17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurnatoria lui Dilgoci este greu de pornit

Turnatoria lui Dilgoci este greu de pornit

Muncitorii de la SC TUFON SA Craiova mai au putin si fac o luna de cind stau acasa. Ei au fost chemati la lucru pe 12 ianuarie, iar de la poarta, aproximativ 200 de muncitori au aflat cu stupoare ca vacanta se prelungeste pina pe 26 ianuarie. Ca sa-i linisteasca pe oameni si sa-i convinga sa plece acasa, conducerea societatii le-a promis ca le va plati salariile restante din decembrie anul trecut. Dar cum banii de la casierie nu ajungeau pentru achitarea tuturor salariilor, promisiunea a fost incalcata imediat ce muncitorii nemultumiti au plecat de la poarta fabricii. Patronatul societatii a motivat intirzierea platii salariilor prin faptul ca „muncitorii erau in vacanta de sarbatori si nu puteau fi chemati de acasa doar ca sa isi ridice banii“.

Dupa o binemeritata vacanta, impusa de sarbatorile de iarna, inca din 19 decembrie 2003, muncitorii de la SC TUFON SA Craiova s-au intors la lucru, conform recomandarilor primite de la coducerea societatii. Numai ca ieri, la intrarea in fabrica, celor aproximativ 200 de muncitori din schimbul intii li s-a spus ca „activitatea va fi reluata abia in 19 sau poate chiar 26 ale lunii daca vremea de afara se va mai imbuna“. „Salariatii nu au fost anuntati ca activitatea nu va fi reluata pe 12 ianuarie deoarece multi sint de la tara si nu au telefon“, a declarat Constantin Dilgoci, patronul societatii.

Vestea i-a derutat pe muncitori, care, pina la urma, au avut de ales: fie stau degeaba la poarta fabricii si nu vor lua nici un ban la finele lunii, fie se considera oficial in concediu de odihna. „Fiecare are dreptul la 33 de zile de concediu de odihna, deci se acopera toata perioada cit fabrica nu lucreaza“, a mai spus patronul societatii.

Liderul de sindicat, nimeni altul decit directorul executiv al fabricii, Tudorica Dimianu, sustine ca oamenii nu au motive de nemultumire, chiar daca nu au fost anuntati de prelungirea vacantei, deoarece dintotdeauna conditiile de lucru de la SC TUFON SA au fost grele si la inceput de an activitatea demareaza greu: „Temperaturile scazute nu ne dau posibilitatea sa incepem activitatea. Asa se intimpla in fiecare an. Halele nu sint incalzite, iar tevile de apa crapa din cauza gerului. Aste este! Deocamdata, facem aprovizionarea cu materialele tehnologice“.

La rindul sau, Constantin Dilgoci se plinge ca o turnatorie este greu de oprit si tot atit de greu de pornit: „Consumurile sint foarte mari si, daca incepem acum, vom avea foarte multe rebuturi din cauza gerului“.

Pe poarta principala de la SC TUFON, supravegheata de o armata de oameni de la doua firme de paza si securitate, Total Security si Total Protect din Craiova, au fost lasati sa intre doar muncitorii de la curatatorie, care, de bine, de rau, mai aveau ceva de lucru prin fabrica. Putinii angajati care mai stateau pe la poarta societatii, nedumeriti de ceea ce intimpla, au fost imprastiati rapid de „directorul lider de sindicat“. Probabil ca aceia erau dintre angajatii de la tara, fara telefon, pe care conducerea nu a mai putut sa-i anunte de prelungirea vacantei.

Directorul executiv al TUFON, cind are chef, face si pe liderul de sindicat. Invers, mai rar

Muncitorii de la TUFON, si daca ar vrea sa se plinga de conditiile sau de harababura de la acest inceput de an existenta in fabrica, nu ar avea cui, deoarece liderul de sindicat, Tudorica Dimianu, este in acelasi timp si directorul executiv al societatii. Intrebat daca este legal, Tudorica Dimianu a declarat vehement: „Este legal. Inainte de a accepta functia, am consultat legea si nu-i nici un fel de problema sa fiu si director executiv, si lider de sindicat. De fapt, detin cele doua functii de mai multi ani. Si cine poate sti mai bine decit directorul executiv care sint problemele din fabrica si ce sa le ceara muncitorilor?“.

Nu stim ce lege o fi citit Tudorica Dimianu, cert este ca Legea sindicatelor, nr. 54/2003, prevede foarte clar – persoanele care primesc indemnizatie de conducere nu au dreptul sa detina functia de lider de sindicat. „Nici sefii de serviciu sau de birou nu pot avea aceasta functie. De curind, la LACTIDO am avut o situatie similara si am luat masuri. Si liderul de la TUFON va trebui sa aleaga una dintre functii“, sustine Virgil Dragomirescu, directorul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS ) Dolj. Pina cind DDFSS va clarifica legalitatea indeplinirii celor doua functii de Tudorica Dimianu, salariatii de la TUFON nu au unde sa-si spuna pasul, mai ales atunci cind plata salariilor intirzie. Directorul – lider de sindicat a declarat ca muncitorii care au venit ieri-dimineata la serviciu au putut sa isi ridice de la casierie salariile restante din luna decembrie a anului trecut.

Afirmatie infirmata de majoritatea celor care au fost trimisi acasa. „O singura formatie a primit banii, aia care au curaj sa se ia cu ei in gura. La restu’ ni s-a spus sa mai venim miine- poimiine, ca o sa ne plateasca. Liderul de sindicat iar ne-a mintit. Asa face mereu“, sustine unul dintre angajatii societatii, al carui nume nu-l publicam din motive lesne de inteles. Asa ca, dupa ce au aflat cu stupoare ca vacanta li se prelungeste fortat, majoritatea muncitorilor de la SC TUFON SA au plecat acasa si fara avansul pe luna decembrie 2003.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS