Absolvenţii Postlicealei Ecologice din Craiova işi pot practica, in sfirşit, meseria de asistent medical kinetoterapeut, după ce, printr-un ordin emis cu citeva zile in urmă, Ministerul Sănătăţii a introdus această specializare in nomenclatorul său
Prin Ordinul nr.15 din 13 ianuarie 2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.59, din 23.01.2004, Ministerul Sanatatii a introdus intre specializarile asistentilor medicali si pe cea de kinetoterapeut. Ia sfirsit astfel calvarul celor 45 de absolventi ai Scolii Postliceale Ecologice din Craiova – specializarea „asistent medical kinetoterapeut“ – care nu se puteau folosi de diploma obtinuta pentru ca meseria lor nu exista in nomenclatorul Ministerului Sanatatii.
Ministerele s-au pus,
in sfirsit, de acord
Cazul celor 45 de absolventi ai Scolii Postliceale Ecologice din Craiova a fost prezentat pe larg in paginile cotidianului nostru cu o luna in urma. Specializarea de „asistent medical kinetoterapeut“ a fost infiintata la inceputul anului scolar 2001 – 2002, in baza Avizului provizoriu de organizare si functionare nr.5 din 12.02.2002, emis de Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamintului Preuniversitar. Avizul a fost acordat in baza Nomenclatorului de specializari, prin care se asigura pregatirea profesionala in scolile profesionale, aprobat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. La avizul provizoriu de organizare si functionare s-a adaugat, prin Ordinul nr.5065 al MECT din 30.09.2003, si Autorizatia de Incredere emisa pentru Scoala Postliceala Sanitara Ecologica din Craiova exact pentru calificarea „asistent medical kinetoterapeut“.
In baza acestor documente – fara de care unitatea de invatamint ar fi functionat ilegal – cei 45 de absolventi ai primei promotii au sustinut mai intii un examen de selectie, apoi pe cel de absolvire, pe care toti 45 l-au trecut cu rezultate foarte bune, 43 dintre ei obtinind note peste 9.00. Ambele examene au fost sustinute la o scoala postliceala de stat, acreditata – este vorba despre Grupul Scolar „Charles Laugier“ din Craiova – care le-a si eliberat absolventilor certificatele de competente profesionale.
Numai ca, pentru a putea profesa, absolventii aveau nevoie si de autorizatii de libera practica, pe care Directia de Sanatate Publica Dolj nu le putea elibera din cauza ca specializarea de asistent medical kinetoterapeut nu exista in nomenclatorul Ministerului Sanatatii. Abia acum, la doi ani si jumatate de la introducerea acestei specializari in nomenclatorul Ministerului Educatiei si la o jumatate de an de la absolvirea primelor promotii – la Craiova si Baia Mare -, Ministerul Sanatatii a emis un ordin de recunoastere a acestei specializari.