11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de mehedinteni isi aduc aminte cu nostalgie de perioada comunismului

Zeci de mehedinteni isi aduc aminte cu nostalgie de perioada comunismului

• Marian Gheata, din comuna Malovat, a colectionat zeci de tablouri, drapele si carti din epoca Ceausescu • In fiecare an, pe 26 ianuarie, el isi impodobeste casa cu tablouri gigant ale „conducatorului iubit“ • Mehedintenii care poarta numele presedintelui RSR vorbesc cu admiratie de tizul lor

„Cartea la care tin cel mai mult este «Democratia socialista»“

Marian Gheata este poate cel mai infocat admirator al lui Nicolae Ceausescu. Mehedinteanul si-a „impodobit“ casa din comuna Malovat cu sloganuri comuniste, steaguri cu secera si ciocanul, dar mai ales cu tablouri gigant, care il infatiseaza pe cel supranumit cindva „cel mai iubit dintre conducatori“. Marian Gheata spune ca fostul lider comunist si sotia sa au ramas si vor ramine in memoria familiei sale: „Il tin pe Ceausescu pe casa, ca asta e firma mea. Am pastrat tablourile de la revolutie, cind altii le-au aruncat. Le-am strins si le-am depozitat in podul casei, ca din cauza lor m-a luat politia, dupa revolutie, de citeva ori. Le pun de 23 august si de ziua lui Ceausescu, pe 26 ianuarie!“ Nu doar tablourile si drapelele ii amintesc mehedinteanului din Malovat de vremea fostului dictator. Intr-un colt al casei, chiar la intrare, Marian Gheata tine un fiset dublu, din fier, in care se afla depozitate carti ale „celui mai mare presedinte al Romaniei“. „Cartea la care tin cel mai mult este «Democratia socialista». Nu o dau pentru nimic in lume!“ Pentru ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu, 26 ianuarie, Marian Gheata a refacut tablourile rupte, a spalat drapelele si a retusat sloganurile comuniste.

Nicolae Ceausescu… din Prunisor

In Mehedinti, sint citeva zeci de persoane care poarta numele Nicolae Ceausescu. Numai in Drobeta Turnu Severin sint 11. Nu toti cei care au pastrat numele fostului dictator au si amintiri placute despre perioada regimului comunist. Majoritatea insa poarta cu mindrie numele fostului presedinte al Republicii Socialiste Romania. Fost profesor de matematica si un timp director la scoala din satul Fintina Domneasca, Nicolae Ceausescu, din comuna Prunisor, se mindreste cu numele sau, care i-a adus unele satisfactii, cel putin morale. De multe ori s-a intimplat ca aceia care l-au auzit cum se prezinta sa nu-l creada: „Inainte de 1989, cind ma oprea militia si spuneam cum ma cheama, incercau mai intii sa ma duca la sectie, sa faca verificari“.

„Il admiram pe Ceausescu, dar comunistii veneau si ne luau din curte pasari si animale!“

Cu toate ca il elogiaza pe fostul dictator, mehedinteanul nu are o parere buna despre comunisti. „Nu am vrut carnet rosu si am refuzat sa ma fac membru de partid. Il admiram pe Ceausescu, o fac si acum, dar comunistii veneau si ne luau din curte pasari si animale. Asta nu mi-a placut!“, adauga Nicolae Ceausescu din Prunisor, precizind ca el crede in reabilitarea fostului presedinte. „Istoria nu-l va lasa asa, pentru ca a fost un mare conducator. Cred ca nu avea consilieri buni pe linga el si de aici i s-a tras. A pierdut legatura cu poporul. Am vrut sa intru si eu in politica, dar dupa ce am fost presedintele FSN, la Prunisor, era sa ne bata unii care au intrat in sediul nostru si m-am lasat pagubas“. De ziua fostului dictator, mehedinteanul Nicolae Ceausescu va ciocni un pahar de vin rosu impreuna cu vecinii si va depana amintiri de dinainte de 1989. Ar fi dorit sa ajunga la mormintul fostului presedinte si sa aprinda o luminare, dar democratia nu i-a adus banii necesari pentru deplasarea pina in Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS