ce urmeaza sa adere la Uniunea Europeana sa locuiasca in Marea Britanie. Acestia trebuie sa demonstreze insa ca pot cistiga suficient pentru a se intretine pe ei si pe familiile lor, nepretinzind alte beneficii de la stat si fara sa lucreze ilegal pe teritoriul tarii.

Iftode a lucrat ca translator la o firma specializata in probleme de imigrare

Iftode a declarat insa ca multi romani saraci platesc pentru a li se transfera, temporar, sume mari de bani in conturi bancare, creind astfel o falsa impresie de bunastare. Iftode, care locuieste impreuna cu alti imigranti romani in Queensbury, nordul Londrei, a declarat ca a lucrat pentru scurt timp ca translator la firma de avocatura MJ Solomon and Partners, firma specializata in probleme de imigrare, aceasta fiind totodata si una dintre cele trei firme mentionate de diplomatii britanici de la Bucuresti.

„In perioada in care am lucrat la Solomon, am invatat ca poti face multi bani din prelucrarea acestor cereri. Nimeni nu parea sa fie interesat de faptul ca acestea sint reale sau nu. Era ca o linie de productie. Uneori, era vorba numai despre schimbarea unor nume pe documente deja existente la dosar“, a adaugat Iftode. Romanul si-a dat imediat seama ca ar putea face o groaza de bani, actionind pe cont propriu. „Pina acum, am adus in Marea Britanie sase romani, in baza unor planuri de afaceri false, in care i-am prezentat pe toti drept constructori“, a spus Iftode, sustinind insa ca nu a ajutat niciodata infractori sa intre pe teritoriul britanic. „Stiu doar despre un roman, sosit recent, ca este expert in fraude cu carduri bancare“, a marturisit Iftode.

Solomon Farinto, de la firma Solomon and Partners, a confirmat ca a prelucrat cererea de viza a lui Iftode, dar a dezmintit faptul ca l-ar fi si angajat pe acesta. El a recunoscut ca planurile de afaceri erau identice, insa a precizat ca acestea fusesera prezentate numai de catre persoane care se aflau deja in Marea Britanie inainte de a solicita viza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS