13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGabriela a invatat de mica sa se lupte cu moartea

Gabriela a invatat de mica sa se lupte cu moartea

Tinara, fragila, frumoasa ca un inger si aproape condamnata la moarte. Este povestea unei adolescente care de cind a vazut lumina zilei si a inceput sa inteleaga ce se intimpla in jurul ei a luptat cu indirjire pentru a mai fura din ghearele mortii inca o zi. Pina acum a reusit. De acum depinde doar de medici daca tinerei i se va mai acorda o sansa de supravietuire.

La prima vedere, Gabriela Dilgoci, de 17 ani, pare o tinara optimista, care are toata viata inainte pentru a-si duce la indeplinire visele si a-si urma idealurile. Putini stiu insa ca ingerul de fata cu ochi albastri poarta in suflet un ocean de durere si de spaima. Spaima ca, in orice clipa, „miine“ pentru ea nu va mai exista.

Gabriela s-a nascut cu o malformatie cardiaca: ventricul unic. Inca din primele zile de la nastere, medicii nu i-au dat nici o sansa de supravietuire. In 1992, cind a implinit cinci ani, intr-o clinica de specialitate din Tirgu Mures a fost supusa primei interventii chirurgicale prin care i s-a pus o proteza la inima si plamini (shunt sistemico-pulmonar sting) pentru ca singele sa se poata oxigena si astfel firul anemic al vietii sa nu se rupa. Patru ani mai tirziu, proteza s-a infundat si a fost nevoie de o alta interventie chirugicala prin care i s-a pus un shunt sistemico-pulmonar, drept de aceasta data. Cu o hipertensiune pulmonara severa, viata Gabrielei si a familiei ei a devenit un calvar.

Gabriela isi doreste sa traiasca

In ciuda suferintei care o macina, Gabriela lupta cu indirjire pentru a tine pasul cu colegii ei si pentru a obtine note cit mai bune la scoala. Niciodata nu a avut media generala sub noua si e mindra de rezultatele ei. „Pe linga durerea pe care le-am sadit-o in suflet, macar atita bucurie sa le aduc si eu parintilor mei. Eu nu am fost ca si ceilalti copii. Nu am putut sa ma joc cu ei, sa alerg, sa inot. Mi-as fi dorit tare mult sa pot sa fac tot ce fac tinerii de virsta mea. Si cred ca asta m-a durut cel mai mult. Asa ca mi-am gasit refugiul in invatatura“, povesteste cu tristete Gabriela.

Tinara isi doreste sa ajunga studenta la Facultatea de Istorie. Si pentru asta, atunci cind nu este la spital, face tot posibilul sa ajunga la scoala si sa invete pe rupte. Colegii de clasa o ajuta cit pot si o sprijina atunci cind boala o tulbura.

Mama Gabrielei si-a dedicat viata copilului bolnav. Peste tot au mers impreuna si s-au sustinut reciproc atunci cind teama si disperarea puneau stapinire pe ele. „Nu stiu de unde are copilul meu atita putere de a lupta pentru viata. Cind eu cad, ea ma ridica, imi da curaj si dorinta de a crede in viitor. Vrea sa fie sanatoasa. Vrea sa traiasca, iar eu nu mai stiu ce sa fac si la ce usa sa bat pentru a o ajuta“, spune Elena Dilgoci. Veniturile, nu foarte mari, ale familiei Dilgoci se duc pe tratamentul fetei si pe cheltuielile de intretinere a casei. In semn de solidaritate, colegii de clasa ai Gabrielei de la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova au renuntat la banii lor de buzunar pentru a-i da tinerei sa isi cumpere medicamente. Pentru a te mentine in viata cu o maladie congenitala la inima este nevoie si de multi bani.

Sansa Gabrielei – transplantul de inima

In ultimul timp, lucrurile s-au inrautatit pentru Gabriela. Oboseste foarte repede si sta mai mult prin spital decit acasa. Medicii le spun in continuare parintilor ca hipertensiunea pulmonara severa nu are leac si se mira cum de a rezistat atita timp.

„La sfirsitul lunii trecute mi-au dat-o acasa de la Spitalul Fundeni din Bucuresti. Trebuia sa-i faca un cateterism pentru a vedea exact in ce stadiu se afla boala si ce se mai poate face in viitor.

Dar mi-au spus ca aparatul este defect si m-au trimis acasa cu ea. Mi-au spus sa mai sun peste vreo doua saptamini sa vedem daca se va gasi un loc pe lista de asteptare. Mi-au spus ca analizele facute pina acum nu sint concludente,“ povesteste mama tinerei.

Medicii au devenit imuni la durerea umana si pare ca nu le pasa ca zilele Gabrielei sint numarate. „Am nevoie de ajutor. Am nevoie ca pe lista lunga de asteptare sa se gaseasca un loc si pentru fata mea. Stiu ca sint cazuri din toata tara, insa noi nu mai avem timp de asteptare“, a mai spus Elena Dilgoci. Dupa ce i se va face si acel cateterism, se poate pune un diagnostic si prescrie un medicament. „Ar fi o rezolvare de moment, dar pentru noi si asta inseamna ceva“, mai spun parintii fetei.

Singura sansa pentru ca viata Gabrielei sa fie salvata ramine transplantul de inima. Deocamdata insa, aceasta posibilitate i se pare doar un vis indepartat din cauza costurilor foarte mari pentru o astfel de interventie chirugicala. Dar nu imposibil de realizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS