14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii seropozitivi - victime ale nepasarii si prejudecatilor

Copiii seropozitivi – victime ale nepasarii si prejudecatilor

In Romania, exista 9.920 de persoane infectate cu HIV, dintre care peste 5.530 sint copii

„Comunitatea locala si modalitatile concrete de sprijinire a copiilor seropozitivi“ este numele proiectului desfasurat in cadrul Programului Anti-SIDA si derulat de Asociatia „Vasiliada“ in parteneriat cu Fundatia de Binefacere „Children in Distress“ din Mare Britanie, cu prilejul careia s-au intilnit ieri, la Craiova, reprezentanti a numeroase institutii si organizatii care s-au aliat pentru a sprijini familiile atinse de „stigmatul“ HIV.

La dezbatere au fost invitati si reprezentanti ai primariei, prefecturii, consiliului judetean,consiliului local, Directiei Generale pentru Drepturile Copilului, Directiei pentru Sanatate Publica si Directiei pentru Asistenta Sociala.

Cuvintul introductiv a fost rostit de Prea Sfintitul Nicodim Gorjeanul, presedinte al Asociatiei „Vasiliada“, care a binecuvintat adunarea in numele Mitropolitului Olteniei, IPS Teofan Savu, care nu a putut fi prezent. S-a discutat apoi despre problemele cu care se confrunta persoanele infectate cu HIV si implicarea comunitatii locale in sprijinirea copiilor seropozitivi si a familiilor lor.

„Pacientii au fost priviti ca niste ciumati inclusiv de personalul nostru medical“

Scopul Programului Anti-SIDA initiat in decembrie 2002 este imbunatatirea calitatii vietii copiilor si tinerilor care sufera de HIV/ SIDA, din judetele Gorj, Dolj, Mehedinti si Olt. In acest sens, Asociatia „Vasiliada“ si-a alaturat parteneri importanti: Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova, Directiile de Sanatate Publica ale judetelor Gorj si Mehedinti, Fundatia de Binefacere „Children in Distress“ din Marea Britanie, Ministerul Tineretului si Sportului prin Directia pentru Tineret si Sport Dolj, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap din Bucuresti, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, Biroul de Asistenta Sociala al Arhiepiscopiei Craiovei, Birourile Regionale de Asistenta Sociala ale Arhiepiscopiei Craiovei, din cadrul Protopopiatelor Tirgu Jiu si Drobeta Turnu Severin si Asociatia Tinerilor si Studentilor Romi – Romano Euro-Drom.

Obiectivele urmarite impreuna cu aceste institutii sint imbunatatirea regimului alimentar si a igienei locuintei copiilor seropozitivi si a familiilor lor, oferirea de consiliere si suport specializat, incurajarea includerii si participarii copiilor infectati cu HIV expusi riscului de a fi marginalizati, cresterea numarului de copii seropozitivi care isi cunosc diagnosticul corect, reducerea numarului de familii cu copii HIV care se confrunta cu situatii de criza, modificarea perceptiei sociale si reducerea discriminarii persoanelor seropozitive.

Una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta familiile copiilor infectati HIV/SIDA o reprezinta reactia societatii fata de acesti copii, prejudecatile, neacceptarea sociala, toate aceste lucruri aducind grave prejudicii posibilitatilor de educatie si integrare sociala a copiilor.

Unul dintre exemplele triste in acest sens a fost dat de directorul Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova, in ale carui evidente sint 461 de copii seropozitivi. Dr. Dinu Liviu-Jean a recunoscut ca „pacientii au fost priviti ca niste ciumati inclusiv de personalul nostru medical“.

Pina la sfirsitul acestei luni, de Programul Anti-SIDA au beneficiat 193 de copii seropozitivi, 152 din acestia fiind din judetul Dolj, 33 din Olt, cinci din Gorj si trei din Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS