14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel mai mare bandit din Gorj se destainuie

Cel mai mare bandit din Gorj se destainuie

Considerat gorjeanul cu cei mai multi bani in 1997, Mircea Bradescu, poreclit Banicior, de 48 de ani, nu mai are acum nici bani de piine. A inceput noua facultati. A terminat doua postliceale. A fost casatorit de sase ori si are sase copii. Din fiecare casatorie a rezultat cite un copil. A infiintat 16 societati comerciale de pe urma carora in 1997 avea 50 de miliarde. Cinci ani si doua luni a fost dat in urmarire generala. In toata aceasta perioada, el statea linistit de vorba cu capii politiei.

Daca intilnesti din intimplare pe strada un batrinel – pentru ca asa pare- stirb si cu parul dezordonat, primul gest pe care iti vine sa-l faci este sa eviti sa te atinga, ca nu cumva sa te murdareasca. Dupa cum arata, poti sa crezi ca este unul dintre boschetarii orasului. Poti sa crezi orice despre el, dar nu ca in urma cu citiva ani avea 50 de miliarde bani gheata. Banicior este deja celebru in Gorj si nu numai. Pe cei cu care a intrat in relatii de afaceri, cu mici exceptii, i-a inselat. Era celebru prin tepele pe care le dadea si prin faptul ca politia nu a reusit niciodata sa-i probeze vinovatia. Este pentru prima data cind Banicior povesteste ceva din toate cele pe care le-a facut.

„Dadeam mina cu omul si, gata, il faceam de ceva“

„ Pe vremea lui Ceausescu am avut BJATM-ul. Am vindut in perioada aia la materiale cit n-ar incapea intr-o garnitura de tren. Au vrut tot timpul sa ma prinda, sa ma inhate. De fiecare data cind veneau controalele la mine, si uneori veneau de doua ori pe zi, puneam picioarele pe birou, desfaceam o sticla de whisky si lor le dadeam apa de la chiuveta. Au vrut sa-mi faca si cirlige, dar fraierii s-au agatat singuri in ele. Eu fac bani din nimic. De fapt, faceam, ca dupa ce am iesit din puscarie nu prea am mai facut nimic. Inainte, cind dadeam palma cu omul, imposibil sa nu-l fi facut eu de ceva. Pe Bircina (Ion Bircina, considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Oltenia – n.r.) l-am avut sofer. Am muncit doua luni sa iau adeverinta ca ar fi terminat si el patru clase, ca nu-i dadea nimeni. Am plecat o data cu masina cu el pina la Vilcea. Am terminat banii si l-am trimis sa ia din masina din portbagaj si m-am trezit ca a venit tiganul la mine, galben ca lamiia. «Banicior, vezi ca vor astia sa ne faca un cirlig. Ne bagara trei saci de bani in portbagaj». Taci, mai prostule, i-am zis, ca banii ii bagai eu! Numai atunci, in 1994, in seara aia, am cheltuit 20 de milioane de lei, ca mi se pusese pata pe o fata de acolo“.

„In septembrie 1995 am vindut 300 de tone de c…. “

„In septembrie 1995 am fost nevoit sa vind 300 de tone de c… Alergau astia cu vidanjele prin oras…. Cred ca ramasesera canalizarile goale in perioada aia. L-am cunoscut pe unul de la Constanta cu care m-am inteles sa cumpere 300 de tone de malt. Imi dadea banii jos cind plecau transporturile spre el. Numai ca asta a vrut sa fie bandit. A zis ca trimite delegat aici, sa verifice si sa sigilam mijloacele de transport. Eu la inceput am crezut ca gasesc sa iau malt de undeva fara sa-l platesc, ca de fapt asa faceam, luam marfa fara sa o platesc. Dar al dracu’ daca a vrut sa-mi dea vreunul fara banii jos si atunci, ca sa nu ies in paguba si chiar sa-i dau aluia malt, am bagat in masini trei sferturi, si un sfert deasupra, bagam c…. . Dar m-a costat si c…. asta cit un sfert din cit am dat pe malt. Ai dracu, astia de pe vidanje, cresteau pretul de la o masina la alta’ ca ziceau ca nu mai au de unde sa aduca. Astea sint nimicuri. Intr-o zi poate o sa-ti povestesc cum, indiferent ce fac, eu nu o sa platesc impozit la stat. Si pe munca. Nu o sa ma prinda niciodata“.

„Am condus 20 de masini si nici una n-a fost inmatriculata“

„In sase-sapte ani am avut 20 de masini pe care le-am condus si nici una n-a fost inmatriculata. Toata viata am condus fara carnet. De altfel, nici acum nu am. Nu am platit niciodata nici o amenda. A! Am avut si cinci accidente. Cum faceam cu firmele de n-am patit nimic? Pai, e mai complicat, dar hai sa-ti dau un exemplu. Ma duceam intr-un sat. Ii dadeam unuia un milion, doua, cinci, zece, de preferinta unuia care nici nu stia carte, si faceam societatea pe numele lui. Am avut odata si pe numele unuia care era mai dezghetat. Am avut intelegere cu el de la inceput: cind se stringe latul, iti dau 35.000 de parai si o tai din tara sa nu te mai vad. Intr-o seara am primit telefon ca e groasa. L-am sunat pe asta. Era la Severin, eu eram la Bucuresti. M-am dus la el, i-am dat pasaport si banii promisi si boul s-a dus la sirbi, a stat o saptamina, a mincat banii cu curvele, si-a cumparat un celular si a venit in tara. In ’93-’94 am fost asociat cu Jean Fotescu, care are hotelul Bavaria din Craiova. Om cumsecade, mi-a platit pina la ultimul leu si uite unde a ajuns el si unde am ajuns eu. Oricum, putini sint cei care au scapat. I-am facut pe toti. Nu mai spun de Bucloiu si Geamanu. Au ramas cu buzunarele goale. I-am luat banii lui Bucloiu, in ’95-’96 , am plecat la Herculane cu doua curve , am avut 100 de miloane la mine si mi-am facut de cap. Am umplut piscina numai cu sampanie si dimineata cind m-am trezit nu mai aveam bani nici sa platesc camera la hotel. Am fugit pe usa din spate. Cit am stat in piscina, parca eram sultan. Nu mi-au ajuns alea doua. Am dat comanda sa-mi mai aduca trei.“

„Cinci ani si doua luni am fost dat in urmarire generala“

„Computerul a fost cel mai bun prieten al meu. Toate actele le-am facut pe computer. De la facturi, registre de casa, borderouri, tot. Pai acum, cu mine nu trebuie sa mai dai nici sala, nici orasul. In 20 de minute, din cartela de telefon iti fac carnet de conducere. Am fost cinci ani si doua luni dat in urmarire generala si eu stateam de vorba cu sefii IGP-ului. Peste drum de IGP, e o pizzerie si ii chemam la ordine la pizzerie. Ii chemam la ordine pe toti, de la al mare pina la al mic Vrei nume? Sorescu, Rovintan, Balici. Eu eram dat in urmarire generala si ma plimbam cu masina lui Balici. Pina la urma, m-a arestat un amarit de subofiter din Tirgu Jiu si a luat si el de pe circa mea un milion de lei prima. Dar daca va spun pentru ce am facut puscarie, o sa rideti. Cind am vazut ca se ingroasa, am dat foc la toate actele si am spus ca nu stiu carte. Nu au avut ce sa-mi faca. M-au bagat in puscarie, de fapt, nevasta-mea, pentru ca a depus plingere cum ca i-am violat domiciliul. E adevarat ca ma despartisem de ea, dar asta a fost o magarie a lor pentru ca nu au reusit sa ma prinda cu nimic. Eu aveam sediul societatii MAX INVEST SERV SRL la fosta nevasta, inclusiv telefonul pe care-l pastram, si dupa lege nu ar fi putut sa ma bage in puscarie pentru ca mi-ar fi violat sediul firmei. Dar am facut si puscarie un an si patru luni. A! Sa va spun ca in puscarie m-au dus la club sa ma invete sa scriu. Acolo am dat de ziaristul ala, Claudiu Matei, care ma punea sa scriu «Ana are mere», dar a venit CI-stul ala de la penitenciar si le-a zis gardienilor: «Ba, bagati-l inapoi in celula, ca asta e in stare sa fure merele Anei de pe tabla si apoi s-o violeze»“, si-a incheiat Banicior povestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS