Explozie a investitiilor straine in Romania

Autori


Romania ar putea beneficia in 2004 de investitii straine directe in valoare de cel putin doua miliarde de dolari, inregistrind astfel un nou record in domeniu, a anuntat Marian Saniuta, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, citat de Bloomberg News. In prezent sint in desfasurare nu mai putin de 16 proiecte de investitii externe, totalizind aproape 800 de milioane de dolari. Printre aceste proiecte se numara uzine construite de cel mai mare fabricant european de anvelope – „Michelin“ – si un mare producator de sticla – „Saint-Gobain“, ambele companii franceze.

„A face afaceri in Romania este deja aproape acelasi lucru cu a face afaceri in Spania sau Portugalia“, a declarat Francois Oliver, directorul executiv al „Carrefour Romania“, in cadrul unui interviu telefonic. „Consideram Romania o tara sigura, iar iminenta sa aderare la NATO, urmata de includerea in UE, dupa 2007, ne-au atras catre aceasta zona“, a precizat Oliver.

Potrivit Bloomberg News, investitorii straini, precum „Carrefour S.A. France“, sint atrasi de costurile scazute ale miinii de lucru din Romania si de terenurile ieftine, ca si de perspectiva liberului acces la pietele europene, incepind cu anul 2007. In prezent, potrivit statisticilor intocmite de guvern, salariul mediu lunar din Romania este de 130 de dolari, fata de 597 de dolari in Polonia sau 3.000 de dolari in Germania.

Vinzarea SNP Petrom va atrage mai mult capital din afara

„Majoritatea studiilor internationale indica faptul ca toate investitiile straine directe vor creste cu 10 la suta anul viitor in toate tarile din sud-estul Europei“, a declarat Marian Saniuta. „Observind ceea ce se intimpla in Romania si in tarile vecine, asa-numitii «pui de tigru» ai regiunii, sint convins ca aceste previziuni vor fi depasite“, a adaugat oficialul roman.

In luna noiembrie, Comisia Europeana a decis sa nu acorde Romaniei statutul de economie functionala de piata, pina cind guvernul nu va accelera vinzarea actiunilor detinute de stat la societatile din industria energetica. Vinzarea „SNP Petrom SA“, precum si a companiilor de distributie a energiei electrice si a gazelor naturale, va atrage probabil si mai multe investitii straine in tara, apreciaza Bloomberg News, valoarea actiunilor „Petrom“ fiind evaluata la 1,7 milioane de dolari pe piata bursiera locala. De altfel, Guvernul roman preconizeaza o crestere economica anuala de 4,8 procente, influentata de o explozie a cheltuielilor de consum si a investitiilor straine, fata de media de 2,3 procente a celor zece tari care urmeaza sa se alature UE in 2004.

Romania, Bulgaria, Croatia si vecinii lor din Peninsula Balcanica vor atrage probabil, pina in anul 2007, o medie anuala de 5,6 miliarde de dolari in investitii straine directe, dupa estimarile realizate de „The Economist Intelligence Unit“.


Piata romaneasca – “apetisanta” pentru marii detailisti

Compania „Carrefour“, una dintre cele mai mari societati din domeniul vinzarilor cu amanuntul din Europa, a cheltuit deja suma de 100 de milioane de euro pentru deschiderea a doua hipermarket-uri la Bucuresti, iar un al treilea este aproape pregatit pentru inaugurare, a mai explicat Francois Oliver. Compania intentioneaza sa deschida alte doua magazine anul viitor si inca 15 in urmatorii citiva ani. „Carrefour“ concureaza in Romania cu un alt detailist francez, „Cora“, care a cheltuit anul trecut suma de 50 de milioane de euro pentru deschiderea celui mai mare supermarket din Romania, si cu „Metro A.G.“ din Germania, care a investit circa 225 de milioane de euro in construirea a 15 magazine, incepind cu anul 1996.

Concernul „Rewe Handelsgruppe“, un alt mare detailist german, a deschis cinci magazine „Selgros“ in citeva dintre marile orase ale Romaniei, iar grupul „Tengelmann“, care controleaza lanturile de supermarketuri „Waldbaum“ si „A.&P.“ din SUA, a initiat un proiect in valoare de 200 de milioane de euro, vizind dezvoltarea unei retele similare la Bucuresti.

Investitiile straine directe au totalizat 1,12 miliarde de euro (1,35 miliarde de dolari) in primele zece luni ale anului, ceea ce reprezinta o crestere de 29 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. In 2002, totalul investitiilor straine in Romania a fost de doar 1,09 miliarde de dolari.

„Exista inca numeroase posibilitati de investitii in Romania“

Agentia Nationala pentru Investitii Straine negociaza deja investitii in valoare de pina la 500 de milioane de dolari pentru anul viitor, a precizat Marian Saniuta, fara a mentiona numele companiilor implicate in aceste proiecte. In prezent, concernul italian „Enel S.p.A.“ este singura companie straina care s-a declarat interesata de achizitionarea „Electrica“ Banat si „Electrica“ Dobrogea, doua dintre cele opt mari companii romanesti de distributie a energiei electrice, pe care guvernul intentioneaza sa le privatizeze anul viitor. Ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, a estimat valoarea acestor doua companii la 200-400 de milioane de dolari fiecare. La rindul sau, ministrul roman al finantelor, Mihai Tanasescu, a afirmat luna trecuta ca pe piata din Romania vor fi tranzactionate anul viitor obligatiuni in valoare de un miliard de euro (1,24 miliarde de dolari), fata de doar 700 de milioane de euro anul trecut. „Exista inca numeroase posibilitati de investitii in Romania, iar unele mari oportunitati pe piata de capital abia incep sa apara“, a mai declarat Dragos Neacsu, presedintele companiei de brokeraj „Raiffeisen Capital and Investment“ Romania.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 decembrie 2003

Actualitate

» Revelionul oficialitatilor doljene
» Petrecere la restaurant sau la cabanele prietenilor
» Repetitie pentru casatoria dintre ani
» Unii severineni considera sorcovitul o afacere de sezon
» Cluburile si discotecile din Severin nu mai au locuri
» Primarul Cosoveniului petrece noaptea dintre ani la biserica
» Scurte stiri
» Ne intoarcem la Lutu si Sava?
» Un an nu prea roz
» Extensiv asteapta bani de la Rarora
» Masa de Sarbatori platita cu singe
» Bugetul Craiovei pe 2004 – zgircit cu unii, darnic cu altii
» Preturile carburantilor cresc de la 1 ianuarie
» Revelionul – prilej de bucurie pentru toata lumea
» Prima zapada a stricat sarbatorile autoritatilor din Mehedinti
» Explozie a investitiilor straine in Romania
» Bugetul Salubritatii – cu 20% mai mare in 2004
» Scolile craiovene au facturi neachitate de 14,5 miliarde
» Sute de studenti din intreaga tara vor face Revelionul la Manastirea Lainici
» Craciun fericit pentru tinerele mame

Local

» PLUGUSORUL SUDISTILOR
» Reveliune la Radio Sud Severin
» RAT Craiova nu mai poate functiona nici macar subventionata
» Petardele sint folosite chiar sub nasul politistilor severineni
» Analiza balistica – urmatorul pas in cercetarile privind accidentul de vinatoare al ministrului Sirbu

Dolj

» FC Hentz, echipa de fotbal a procurorilor doljeni
» Deputatii doljeni, corigenti la activitatea parlamentara

Gorj

» Reporterii GdS au declansat operatiunea „Sex de Anul Nou pentru sateni“

Sport

» Marian Bicu ramine principal
» Extensiv asteapta bani de la Rarora
» Un an nu prea roz
» Ne intoarcem la Lutu si Sava?
» S-au sfirsit ghinioanele lui Marius Niculae?
» „Sint multe talente la Scoala «Gica Popescu», majoritatea din zona Olteniei“
» Eriksson ar putea antrena nationala Albionului pina in 2008
» Chelsea s-a razbunat pe Portsmouth
» AC Parma ar putea intra in lichidare
» Trezeguet vrea sa ramina, Davids pleaca
» Caramarin fuge de Universitatea
» Petele de culoare ale Universitatii
» Stiinta se muta in Valea Rosie?
» Trag de Cocis de la Cluj
» „Astept provincia!“
» CSM Craiova – „number one“ in Romania!
» Inceput greu de an pentru spadasinele din Banie

Opinii

» Una, alta
» SCUMPIRI DE ANUL NOU

Top