14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte stiri

Tarife mai mari la apa

Societatea de apa-canal SECOM SA Drobeta Turnu Severin va propune consiliului local majorarea tarifelor la apa potabila si canalizare. Pretul pe metru cub va creste de la 6.193 la 7.218 lei, in timp ce pretul canalizarii va creste de la 709 la 777 lei pe metru cub. Potrivit directorului societatii, Iulian Berciu, majorarea tarifelor este justificata de cresterea, incepind cu 1 ianuarie 2004, a pretului apei brute si a pretului cantitatii de ape uzate preluate de catre Compania Nationala Apele Romane, filiala Mehedinti.

Peste o suta de mii de angajati scosi de pe listele de asigurati

Din rea-vointa sau din neglijenta, peste o mie de societati nu depun la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj listele privind evidenta nominala a salariatilor. Printre fruntase sint societatile: TUFON, PROVIC, LUXTEN LIGHTING, CORA INVEST GROUP, BILLA Romania, FC EXTENSIV, toate din Craiova. „Pina in 25 ale lunii, patronii trebuie sa actualizeze listele, altfel, angajatii nu mai beneficiaza de asistenta medicala din pachetul de baza de servicii medicale. Este vorba de peste o suta de mii de angajati care lunar isi pierd calitatea de asigurat“, sustine Cristina Mindreci, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj.

90% dintre salariatii de la Miscare-Comercial Severin au semnat pentru greva ceferistilor

Angajatii din transportul feroviar de calatori si marfuri din Miscare-Comercial Drobeta Turnu Severin vor participa luni la greva de avertisment de doua ore, in intervalul 7.00-9.00. Peste 90% dintre membrii Sindicatului Liber au subscris la aceasta actiune de protest. Potrivit liderului de sindicat, Ion Ghinescu, s-a ajuns la aceasta situatie deoarece, de la sfirsitul lunii ianuarie, salariatii din sistemul feroviar nu mai au un contract colectiv de munca: „Administratiile de cale ferata au propus o crestere cu 3 la suta a salariilor brute de baza, pe intreg anul 2004. Principalele revendicari sint transpunerea salariului minim pe economie in grila de salarii de la calea ferata, acordarea tichetelor de masa pentru toti salariatii, renuntarea la concedieri colective, imbunatatirea conditiilor de munca“.

Amenda de 50.000 de lei pentru 700 de kilograme de cupru confiscat

Politistii din cadrul Politiei Municipale Tirgu Jiu i-au confiscat omului de afaceri de etnie roma Ninel Potirca peste 700 de kilograme de cupru. Amenda aplicata de politisti a fost, in conformitate cu legislatia in vigoare, de 50.000 de lei. Valoarea cuprului confiscat este de aproape 50.000.000 de lei. Omul de afaceri Ninel Potirca a mai fost in atentia Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, fiind anchetat pentru evaziune fiscala.

Conflictul de munca din minerit a fost stins

Negocierile dintre sindicatele miniere din Oltenia si ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, au determinat stingerea conflictului de munca din minerit. Dupa sase zile de greva generala, minerii s-au intors la lucru cu promisiunea guvernantilor ca vor avea salarii mai bune si nu vor exista restructurari decit in baza unui program bine stabilit, acceptat si de sindicate. Neintelegerile dintre administratie si sindicatele miniere au fost generate de trei anexe din contractul colectiv de munca, anexe care nu erau acceptate de Compania Nationala a Lignitului Oltenia. Prin interventia lui Dan Ioan Popescu, anexele au fost semnate si de sindicate si incepind de astazi vor fi semnate si contractele individuale de munca. Minerii au reluat programul de lucru de vineri, cind nu avusesera loc negocierile.

Firme oltene amendate pentru lipsa caselor de marcat

Garda Financiara Olt a controlat saptamina trecuta mai multi agenti economici din judet pentru a verifica daca sint dotati cu aparate de marcat electronice fiscale. 16 patroni au fost amendati pentru ca nu-si dotasera magazinele cu asemenea aparate, suma cumulata a sanctiunilor depasind 134 de milioane de lei. Comisarii financiari au confiscat si suma de 14,5 milioane de lei care nu a putut fi justificata cu acte, iar in doua cazuri s-a dispus suspendarea activitatii punctelor de desfacere pina la dotarea lor cu case de marcat. 24 de firme care desfasurau activitati in domeniul productiei au fost amendate contraventional cu 28 de amenzi, suma strinsa la buget in acest mod ridicindu-se la aproape 210 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS