17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGroapa de gunoi a Craiovei ar putea ajunge la tribunal

Groapa de gunoi a Craiovei ar putea ajunge la tribunal

O „greseala de dactilografiere“ depistata in actele primariei a declansat un nou scandal intre puterea si opozitia politica locale. Eroarea regretabila a aparut intr-o hotarire a consiliului local (CL) luata in urma cu doua luni, in legatura cu aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru amplasamentul viitoarei gropi de gunoi a orasului, care se va face in cartierul Mofleni. In actul respectiv, PUD-ul a fost aprobat pentru tarlaua 53, parcela 175, cind, de fapt, toate avizele prealabile fusesera obtinute de primarie pe aceeasi tarla 53, dar parcela 575.

Prin urmare, joi, la ultima sedinta ordinara, CL trebuia sa voteze din nou, pentru a face din cifra unu cifra cinci. S-a votat, insa chestiunea nu este rezolvata, asa cum s-ar putea crede. De data asta, consilierii se cearta pe rezultatele votului. Opozitia PD – PNL sustine ca votul nu este valabil, PSD si administratia zic ca da.

Scandal la sedinta Consiliului Local Craiova

Rectificarea cu pricina a fost scinteia care a reaprins controversele in legatura cu amplasarea depozitului ecologic de gunoi al Craiovei, care ar urma sa fie ridicat in cartierul Mofleni. Toti consilierii au fost de acord ca orasul are nevoie de o asemenea investitie, in care firma italiana SYSTEMA ECOLOGIC investeste circa 30 de milioane de euro, insa unii dintre ei nu sint de acord cu amplasamentul ales.

Stabilita initial in localitatea limitrofa Breasta, locatia a fost mutata ulterior in cartierul craiovean Mofleni, pe un teritoriu prevazut in Planul General de Urbanism ca zona de agrement. Aceasta, pe motiv ca locul initial nu indeplineste cerintele Uniunii Europene in materie de protejare a mediului. Contestatarii noii locatii, in totalitate consilieri locali din partea partidelor de opozitie, spun ca zona se afla in intravilanul municipiului si ca depozitul ar putea polua atit Jiul, cit si obiectivele care se vor afla la numai citeva sute de metri distanta: un stadion, un strand, plus casele craiovenilor. In plus, obiectivul s-ar putea afla in urmatorii 49 de ani (cind se va incheia contractul de exploatare), chiar in mijlocul orasului, avind in vedere posibila dezvoltare urbanistica a municipiului. Consilierii PSD au incredere in specialisti, care sustin ca nu exista risc de poluare, desi au recunoscut ca investitia nu are inca acordul de mediu, care este obligatoriu.

In mijlocul interventiilor pro si contra, consilierul din partea Aliantei Populare, Florin Stanescu, si-a instiintat colegii ca va duce o campanie in cartierul respectiv, pentru ca oamenii de acolo sa nu fie de acord cu poluarea si gunoiul. El a promis ca, daca va fi nevoie, ii va aduce in mars la primarie. Cu 20 de voturi in favoarea rectificarii, conducerea sedintei a hotarit ca proiectul „a trecut“, insa consilierii opozitiei, cei care au votat impotriva, au contestat legalitatea actului.

Controversele au continuat si a doua zi, de data aceasta prin conferinte si declaratii de presa.

Administratia sustine ca hotarirea este legala

Atit presedintele de sedinta, consilierul PRM Dumitru Dolea, cit si consilierii PSD, in solidar cu juristii primariei, spun ca votul este valabil si ca hotarirea este legala.

Rodica Tenea, directoarea Compartimentului de administratie publica locala din cadrul Primariei Craiova, sustine ca era vorba despre o simpla „indreptare a unei erori materiale“, respectiv schimbarea cifrei unu in cinci si, prin urmare, hotarirea avea nevoie doar de majoritate simpla pentru a trece de votul plenului consiliului local. Majoritate simpla, asa cum este prevazuta in Legea nr. 215/2001 (a administratiei publice locale), inseamna votul favorabil din partea a jumatate plus unu din numarul consilierilor prezenti in sala. In aceste conditii, era nevoie de 15 voturi, deoarece in sala erau prezenti 28 de consilieri. In final, au fost 20 de voturi favorabile hotaririi, adica, sustine administratia, mai mult decit suficient pentru ca hotarirea sa fie considerata valabila.

Opozitia a prezentat rezultatul votului ca pe o victorie proprie

De cealalta parte, consilierii opozitiei sustin ca hotarirea buclucasa privea o modificare adusa unei hotariri mai vechi si au incadrat-o la articolul 46 din Legea administratiei publice locale, care stipuleaza ca, in aceste conditii, (si deoarece in discutie este un act prin care se hotaraste dezvoltarea urbanistica) este nevoie de votul a doua treimi din numarul consilierilor in functie (adica din cei 31 de alesi locali).

Circul a continuat si a doua zi. Liberalii doljeni, care au facut din depozitul ecologic principalul subiect de disputa politica cu partidul de guvernamint, au organizat o conferinta de presa in care au anuntat votul din seara precedenta ca pe o victorie.

Potrivit PNL Dolj, proiectul respectiv avea nevoie de cel putin 21 de voturi favorabile pentru a fi considerat valid. Liberalii au catalogat chestiunea cu „indreptarea unei erori materiale“ drept „povesti“, deoarece… „intreg textul a fost reformulat“, cu toate ca, in fapt, era vorba doar de modificarea unei cifre!

Prefectul de Dolj, avertizat ca il paste un proces

Cum opiniile sint impartite, ramine de vazut care va fi verdictul Directiei de Contencios Administrativ si Avizul Legalitatii Actelor din cadrul prefecturii, cea care stabileste daca hotarirea CL Craiova este legala sau nu.

Inainte insa ca actul cu pricina sa ajunga pe masa prefectului, reprezentantii aliantei PD – PNL il vor informa pe acesta sa fie atent atunci cind semneaza, deoarece hotarirea nu este legala. Alianta PD – PNL este hotarita sa-l dea in judecata pe prefectul Ion Calin daca acesta va semna pentru legalitatea actului.

Cit despre Rodica Tenea, directoarea din primarie care a tinut locul secretarei Nicoleta Miulescu in sedinta de joi, aceasta a fost atentionata in plen ca isi asuma un mare risc pentru ca a validat rezultatul votului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS