20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampania de infrumusetare si igienizare a scolilor- in stand-by

Campania de infrumusetare si igienizare a scolilor- in stand-by

August este luna in care, in mod normal, ar trebui sa inceapa lucrarile de igienizare si infrumusetare a scolilor. Cu o luna inainte de inceperea noului an scolar, responsabilii cu reparatiile si infrumusetarile unitatilor de invatamint sint in cautare de bani. Unii au reusit sa obtina citeva milioane de lei si chiar s-au pus pe treaba, altii insa nici nu au gasit bani, dar nici nu se mai chinuiesc sa gaseasca. Se multumesc doar sa ridice din umeri. Spera ca le vor pica din cer niste bani.

Pentru igienizarea si infrumusetarea celor 800 de localuri existente in Dolj au fost alocate sume derizorii, „dupa buget“. Desi Banca Mondiala a cheltuit sume substantiale pentru renovarea scolilor doljene, primariile se pling ca nu au bani nici macar de varuieli. Pe banii Bancii Mondiale au fost refacute din temelii 58 de scoli, iar din toamna, alte 60 urmeaza sa fie renovate, au declarat reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj.

Primaria Craiova a rupt de la buget numai 14 miliarde de lei, bani care ajung doar pentru ceva reparatii, varuieli si inlocuiri de geamuri acolo unde este nevoie. Sumele sint aproape la fel ca si cele alocate anul trecut, desi preturile la materialele de constructii au crescut de trei-patru ori.

Aristidie Gheorghiu, directorul ISJ Dolj, sustine ca primarii au aflat ca alte 60 de unitati de invatamint vor fi renovate pe banii Bancii Mondiale si nu se mai omoara sa gaseasca fonduri pentru igienizare si infrumusetarea scolilor sau pentru a termina lucrarile de imprejmurire la solile deja renovate: „Multi ne-au spus ca nu mai fac nici un gard pentru ca nu mai au bani. Pina cind incep efectiv lucrarile la unitatile care au fost prinse in proiectul de reabilitare, ei trebuie sa igienizeze scolile si gradinitele pentru ca abia s-au organizat licitatiile. Este cazul Colegiului «Fratii Buzesti», unde lucrarile erau prevazute sa inceapa la 1 august, iar la data anuntata abia s-a tinut licitatie. Probabil ca lucrarile vor incepe cel mai devreme la 1 octombrie“, sustine directorul ISJ Dolj.

Bani pentru varuieli …sau nici atit

Primarii profita ca nimeni nu-i „obliga sa aloce o anume suma in functie de numarul de unitati de invatamint“ si fac dupa cum considera ei ca este bine. In unele comune, bugetul local este atit de anemic, incit cu chiu, cu vai se dau citeva milioane de lei pentru varuieli. Cele patru scoli si trei gradinite din comuna doljeana Sopot trebuie igienizate si infrumusetate cu numai sapte milioane de lei. „Nu avem de unde sa rupem mai mult. Problema este ca trebuie neaparat sa fac trei sobe in trei localuri si numai astea ma costa sase milioane de lei. Daca nu imi vor mai da niste bani de la judet o sa facem curatenie in salile de clasa, stergem geamurile si atit“, a spus Constantin Nicolitoiu, primarul din comuna Sopot.

In satul Pietroaia din comuna Sopot a fost construita o noua scoala de catre Banca Mondiala, deoarece scoala veche s-a prabusit si elevii au invatat citiva ani intr-o fosta circiuma a satului.

Comunele Brabova si Predesti au alocat 50, respectiv 70 de milioane de lei pentru lucrarile de igienizare. „Banii sint putini, iar unitatile de invatamint sint multe. Numai sa varuiesti si sa vopsesti tocaria la o scoala si se duc zece milioane de lei“, a spus Teodor Nania, primarul din Brabova.

„Alte comune mai bogate, cum sint Calarasi, Dabuleni, Ostroveni, au alocat peste un miliard de lei pentru ca scolile sa isi primeasca in toamna elevii in conditii corespunzatoare“, sustine Aristidie Gheorghiu.

Daca scolile si gradinitele nu vor respecta macar in parte normele sanitare in vigoare, probabil ca in toamna multe dintre ele vor fi inchise deoarece nu vor primi avizul sanitar din partea Directiei de Sanatate Publica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS