19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacere cu apartamentul statului pe banii naivilor

Afacere cu apartamentul statului pe banii naivilor

Naivitate oarbă sau lovitură năucitoare a ghinionului, cam aşa s-ar putea numi păţania unei familii din Craiova care a dat cu bună ştiinţă zeci de milioane de lei pentru promisiunea că va avea o casă. Familia Marcu a plătit scump increderea in cuvintul aşa- zisului proprietar al apartamentului, iar tranzacţia a primit şi girul seriozităţii unei agenţii imobiliare. Contra unui comision, care a ţinut loc de corectitudine in afaceri!

Neli şi Marian Dobrică, de 30, respectiv 32 de ani, din Craiova, au fost chiriaşi in casa statului de cind se ştiu. Cu toate astea, animaţi de dorinţa de a deveni proprietari, au sfidat toate legile şi au pus apartamentul inchiriat in vinzare, deşi datoriile către stat depăşeau 60 de milioane de lei, existind chiar şi un proces de evacuare aflat pe rol şi ajuns pină la Curtea de Apel Craiova. Apartamentul fiind oferit la un preţ avantajos, Marian a găsit şi un cumpărător increzător, dispus să-i plătească toate datoriile şi să aştepte să intre in posesia locuinţei pină va deveni, la rindul său, proprietar. Apartamentul face parte din fondul de locuinţe al Primăriei Craiova, aflat in administrarea Regiei Autonome a Administraţiei Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL).

Bani daţi pe vorbe

Maria Marcu, de 48 de ani, din Craiova, imbătată de promisiunile lui Dobrică, şi-a vindut garsoniera, singurul imobil pe care il deţinea şi in care locuia cu bărbatul, fata, ginerele şi trei copii, şi a inceput să se achite de obligaţiile care ii reveneau ca urmare a unei inţelegeri verbale. „I-am plătit 43 de milioane de lei restanţele la intreţinere şi mai aveam să-i dăm incă şase milioane de lei. Apoi am plătit toate datoriile şi penalităţile de intirzire la RAADPFL. Ce să mai, cu totul am cheltuit aproape 80 de milioane de lei“.

Abia după ce a achitat dările către stat, Neli şi Marian Dobrică i-au spus femeii că nu se poate muta in casă pină cind nu se termină procesul intentat de RAADPFL pentru neplata chiriei. Dar asta după ce, pentru suma de 260 de milioane de lei, ei au incheiat un act de vinzare-cumpărare pentru apartamentul cu trei camere semidecomandate din Valea Roşie. Numai că actul de vinzare-cumpărare este nul de drept, deoarece familia Dobrică nu este proprietara bunului pe care l-a vindut.

Un agent imobiliar interesat doar de comision

Neli şi Marian Dobrică şi Maria Marcu s-au intilnit la agenţia imobiliară care a intermediat tranzacţia, LOCCO IMOBILIARE, şi au incheiat pe 12.07.2003 un act de vinzare-cumpărare. Deşi ştia că vinzătorul nu este proprietarul apartamentului, Stela Puiu, agent imobiliar, a incasat jumătate din comisionul de 10.400.000 de lei fără a informa cumpărătorul asupra situaţiei juridice a imobilului. „Am făcut actele de vinzare-cumpărare şi urma ca a doua zi să verific dacă apartamentul este degrevat de sarcini. Nu am mai verificat pentru că mi-au spus că nu mai este nevoie, că ei se cunosc intre ei şi că merg pe incredere“, susţine Stela Puiu, care precizează că a aflat ulterior de situaţia apartamentului. Comisionul este insă bun luat, pentru că serviciul a fost prestat, susţine aceasta.

Maria Marcu, pe lingă cele aproape 60 de milioane de lei cheltuite pentru acoperirea dărilor către stat, i-a mai dat lui Marian Dobrică un avans de 14 milioane de lei. Cu alte cuvinte, agenţia şi-a luat banii perfectind cu bună ştiinţă un contract ilegal din start. „S-au mai vindut astfel de apartamente in Valea Roşie şi nu a fost nici o problemă. Se fac uşor actele de vinzare – cumpărare la INVEST“, incearcă să justifice agentul imobiliar faptul că a indus in eroare un client.

Şmecherie cu final imprevizibil

Potrivit contractului de vinzare-cumpărare, Marian Dobrică ar fi trebuit să elibereze apartamentul pe 15.08.2003, cind işi primea diferenţa de bani.

Numai că el nu a eliberat apartamentul atunci şi nici nu il va putea elibera pină cind procesul existent pe rol la Curtea de Apel Craiova nu se va finaliza. Ori asta va mai dura cel puţin citeva luni. Timp in care Maria Marcu şi familia ei vor sta sub cerul liber deoarece garsoniera au vindut-o şi acum trebuie să o elibereze.

„Am rămas pe drumuri şi cu banii daţi. Incepe şcoala şi copiii nu au unde să stea“, se plinge Maria Marcu.

Dobrică, la rindul său, recunoaşte că a vrut să facă o mică şmecherie, insă nu şi-a imaginat că lucrurile se vor complica atit de mult şi că termenele de judecată vor fi atit de lungi. El este hotărit să nu plece din casă pină nu se vede proprietar şi RAADPFL nu-i dă ciştig de cauza: „Unde să mă duc pină atunci? Nu plec din casa mea pină nu fac actele la INVEST. Ei (cumpărătorii – n.r.) ştiau că sint probleme, de ce s-au băgat?“ Dacă RAADPFL va ciştiga procesul, ambele părţi, familiile Dobrică şi Marcu, vor rămine fără apartamentul din Craiova. Pentru a-şi recupera măcar o parte din bani, păgubita a depus o plingere la Parchetul de pe lingă Tribunalul Dolj. Dacă va fi găsit vinovat, vinzătorul riscă să fie acuzat de fals in declaraţii şi uz de fals.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS