20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAs vota, da' n-am cu ce!

As vota, da’ n-am cu ce!

Daca doljenii ar fi chemati miine sa spuna da sau ba pentru noua Constitutie, aproximativ 18.000 dintre ei ar fi in imposibilitatea de a-si exercita dreptul la vot. Motivul este simplu: lipsa cartii de alegator, pentru ca nu s-au prezentat la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei pentru a-si schimba actele de identitate expirate.

In judetul Dolj sint 759.560 de locuitori. Dintre acestia, numai 597.138 au drept de vot. Nu toti vor putea sa se prezinte insa pe 19 octombrie la urne pentru a vota Constitutia, din cauza ca nu si-au schimbat actul de identitate expirat sau nu s-au prezentat sa si-l ridice pe cel nou.

Potrivit subcomisarului Marin Stanica, sef Birou Evidenta Populatiei din cadrul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Dolj, numai 236.781 dintre doljenii cu drept de vot si-au ridicat cartea de identitate si, implicit, pe cea de alegator. „In total, au fost tiparite 242.703 carti de alegator. Mai ramin 5.922 de persoane care nu au primit cartea de alegator. Dintre acestea, 3.146 de persoane urmeaza sa le primeasca la domiciliu pina pe 17 octombrie. In aceasta categorie intra tinerii care au implinit sau implinesc 18 ani in perioada 1 iulie – 19 octombrie 2003“.

2.776 de alegatori neidentificati si 12.060 „expirati“

In afara de tinerii aflati la virsta majoratului, care nu trebuie sa se deplaseze la SEIP pentru a intra in posesia cartii de alegator, ceilalti doljeni ar trebui sa se grabeasca, pentru ca ziua referendumului se apropie. In prezent, 2.776 de carti de alegator asteapta sa fie ridicate de la ghiseele Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei, titularii neputind sa fie inca identificati la adresa cu care sint inregistrati in evidenta populatiei. Alte 12.060 de persoane detin acte de identitate expirate, nemanifestindu-si pina acum intentia de a intra in legalitate.

„Pe acestea din urma le asteptam sa se prezinte la birourile noastre, mentionind ca aceasta carte de alegator este detinuta numai de catre persoanele care au carte de identitate! Au fost destule cazuri in care persoane, indeosebi cele in virsta, care nu aveau actul de identitate schimbat ne-au intrebat de unde sa ridice cartea de alegator“, a spus Marin Stanica.

Tocmai pentru a veni in intimpinarea doljenilor care vor sa voteze, dar nu au cu ce, SEIP si-a extins activitatea inclusiv simbata si duminica, programul fiind intre orele 8.00 si 12.00. „De asemenea, s-au luat masuri organizatorice, astfel incit pina la 19 octombrie sa fie solutionate toate cererile de eliberare de acte de identitate ca sa nu existe nici un caz de neparticipare la referendum din acest motiv. Dovada ca pe 19 octombrie vom avea program prelungit, pina la ora 20.00“, a mai spus seful Biroului Evidenta Populatiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS