9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresedintele PNL Dolj, rau-platnic la impozit

Presedintele PNL Dolj, rau-platnic la impozit

• Patronul firmei ARHI DESIGN, presedintele liberal Horatiu Buzatu, nu plateste cu anii impozitele firmei •„A venit la noi sa se intereseze cit are de plata numai dupa ce l-ati dat la ziar“, declara Gheorghe Stanescu, viceprimarul comunei Malu Mare

Gazeta de Sud a demonstrat, in urma cu doua saptamini, printr-o serie de articole, ca municipiul Craiova incaseaza ilegal taxe si impozite de pe teritoriile administrative ale comunelor vecine, vaduvind bugetele acestora de fonduri substantiale. In urma campaniei de presa a GdS, autoritatile locale s-au trezit si vor inainta parlamentului un proiect de lege menit sa reactualizeze granitele administrativ-teritoriale ale Craiovei, care dateaza din 1968, in acord cu actuala extindere urbanistica a municipiului.

Pe terenurile respective au aparut o sumedenie de obiective industriale, care insa patroniil acestora nu stiu carei primarii trebuie sa-si plateasca taxele. Printre ele, si ARHI DESIGN, o fabrica de articole de papetarie patronata de Horatiu Buzatu, presedintele PNL Dolj. Acesta s-a declarat ferm in favoarea cauzei, sustinind ca si asa sint saraci cei de „la tara“ si ca firmele lor trebuie sa le plateasca taxele, cu atit mai mult cu cit legea le da dreptate. „ARHI DESIGN plateste la Malu Mare, si nu la Craiova“, a spus Buzatu.

Baietii saraci de la tara, luati la misto de presedintele liberal

Presedintele liberal a deplins la acea data saracia din Malu Mare, la care se adauga si expansiunea Craiovei, orasul care incaseaza ilegal taxe si impozite de pe teritoriul administrativ al comunei vecine. Asa ca a declarat ca, in urma cu doi ani, a facut un act de bravura si nu a mai platit taxe catre Primaria Craiova, ci catre cea din Malu Mare.

„Cind au venit inspectorii Primariei Craiova la mine pentru impozite, i-am trimis la plimbare“, declara Horatiu Buzatu in urma cu doua saptamini. De la primarie insa soseau alt fel de informatii: intr-adevar, aici trebuie sa plateasca, dar nu au mai sosit cam de multisor bani din partea ARHI DESIGN. Dupa o verificare mai aprofundata a informatiei, s-a constatat ca presedintele liberal facea pe lupul moralist, luindu-i la misto pe baietii saraci de la tara, necajiti de expansiunea Craiovei. Firma sa nu mai platise nici un ban de un an. Conducerea primariei spune ca, dupa ce nu i-a bagat in seama in tot acest timp, Horatiu Buzatu a venit a doua zi dupa ce a dat declaratia la ziar si i-a rugat cu o parte din banii datorati bugetului.

Orasenii, tratati cu respect

Catre Primaria Craiova, Buzatu nu-si permite sa „uite“ cu anii de plata impozitului, pentru ca inspectorii de aici ar putea oricind sa faca uz de legislatia in domeniu si sa ceara executarea silita sau blocarea conturilor bancare ale firmei. In Craiova, firma ARHI DESIGN figureaza in baza de date a Serviciului de Taxe si Impozite cu un sediu pe strada Constantin Brancusi nr. 30, o cladire pe Libertatii nr. 16 si un spatiu comercial de 142 de metri patrati, la parterul blocului A8 din Calea Bucuresti.

Potrivit celor declarate de Stelian Firicel, seful serviciului persoane juridice din cadrul directiei de taxe si impozite a Primariei Craiova, firma ARHI DESIGN plateste anual circa 62 de milioane de lei pentru birourile din oras si pentru masini. Ultima plata dateaza din 19 septembrie 2003, la care se vor adauga 12 milioane de lei, pentru semestrul patru al anului in curs.

Despre fabrica de obiecte de papetarie aflata la iesirea din Craiova, inspectorul a precizat ca nu stie nimic.

„Este posibil sa plateasca la Primaria Malu Mare taxele la fabrica, daca aceasta se afla in raza sa teritorial-administrativa. Asta este tot ce avem noi in baza de date“, a spus Firicel.

In „tara nimanui“, impozitul il plateste cine are chef

La Primaria Malu Mare am aflat ca Horatiu Buzatu figureaza de mai mult timp pe lista cu „rau-platnici“, pentru ca in ultimul an nu s-a interesat deloc de impozit.

„In ultimul an nu a dat nici un ban. Cei de la firma treceau pe aici si doar dadeau niste declaratii de impunere. A doua zi dupa ce l-ati dat la ziar a venit pe aici si a spus ca nu poate sa ne dea decit o parte din suma restanta“, a declarat Gheorghe Stanescu, viceprimarul din Malu Mare. In completare, Marius Deca, inspectorul de specialitate din cadrul Primariei Malu Mare, a precizat ca sumele restante inregistrate de firma lui Horatiu Buzatu depasesc 70 de milioane de lei, cu tot cu penalizari si majorari de intirziere, dar ca acesta nu a achitat deocamdata decit un sfert din datorie. Probleme de acest gen are primaria mentionata si cu alte fabricute amplasate in „tara nimanui“, pe teritoriul disputat administrativ de Craiova si Malu Mare. Spre exemplu, vecina cu fabrica de caiete a lui Buzatu este SC ITALIAN KNITWEAR SA, in cladirea careia functioneaza Manufactura de Est. Desi se afla pe teritoriul administrtiv al comunei Malu Mare, firma mentionata cotizeaza la bugetul Craiovei, cu aproximativ 1,6 miliarde de lei anual, asa cum reiese din arhiva Serviciului de Taxe si Impozite.

Intrebat cum sta situatia cu impozitul la fabrica, Horatiu Buzatu a spus: „A spus viceprimarul despre mine asta? Nu stiu ce sa raspund. Trebuie sa verific la contabilitate. Recunosc ca nu stiu unde se plateste acest impozit“ (!). Mai mult, acesta a spus ca are de gind sa se mute din nou cu impozitul, de data asta, la…Craiova. „Trebuie sa fac extinderi si am depus documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire la Primaria Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS