20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiobanii si oile lor au ajuns cosmarul taranilor

Ciobanii si oile lor au ajuns cosmarul taranilor

Zeci de tarani din comuna doljeana Daneti au venit revoltati la Prefectura Dolj pentru ca autoritatile locale nu iau nici o masura impotriva ciobanilor ale caror oi le devasteaza culturile in fiecare an. Proprietarii terenurilor spun ca s-au plins autoritatilor locale, dar nimeni nu i-a bagat in seama pentru ca ciobanii sint prieteni cu primarul, consilierii si politistii, carora le dau brinza si alte produse. De cite ori proprietarii au incercat sa-si apere paminturile, ciobanii au reactionat violent, atacindu-i cu furci, topoare si bite si asmutind ciinii asupra lor.

Ajunsi la limita rabdarii, dupa ce zilele trecute cei peste 20 de ciobani si-au facut de cap, lasind sutele de oi sa pasca pe terenurile cu griu, taranii au inchiriat ieri-dimineata un autobuz si au venit la Craiova. Prefectul judetului, Ion Calin, i-a primit in audienta pe reprezentantii taranilor din Daneti si a hotarit sa trimita o delegatie in comuna, care sa demareze o ancheta. In functie de rezultatele acesteia, Calin a promis ca va lua masuri drastice impotriva celor care se fac vinovati. Prefectul a mai recomandat taranilor sa organizeze paza obsteasca si le-a promis ca va solicita ca un detasament de jandarmi sa fie deplasat acolo si sa-i ajute pe proprietari la paza terenurilor.

„Ne aparam de ciobani ca de turci“

In multe comune doljene au avut loc conflicte intre proprietarii terenurilor si ciobani, din aceleasi motive. Anul trecut, un scandal asemanator a izbucnit in comuna Unirea. Un taran i-a surprins pe Stefan Cojocaru si Marin Ruican in timp ce intrau cu oile si caprele pe tarlaua sa cu griu si porumb. Intre ei s-a iscat o altercatie in urma careia taranul s-a ales cu capul spart. Un consatean de-ai sai se plingea: „Impreuna cu un alt vecin de-ai mei l-am gasit pe Constantin Goagina cu caprele pe terenurile noastre. I-am spus sa plece, dar el a sarit cu bita la noi si a zis ca pentru caprele sale face crima. Ne-am dus imediat la postul de politie, dar agentul Stefan Ionica a spus ca n-are de gind sa alerge pe cimpuri dupa cioban. Noi ne-am saturat sa ne gasim culturile devastate pe suprafete intinse“.

Eugen Mocanu, tot din Unirea, a spus: „I-am prins de zeci de ori pe ciobani pe pamintul meu, ne-au si batut. Astfel de conflicte sint frecvente. Ne aparam paminturile parca din calea turcilor. Nu le face nimeni nimic pentru ca sint uniti intre ei. Noi, proprietarii, nu avem lege care sa ne apere“. Primarul comunei Unirea a declarat: „Un tinar din comuna, Daniel Plesoianu, zace in puscarie nevinovat pentru ca si-a aparat proprietatea si integritatea corporala. Intr-o noapte, el l-a gasit pe unchiul sau, Marin Plesoianu, cu oile in tarlaua sa cu floarea- soarelui. Oile facusera deja mari pagube. Baiatul l-a rugat pe unchiul sau sa-si scoata oile de acolo. Acesta insa l-a injurat si l-a lovit cu o bita. Tinarul a luat bita din miinile ciobanului si l-a lovit de mai multe ori. Respectivul a decedat la scurt timp, iar Daniel, care era un copil deosebit de cuminte si isi apara proprietatea, a fost condamnat. Tot satul este revoltat pentru nedreptatea asta. Unde este legitima aparare?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS