11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiserica monument istoric din satul Crainici trebuie consolidata urgent

Biserica monument istoric din satul Crainici trebuie consolidata urgent

Solutia salvatoare ar putea veni de la IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, asteptat in Mehedinti la inceputul lunii noiembrie

Biserica din satul Crainici, Mehedinti, introdusa in circuitul monumentelor istorice, are nevoie urgent de consolidare. Construita la 1817, din initiativa boierilor Burnaz, din localitate, si sfintita in anul 1837, biserica are o istorie aparte. „Legenda spune ca aceasta familie de boieri s-a dus de Pasti la biserica veche din sat. Boierul s-a asezat pe scaunul din fata, dar un taran care donase bisericii scaunul l-a infruntat pe boier si i-a spus ca, daca are putere sa faca o biserica, ar putea sa-si aduca si un scaun. A plecat, s-a simtit jignit si s-a dus la ruda lui de peste deal, la boierul Brancoveanu, caruia i-a povestit tot. Brancoveanu i-a dat clacasii lui, care au venit aici si au demarat lucrarea, finalizata in 1837 si devenita monument istoric“, a spus preotul Ion Nistoran. In 1965, cind a fost o furtuna puternica, un brad a cazut peste biserica si i-a doborit turla. Citiva ani mai tirziu a cazut si o parte din sarpanta.

„Nu mai avem bani pentru finalizarea lucrarilor!“

„De la Comisia Monumentelor Istorice au adus sita de brad din Bihor si lucrarea a mai durat pina in anul 1975, dar s-a distrus in timp. Am adus stejari, i-am depozitat si am adus meseriasi de la munte, ca s-o acoperim. Din nefericire, nu mai avem bani pentru finalizarea lucrarilor si pentru ca padurile sint acum ale oamenilor. Ce este al statului e cam scump si nu stim daca mai reusim singuri sa finalizam lucrarile. Pictura din interior este originala, dar a fost distrusa din cauza igrasiei“, a mai spus preotul bisericii din Crainici. Ca sa se usuce peretii, preotul este nevoit sa lase mai tot timpul ferestrele deschise.

Ion Nistoran spune ca, daca nu va gasi intelegere din partea autoritatilor si a credinciosilor ca sa sprijine lacasul de cult cu fonduri, reparatiile nu vor fi finalizate. Potrivit prefectului de Mehedinti, Dan Trancota, o solutie pentru biserica monument istoric din satul Crainici va fi gasita, cel mai probabil, la inceputul lunii noiembrie, o data cu venirea in judet a Mitropolitului Olteniei, IPS Teofan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS