Tiganii din Strehaia sint printre cei mai bogati din sud-vestul tarii. Isi masoara averea in palate cit mai tuguiate si mai decorate, in care kitschul se impleteste cu bunul gust, masini de lux, accesorii si confort ca in cartierele bune ale unei metropole, zeci de kilograme de aur si de argint. Pe linga constructiile din ce in ce mai inalte din zona, casutele asezate ale romanilor par niste bordeie de sarantoci.
Ca efect al „democratiei“, mostenitorii bulibasei cunoscut sub numele de „Mitea din Strehaia“ sint capii locali ai filialelor de partid, gindesc aliante politice si spun ca, daca nu ar fi „prea multa bataie de cap“, ar putea trimite in fruntea urbei un primar din rindul lor. Sefa la Partida Romilor este Stela Mihai, cunoscuta de localnici doar ca Stela din Strehaia.
Cei din neamul lui Mitea sustin ca sint cei mai instariti dintre tiganii Strehaiei. La ei, averea se masoara in zeci de kilograme de aur, masini de lux, palate utilate cu accesorii si mobilier din cel mai scump. In total, vreo 30 de familii, despre care multi spun ca sint cele mai influente din oras.
Tiganii descendenti din neamul Mitea sint organizati in partide si lupta pentru un loc important pe scena politica locala. Una dintre formatiuni este Partida Romilor, condusa de o femeie, Stela Mihai, cunoscuta mai simplu ca Stela din Strehaia, cealalta se numeste Partidul Romilor Nomazi si Caldarari si este condusa de Mitus Mihai, fratele Stelei, despre care aceasta spune ca este si presedintele pe tara al partidului.
Stela vrea alianta politica
Decisi sa o cunoastem pe sefa partidului, batem la usa familiei Mitea, care are unul dintre cele mai impresionante palate din Strehaia. Aflam repede ca Stela sade „mai la vale“ si unul dintre nepoti se ofera sa ne conduca. La citeva minute de mers, dam de casa Stelei, pe o straduta mai laturalnica.
Ghidul nostru ne da in primire unei tiganci intre doua virste, care statea de vorba cu vecinele in usa Mercedesului. „Doamna Stela, va cauta cineva de la ziar. Vor sa stie ceva de partid“, zice baiatul. „Da, eu sint“, ne raspunde o femeie scunduta, cam la 50 de ani, imbrobodita cu basma alba, imbracata intr-un taior si rochie. La git are un sirag de margele ieftine, pe degete citeva inele din aur si bratara la mina. Cind vorbeste, i se vede dantura aurita.
Lux desprins din „O mie si una de nopti“
Stela din Strehaia ne spune ca este presedinta filialei locale a Partidei Romilor de circa doi ani si ca „ii tine in mina“ pe tigani, avind autoritate asupra lor. Mai mult, ea a fost desemnata drept consilier pe probleme de romi pe linga primarita PSD, Georgiana Mutascu, insa nu a fost validata pina acum din cauza impotrivirii consilierilor romani.
„Aproape trei sferturi din tiganii Strehaiei sint inscrisi la cele doua partide. Ar trebui sa-i reprezinte cineva pe linga primarie, sa fie intre ei si romani. Eu stau cu numirea in buzunar. Nu m-au numit, ca cica nu au de unde sa-mi dea birou la primarie. Pai eu n-am nevoie de biroul lor, le-am spus. Avem sediul nostru, peste drum de primarie, utilat cu termopane, gresie, faianta. Ce mai, ultimul tip“, spune Stela.
Aceasta se gindeste la o viitoare alianta cu partidul fratelui sau, in ideea de a-si intari influenta pe scena politica din Strehaia. „Eu as vrea, da nu stiu daca el ar fi de acord“, mai spune ea, rizind.
Din cind in cind, clantane capacul rabatabil al telefonului mobil.
Ii spunem ca dorim sa facem o poza si incepe sa se aranjeze. „Eu zic sa facem poza in sufragerie, unde primesc mosafirii“, spune ea. E OK, acceptam si trecem in alta incapere.
„Sufrageria“, daca se poate spune asa, e un salon in care poti juca de voie o partida de fotbal. Pe mijloc, o masa „de conferinte“ la care se tin, de cele mai multe ori, sedintele de partid, inconjurata de mobilier din lemn masiv si oglinzi de cristal, fotolii pufoase si covoare persane in care ti se afunda picioarele. Toata incaperea e imbracata in gresie si faianta de calitate, iar pe mese sint vaze uriase cu flori printre care se poate zari aparatura electronica de ultima generatie.
Si-a „logodit“ nepotii minori
Prinsa de politica, Stela incepe sa-si spuna parerile despre scandalurile cu tigani vazute in ultimul timp la televizor. Subiectul: maritisul fetei regelui Cioaba. „Asta e traditia, sa maritam fetele de tinere, degeaba zic strainii ce zic. Lor li se pare nu stiu cum, da’ romanii nostri stiu ca asta e traditia“, incepe Stela. Totusi, recunoaste ca inclusiv tiganii trebuie sa se „emancipeze“ si sa respecte legile, cu toate ca are doua nepoate minore deja „logodite“.
„Eu am trei nepoti, doua fetite de patru si sase ani si un baiat de noua ani. Toti sint logoditi, ca asa e traditia la noi. Le-am zis alor mei ca o sa le marit dupa ce implinesc 18 ani, ca sa le tinem mai mult linga noi. Eu sint de acord cu baroneasa aia, Nicolson sau cum ii zice, ca trebuie sa ne mai emancipam si noi“. Conform traditiei, tiganii caldarari, cum sint majoritatea celor din Strehaia, sustin ca nu isi cumpara nevestele, ci doar le dau o zestre, care trebuie sa fie cit mai consistenta. Evident, cei din neamul Mitea au pretentii sa-si dea nepotii unor oameni cu stare si cu autoritate in rindul comunitatii, care „sa aiba casi si masini ca si noi“.
„Un milion de dolari? Poate doar masinile sa faca atit“
Sigura pe ea, Stela din Strehaia sustine ca ar avea sanse chiar la fotoliul de primar daca si-ar pune mintea, insa deocamdata se multumeste doar cu un rol de consilier pe probleme de romi, deoarece „la primarie ar fi prea multa bataie de cap si nu ar avea cine sa conduca treburile in casa“. Daca ar fi sa candideze, ar obtine cu usurinta cea mai mare parte a voturilor de la cei 5-6.000 de romi cu drept de de vot din localitate, sustine Stela. La o adica, si-ar putea sustine campania electorala cu un parculet si o gradinita pentru copiii de tigani, dar in care „ar putea sa vina si copiii romanilor“. Spune ca a mostenit suficient cit sa nu duca grija banilor: „Am mostenit zece kilograme de aur dupa socru si inca zece dupa tata. Da inca nu e tot, ca mai am vreo trei kilograme de luat“.
La plecare, sintem curiosi de un amanunt: cam cit valoreaza averea personala? Un milion de dolari, poate mai mult? „Pai cine mai stie cit am bagat in casi, ca nu le-am tinut socoteala! Un milion de dolari? Hmm… Poate numai masinile sa faca atita“, ni se raspunde.