9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMicrobuze noi - salariati cu naravuri vechi!

Microbuze noi – salariati cu naravuri vechi!

Sint multi cetateni ai Craiovei care folosesc mijloacele de transport ale RAT si remarca aspecte pozitive si negative in activitatea regiei. Nu se poate nega efortul depus pentru imbunatatirea serviciilor furnizate (concurenta este benefica), dar nici implicarea conducerii, inclusiv a directorului, in solutionarea operativa a disfunctionalitatilor care mai apar.

Si totusi, nu toti cei care maninca o piine la RAT – fiind regie locala este finantata si din banii contribuabililor – nu inteleg cerintele noi, impuse de piata. Nicaieri in lume transportul local nu se poate autofinanta decit printr-un cost al biletelor peste buzunarul cetatenilor; implicit este necesara corectitudinea calatorilor in conditii de autotaxare, ca si verificarea acestora intr-o maniera civilizata si corecta.

Duminica, 9 noiembrie, in jurul orei 13.00, pe linia nr. 9 s-a derulat un episod care arunca pete negre pe munca salariatilor RAT. In autobuz, care nu era aglomerat, o persoana discuta cu soferul in timpul mersului. Dupa ce la Clubul Electroputere a coborit un grup de romi, persoana s-a dovedit a fi controlor, dupa spusele sale, intrucit nu avea legitimatie vizibila. Dupa ce a controlat biletele si abonamentele celor sapte-opt persoane din autobuz, s-a dus sa-si reia conversatia cu soferul.

La Metro era inchis si calatorii au ramas in autobuzul care a intors si a plecat spre oras. Dupa citeva zeci de secunde, „controlorul“ a venit si a cerut din nou biletele la control, dupa ce se uitase atent la ce face fiecare. Surpriza a trei dintre calatori a fost totala cind au aflat ca trebuia sa composteze alt bilet fiindca, desi nicaieri nu se mentiona (in autobuz sau pe tablita statiei de la Metro), fusese cap de linie si trebuia un nou bilet. Acestia au vrut sa composteze un nou bilet, dar vigilentul controlor le-a interzis, cerindu-le 160.000 de lei pentru „biletele“ oferite de el – mentionind ca le face o favoare, intrucit amenda este mult mai mare.

Degeaba explicatii, rugaminti etc., intransigentul personaj a taiat unei persoane bilete de 160.000 de lei, celelalte doua mergind la sediul de la Universitate al RAT, sperind ca seful de acolo va intelege lipsa oricarei intentii de frauda.

In biroul din centru, „seful“, tot fara legitimatie vizibila, le-a oferit calatorilor doua argumente: primul viza faptul ca, urcindu-te in tren ca sa mergi la Bucuresti, nu te intorci cu acelasi bilet, iar al doilea, ca, fiind niste infractori, nu are cu cine discuta, eventual cheama o patrula de jandarmi (mai nou, acestia se pare ca sint in subordinea RAT).

La argumentul ca, spre exemplu, pe linia 6, daca te urci la Spitalul nr. 1 ar trebui ca la Parc, unde este cap de linie, sa compostezi alt bilet, a spus ca n-are timp de pierdut. Cind s-a mentionat numele directorului Ocroteala, ca arbitru, raspunsul a fost: „N-am treaba cu Ocroteala. El sta pe la televizor si lumea crede ca-l cunoaste si poate face apel la el“.

Intr-un final, cind i s-a cerut sa se recomande, a spus „Gica“, iar la insistente a completat: „Gica Gheorghe“. Dorim sa stim daca astfel de persoane sint emblema RAT Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS