12.8 C
Craiova
sâmbătă, 21 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClinica de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ Craiova - gara pentru copiii abandonati

Clinica de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ Craiova – gara pentru copiii abandonati

In ciuda lipsurilor cu care se confrunta, Clinica de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ lucreaza in forta. 4.000 de internari si 5.000 de consultatii pe an, lipsa deceselor si a infectiilor interne in rindul pacientilor sint indicatori care dovedesc cu prisosinta necesitatea existentei spitalului de copii in Craiova.

Pe linga faptul ca deserveste doua treimi din copiii municipiului si o treime din cei din judet, Clinica de Pediatrie a devenit „o gara“ in care micutii abandonati poposesc mai multe luni pina cind situatia lor este clarificata de institutiile acreditate. Au existat cazuri in care copii grav bolnavi au fost adapostiti de clinica ani bunii, fiind „adoptati“ sufleteste de personalul medical.

De noua luni in clinica

Valentina Bimbai are deja noua luni de cind este internata in Clinica de Pediatrie. Suferind de o malformatie congenitala complexa cardiaca, fetita trebuie sa fie in permanenta sub supraveghere medicala. Aspectul cianotic si problemele majore de sanatate au facut ca micuta sa nu fie dorita nici de eventualii asistenti maternali. Personalul clinicii a facut tot posibilul pentru a ameliora starea Valentinei, inclusiv demersuri catre clinicile din tara, unde este posibila operatia care i-ar putea salva viata. „Fetita s-a intors de curind de la Cluj, unde diagnosticul medicilor a fost: inoperabil. Noi avem in continuare grija de ea si este remarcabil faptul ca pina acum am reusit sa o mentinem stabila, fara infectii interne sau complicatii. Poate este un semn ca acest copil vrea sa traiasca si poate ca, in cele din urma, operatia va fi posibila“, a spus profesor dr. Dumitru Bulucea, seful clinicii.

Cei mai multi copii abandonati provin din familii de romi

Vecina de pat a Valentinei este tot o fetita abandonata inca de la nastere de Crenguta Gaman, in virsta de numai 13 ani. Fetita a fost internata in clinica din octombrie anul trecut si, chiar daca starea de sanatate este stabila, ea nu a fost inca incredintata unui asistent maternal. „Un caz asemanator cu acesta am avut in penultima zi a anului trecut, cind a fost adus un sugar cu bronho-pneumopatie acuta si insuficienta cardio-respiratorie. Parintii erau romi si la fel de tineri: mama avea 14 ani, iar tatal 17.

Spre deosebire de Crenguta Gaman, Monica Neagoe nu si-a abandonat insa copilul. Am colaborat foarte bine, mama a dat dovada de dragoste fata de noul- nascut si totul s-a terminat cu bine, baietelul fiind externat perfect sanatos“, a spus prof. dr. Dumitru Bulucea.

Consultatii neomologate de CAS

In Clinica de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ se inregistreaza in permanenta doua sau trei cazuri de abandon. Fenomenul este o problema in plus fata de cele cu care se confrunta institutia medicala.

„Consultatiile pe care le facem noi aici nu sint nici macar omologate de Casa de Asigurari. Este munca gratuita pentru cadrele noastre medicale. Cu banii pe care am fi putut sa-i obtinem astfel poate ca rezolvam si noi unele aspecte, cum ar fi igienizarea clinicii, care nu s-a mai facut de trei ani. Normal ar fi ca in Craiova – municipiu si centru universitar care isi creeaza o pleiada de doctori – sa existe un spital de copii, pentru ca pediatria este un lucru de baza in sanatatea unei societati. S-ar evita astfel plimbarea copiilor bolnavi prin sectiile de pediatrie ale spitalelor craiovene, situatie care poate duce la lucruri nedorite, inclusiv la decesul pacientului“, a spus seful clinicii.

Este trist cum intr-un oras in care exista milionari in dolari si exista mereu bani pentru noi afaceri si noi investitii, nu se gasesc o suta de milioane de lei pentru igienizarea spitalului prin care trec aproape toti copiii municipiului si o treime din cei din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS