9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatoriile la termoficare si apa ineaca primaria craioveana

Datoriile la termoficare si apa ineaca primaria craioveana

Municipalitatea craioveana nu mai face fata cu recuperarea datoriilor cetatenilor catre regiile de apa si termoficare.

In luna noiembrie s-au inregistrat cele mai mici incasari din acest an. Pina in prezent, autoritatile au reusit sa recupereze circa 19,9 miliarde de lei, dintre care zece miliarde sint subventii de la bugetul local si ajutoare pentru caldura acordate de stat. Numai sapte miliarde de lei au platit asociatiile de proprietari si circa 2,8 miliarde, agentii economici. Diferenta se poate vedea facind comparatie cu luna octombrie 2003, cind s-au incasat peste 41 de miliarde de lei. In ceea ce priveste facturile pentru apa, in luna noiembrie s-au recuperat doar 7,4 miliarde de lei.

Regia de Termoficare are datorii catre furnizori de 442 de miliarde

Datoriile Regiei de Termoficare Craiova catre furnizorii de utilitati se ridica la 442 de miliarde de lei, dintre care 377 de miliarde catre CET II Bariera Vilcii, 61 de miliarde catre Distrigaz Sud si alte 3,6 miliarde catre SC ELECTRICA. In aceste conditii, regia municipalitatii se lupta din greu cu recuperarea debitelor de la marii datornici.

Dintre institutiile bugetare, marii datornici la Regia de Termoficare sint Spitalul Judetean de Urgenta (587 de milioane), Centrul Bugetar nr. 2 Craiovita Noua (patru miliarde), Centrul Bugetar nr. 3 (1,8 miliarde) si Centrul de Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Craiova (700 de milioane de lei). Asociatiile de proprietari au si ele datorii considerabile, suma de incasat ridicindu-se la 263 de miliarde de lei. Pe primul loc se situeaza Asociatia nr. 14, din cartierul 1 Mai, cu o datorie de 6,7 miliarde de lei, urmata de Asociatia nr. 16, Craiovita Noua – cu 3 miliarde de lei. De altfel, mai multe asociatii de proprietari au datorii de peste doua miliarde de lei.

Doar sapte miliarde recuperate de Regia de Apa

Datoriile pe care Regia de Apa Craiova le are catre furnizori se ridica la 100 de miliarde de lei. Si aici, incasarile din noiembrie sint modeste, depasind cu putin 7,4 miliarde de lei, fata de 25 de miliarde, cit s-a incasat pe luna octombrie.

Topul datornicilor are in frunte Spitalul de Urgenta Craiova ( 3,8 miliarde), urmat de Aquaterm Filiasi (2,4 miliarde) si, iarasi, Asociatia nr. 14 din 1 Mai ( 2,7 miliarde), in fapt, una dintre cele mai mari din Craiova ca numar de blocuri.

In legatura cu aceasta situatie, viceprimarul Craiovei, Antonie Solomon, a precizat ca, desi s-au facut eforturi considerabile pentru recuperarea datoriilor, primaria trimitind zeci de echipe in teren, debitele au crescut cu rapiditate la loc. In aceste conditii, municipiul este din nou amenintat cu sistarea furnizarii agentului termic si a apei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS