Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj se confrunta in ultimul timp cu o situatie care poate constitui infractiune. Diplomele de absolventi ai Facultatii de Farmacie sint „vindute“ pentru a obtine banii Casei de Asigurari de Sanatate. In legatura cu aceasta incercare de a incalca legea, presedintele CAS Gorj, Speranta Vina, a declarat: „Au innebunit de-a binelea! Nu puteam sa-mi imaginez ca oameni cu o asemenea pregatire recurg la astfel de gesturi!“
Pentru a obtine banii Casei de Asigurari de Sanatate pentru retetele compensate sau gratuite, farmacistii gorjeni au gasit o metoda ingenioasa. Mai nou, acestia isi „vind“ diplomele de specialisti. Pentru a incheia contracte cu CAS Gorj, in sensul suportarii de catre institutie a contravalorii retetelor gratuite si compensate, patronii de farmacii, unii dintre ei chiar farmacisti, au angajat in cadrul societatii mai multi specialisti in acest domeniu. CAS a stabilit un punctaj pentru acordarea fondurilor de la sanatate si, in functie de acesta, se pot obtine mai multi bani. Principalele conditii impuse de Casa sint legate de programul de lucru al farmacistilor si de numarul de angajati specializati in acest domeniu. Mai multi farmacisti apar angajati la mai multe farmacii din judet sau chiar din tara, numarul orelor lucratoare depasindu-l si pe cel legal stabilit in Codul Muncii. Exista situatii cind un farmacist munceste, doar in acte, 24 de ore. In felul acesta, unele farmacii obtin doua puncte, in timp ce altele depasesc zece. In functie de aceste punctaje se obtin mai multi bani de la bugetul de sanatate.
Farmacisti din alte judete lucreaza in Gorj
Reprezentantii CAS Gorj au descoperit si situatii in care farmacistii din Dolj, Timis sau din alte judete din tara sint angajati in farmaciile din Gorj. „Este imposibil ca oamenii din alte judete sa vina zilnic in Gorj sa lucreze cite patru ore, cit au stabilit prin contract“, a declarat Speranta Vina, presedinta CAS Gorj. In urmatoarele zile, Casa trebuie sa incheie contractele cu farmaciile din judet, insa din cauza situatiei constatate vor fi aminate. Speranta Vina spune ca este hotarita sa puna capat problemei aparute si, in acest sens, a solicitat tuturor farmaciilor din judet sa depuna dosarele cu angajatii la Casa. Verificarea va avea loc impreuna cu cei de la Directia de Sanatate Publica Gorj si angajatii care apar in acte si nu vor fi gasiti in farmacii vor avea probleme, iar contractele vor fi reziliate. „Daca este nevoie, voi inainta sesizari Parchetului pentru a cerceta persoanele care au incercat sa ne insele. Este vorba despre infractiuni si trebuie sa raspunda“, a spus Speranta Vina.
Trafic de diplome de farmacist
Din cele 45 de farmacii existente in Gorj, doar doua nu au contracte cu CAS. „Nu am incheiat nici un contract cu farmaciile, tocmai din aceasta cauza. A fost declansata o adevarata isterie in acest sens. Au innebunit de-a binelea! Nu puteam sa cred ca oameni cu astfel de pregatire recurg la asemenea gesturi. Angajarea intre farmacisti este permisa in Codul Muncii, insa sint unii care depasesc orele. Sint farmacisti din alte judete, unii pensionari, care si-au dat diplomele celor din Gorj. Acestia nu pot lucra!“, a declarat presedinta CAS Gorj. Pina cind nu vor fi verificate toate documentele farmaciilor, Casa de Asigurari de Sanatate Gorj nu va incheia nici un contract cu farmaciile. In aceste conditii, nu pot fi eliberate nici retete compensate sau gratuite.