17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadrele medicale din Gorj nu-si vor primi luna aceasta salariile

Cadrele medicale din Gorj nu-si vor primi luna aceasta salariile

• In bugetul pentru trimestrul III nu mai exista bani pentru salariile celor 2.800 de angajati ai spitalelor • Membrii SANITAS se pregatesc de greva

Nici unul dintre angajatii spitalelor din Gorj nu-si va primi miine, in ziua de salariu, banii cuveniti. Cei 2.800 de medici, asistenti si membri ai personalului auxiliar care lucreaza in sistemul sanitar din judet va trebui sa astepte pina in luna octombrie, cind li s-a promis ca isi vor primi salariile care ar fi trebuit incasate saptamina aceasta.

Motivul acestei aminari il constituie faptul ca bugetul alocat spitalelor pentru trimestrul III s-a terminat si trebuie asteptati banii pentru trimestrul IV. „Banii alocati in acest trimestru au fost mai putini si de aceea nu au ajuns si de salarii. In trimestrul IV se prevede o suplimentare de 47 de miliarde, suma din care se vor plati si lefurile restante. In doua unitati sanitare din Gorj vor fi insa probleme cu plata salariilor pina la sfirsitul anului. La spitalele din Bumbesti-Jiu si Novaci nu vor fi suficienti bani pentru plata angajatilor“, a spus Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj.

Restante la curent, telefon si gaze

In toate spitalele din Gorj se inregistreaza restante care totalizeaza miliarde de lei la plata curentului electric, a gazelor si a facturilor telefonice, servicii pe care furnizorii ameninta ca le vor intrerupe. Aprovizionarea cu medicamente nu s-a mai facut in unele unitati sanitare de mai multe saptamini, iar proviziile cu alimente pentru iarna sint aproape inexistente.

„Mai rau decit aminarea salariilor este faptul ca luna aceasta nu am avut bani de curent, de telefon si gaze. Mai avem de recuperat o restanta de 90 de milioane de lei de la Casa de Sanatate, cu care speram sa ne achitam datoriile inainte sa fim debransati“, a spus Aristica Morosanu, directorul Spitalului din Tirgu Carbunesti.

Salariatii spitalelor ameninta cu greva generala

Cei mai multi dintre angajatii din sistemul sanitar au aflat ca banii vor veni cu intirziere in aceasta luna, dar sint si spitale in care angajatii nu stiu ca nu-si vor primi salariile.

La Spitalul din Tirgu Carbunesti, cei 200 de angajati au fost atentionati de conducere ca abia in primele zile ale lunii viitoare vor primi avansul. Tot pentru inceputul lunii viitoare, conducerea SANITAS pregateste o greva de avertisment. In perioada 1-3 octombrie, membrii federatiei vor face greva japoneza, manifestare urmata de proteste publice. Incepind cu mijlocul lunii viitoare, in spitale se va declansa greva generala.

Motivul actiunilor de protest il constituie neacordare celui de-al 13-lea salariu, a tichetelor de masa si a platilor compensatorii pentru salariatii disponibilizati din sectorul sanitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS