16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe la Stalin la Stati si inapoi (sau cum sa-ti bati joc de o natiune)

De la Stalin la Stati si inapoi (sau cum sa-ti bati joc de o natiune)

Moto: A rosti numele Basarabia este una cu a te opune dominatiunii rusesti! Mihai Eminescu, poetul national roman

De curind am aflat stirea ca un tradator de neam chemat Stati ar fi publicat un asa-zis „dictionar romano-moldovenesc“. Acest lucru mi-a amintit nu numai de defuncta notiune de „limba moldoveneasca“ inventata de propaganda ruseasca in timpul tiraniei lui Stalin, dar si de o alta trasnita notiune – „natiunea moldoveneasca“, venita de la propaganda sovietica din aceleasi timpuri.

Ca „dictionarul“ ar fi in imaginatia vreunui schizofrenic nu ma mira; ca a fost insa publicat pe banii contribuabililor romani-basarabeni face ca acest lucru sa devina tradare. In timp ce confratii nostri romani-basarabeni se lupta ca sa supravietuiasca greutatilor vietii zilnice, acest Stati (care va ajunge odata la indexul cartilor de istorie sub titulatura „impostor“) vrea sa forteze acest „dictionar“ in constiinta unei natiuni care de pe vremea romanilor se cheama romana si care vorbeste aceeasi limba pe ambele margini ale Carpatilor, ale Prutului si ale frontierelor impuse de catre comunistii (filo)rusi oamenilor.

Ca rusificatul Cioara se cheama azi „Voronin“, ca „patriotul“ de carton Ion, purtatorul de cuvint al lui Ciorescu-Voronin, s-a chemat dintotdeauna Berlinski (apropo, de ce nu se duce la Berlin sa-i imparta pe germani cu tribalisme din astea, daca tot isi trage numele de-acolo?) si ca „academicianul“ Stati a creat un „dictionar“ pe care nu-l mai cred nici copiii romani-basarabeni din clasa a II-a nu ma mira; insa ce ma doare este amintirea invatatorilor, preotilor si a gospodarilor romani-basarabeni de la sate care si-au lasat oasele in pustele Siberiei cu sutele de mii, in ultimele trei secole. Ce ma doare este ca aceste secaturi de oameni continua o prostie pe care nici ei, nici rusii n-o mai cred.

Sa va relatez o intimplare in acest sens: un roman din America a trecut prin Basarabia nu demult si, in drum spre Nordul Bucovinei, a fost oprit la gheretele rusesti de pe un pod de la Nistru. Rusnacul cu Kalasnikov pe umar si cu stea rosie pe sapca a rasfoit lung pasaportul lui american cu nume romanesc si l-a intrebat: „Moldavski amerikanski?“.„Nu“, i-a raspuns romanul si, incercind sa-l atite, a spun, „Rumunski amerikanski“. La care santinela i-a raspuns fara sa clipeasca: „Kakaia rasnitza?“. Romanul nostru a crezut ca rusul a vrut sa se scuze pentru ca voia s-o ia razna undeva pe cimp ca sa faca caca („cacaia rasnita deci“).

Mai tirziu insa, intrebind ce-a vrut rusul sa spuna cu asta, i s-a raspuns: „Kakaia rasnitza“ inseamna „care-i diferenta?“ (adica o intrebare retorica). Acel roman am fost eu. Intr-adevar, tovarasilor Ciorescu (actual Voronin), Berlinski (actual Berlinski) si Stati (actual statut la minte), „care-i diferenta?“. Treziti-va la realitate!

Va ride toata lumea, mai narozilor, de la rusi si americani la copiii din scolile elementare ale Basarabiei. Nu sinteti decit un imparat cu fundul gol pe care-l arata si mici, si mari cu degetul si de care rid copios. Daca americanii, canadienii, australienii toti declara ca vorbesc limba-mama (engleza), in loc de americaneasca, australieneasca sau canadieneasca, la ce va mai bateti capul voi ca sa declarati ca sintem neam strain si ca vorbim limbi diferite, numai pentru ca ne-am nascut pe diferite maluri de Prut? Tineti minte, mai comunistilor, ca, numai pentru ca Basarabia este colt de Paradis Romanesc, voi nu sinteti „buricul pamintului“, ca sa va gasiti voi mai cu mot si sa inventati o „limba“ care n-a fost straina de restul neamului romanesc nici cind o schimonoseati cu caractere chirilice. Sintem romani si punctum! Daca aveti vreo problema cu asta, certati-l pe Eminescu din parcul central al Chisinaului; insa pina la el ar trebui sa treceti de sabia domnitorului roman Stefan cel Mare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS