19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa - luxul de care avem nevoie

Apa – luxul de care avem nevoie

Apa, rece sau calda, a devenit un lux pe care din ce in ce mai putini oameni au posibilitatea sa si-l permita. Datoriile acumulate in ultimii ani depasesc citeva zeci de miliarde de lei. Amenintarile cu debransarea au devenit o obisnuinta si nimeni nu se mai teme de mult trimbitatele masuri severe anuntate de autoritati deoarece se stie ca sint vorbe in vint. Si daca apa rece curge inca la robinet, cea calda a devenit pentru multi oraseni o amintire.

Craiova: „Avertismente scrise“

In Craiova, numai la apa rece datoriile rau-platnicilor se ridica la peste 80 de miliarde de lei. Amenintarea ca se va opri apa rece nu i-a impresionat prea tare pe craioveni. Unii dintre ei au bagat mina in buzunar si au scos citiva craitari, nu multi, ci atit cit sa scape de debransare. Majoritatea insa se fac ca nu aud. „Nu am, domne, bani! De unde sa platesc? Sa vina sa o taie. Sa lase tot orasul fara apa, sa vedem daca lor le convine“.

Reprezentantii Regiei Autonome de Apa Craiova sustin ca, pentru recuperarea datoriilor, fiecarui membru al personalului TESA i s-au repartizat cite doua asociatii de locatari, iar Serviciul abonati a infiintat comisii care actioneaza permanent. La Craiova se va opri apa rece peste citeva zile, ameninta regia, dupa ce va trece perioada legala de preavizare.

Bailesti: „Lista cu datornicii- afisata intr-un loc vizibil“

La Bailesti, situatia este la fel de gri ca in orice alt oras in care economia este la pamint. La inceputul lunii a existat o tentativa de debransare a rau-platnicilor, insa imediat autoritatile locale si judetene au luat atitudine si s-a mai acceptat o pasuire.

Lista cu datornicii a fost afisata la loc vizibil, s-au format echipe care sa cutreiere orasul in lung si-n lat ca sa adune banii de la oameni, mai bine de zece miliarde de lei. „Sint oameni care au datorii de peste 20 de milioane de lei, fara penalitati de intirziere. Nu au mai platit din 1990. De cind

i-am afisat in fata primariei, au inceput sa mai dea bani“, a spus Mihai Barbu, secretarul Primariei Bailesti. Liderul datornicilor este Nicolae Balteanu, cu 25 de milioane de lei, urmat de Alex Venzel si de Mihai Petre, cu cite 23 de milioane de lei fiecare, si Stefan Gabroveanu, cu 22 de milioane de lei.

Problema este ca, daca nu se va gasi o solutie de respectare a termenelor de efectuare a platilor, SC ELECTRICA SA ameninta ca va intrerupe curentul electric la puturile de forare. Si, daca se va intimpla acest lucru, Bailestiul va ramine „pe uscat“ deoarece nu exista posibilitatea stocarii apei, iar in tot orasul sint doar trei fintini cu apa potabila.

Calafat: Au renuntat de bunavoie la apa calda

Si orasul de pe Dunare, Calafat, are propriile necazuri, nu cu mult diferite de ale altora. Datoriile populatiei sint de 12,6 miliarde de lei, iar apa calda nu mai exista de citiva ani. „Apa calda in Calafat nu exista de foarte mult timp. Oamenii au renuntat de bunavoie la incalzirea termica deoarece costurile de intretinere erau prea mari si nu si le puteau permite“, a spus Florian Toader, viceprimarul orasului. Locuitorii din Golenti, localitate arondata Calafatului, cu mare greutate faceau rost de o gura de apa. Cu banii Comunitatii Europene, 600 de milioane de lei, s-a reusit alimentarea cu apa a localitatii. Urmeaza Basarabi, spera autoritatile locale.

Datoriile populatiei catre regiile de apa cresc de la an la an cu citeva miliarde de lei si nimeni nu poate face nimic. Faptul ca nu pot fi debransati doar datornicii este un impediment major, care este speculat la maximum de cei care nu vor sau nu pot sa plateasca. In plus, oprirea apei reci in plina vara, chiar si la cei care au datorii de zeci de milioane de lei, ar genera probleme sociale si chiar medicale pe care nimeni nu are curajul sa si le asume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS