10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDelegatia Fondului Mondial al Monumentelor a venit la Tirgu Jiu

Delegatia Fondului Mondial al Monumentelor a venit la Tirgu Jiu

O delegatie din partea Fondului Mondial al Monumentelor a venit la Tirgu Jiu, pentru a demara proiectul de amenajare peisagistica a celor doua parcuri din oras care gazduiesc operele lui Brancusi.

Amenajarea va incepe in aceasta toamna, proiectul aflindu-se la faza de organizare a licitatiei. Delegatia a fost condusa de presedinta Bonnie Burnham, care a vrut sa vada la fata locului cum au fost folositi pina in prezent banii pe care Fondul Mondial al Monumentelor i-a investit in operele lui Brancusi. Suma cheltuita a ajuns la 650.000 de dolari si a contribuit, printre altele, la restaurarea Coloanei Infinitului si la transformarea casei din Parcul Central in Centru de Informare Brancusi. Dupa ce vor fi realizate proiectele pentru amenajarea peisagistica, suma investita va ajunge la 900.000 de dolari.

In proiect sint implicate firmele PARTNERSHIP din SUA si ROSTRADA din Bucuresti, care si-au trimis reprezentanti la Tirgu Jiu. Presedinta Bonnie Burnham a tinut sa precizeze ca unul dintre scopurile vizitei este acela de vedea care este starea Coloanei Infinitului. „Din cite ne-au spus specialistii nostri, petele aparute nu sint generate de metalizare, ci de aplicarea lacului. Vom cauta solutii pentru inlaturarea acestora, dar un rol important il vor avea autoritatile locale, care trebuie sa se ocupe de intretinerea monumentului“, a mai spus Bonnie Burham.

In ceea ce priveste restaurarea operelor in piatra, aflata in plina desfasurare, presedinta Fondului Mondial al Monumentelor a avut aprecieri la adresa firmei italiene LITHOS SNC. Delegatia a parcurs pe jos drumul de aproximativ doi kilometri dintre Coloana Infinitului si Poarta Sarutului, pentru a studia la fata locului solutiile de amenajare peisagistica. Un alt proiect pe care Fondul Mondial il are in vedere il reprezinta amenajarea unui muzeu de sticla, in forma de ou, chiar linga Coloana Infinitului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS