12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiserica „Sfinta Treime“ din Corabia, catedrala judetului Olt

Biserica „Sfinta Treime“ din Corabia, catedrala judetului Olt

Biserica parohiala „Sfinta Treime“ din Corabia este o adevarata catedrala, apreciata prin dimensiunile sale ca fiind a doua intre bisericile de mir din Oltenia, dupa „Madona Dudu“ din Craiova si cea mai mare din judetul Olt. Este cea mai impunatoare constructie arhitectonica din orasul dunarean si a fost ridicata pe o mlastina, in urma cu peste o suta de ani. Credinciosi cu frica lui Dumnezeu, localnicii au carat cu cosurile pamint sfintit din alta parte a orasului pina cind au acoperit mlastina. Lucrarile s-au executat sub „comanda“ cunoscutului inginer Anghel Saligny. Biserica are sase turle, din punct de vedere arhitectural fiind identice cu cele ale Bisericii „Sfintul Ilie“ din Craiova, insa de dimensiuni mult mai mari.

In timpul revolutiei, orologiul bisericii a incetat sa mai bata

Clopotnita este in turla din mijloc de la frontonul lacasului, deasupra pronaosului, avind instalat un orologiu. De la revolutie, orologiul a stat la ora 7.15. Nici pina acum el nu a fost reparat din diverse cauze. Parintele Ion Netoi, paroh protoiereu, spune ca, atunci cind functiona, orologiul din turn avea batai de clopot la orele fixe, lucru nemaiintilnit in zona de cimpie. Primarul Corabiei, Ion Dimienescu, spune ca nu este problema primariei, dar ca institutia pe care o reprezinta se va implica financiar, astfel incit orologiul sa bata din nou. Acesta sustine ca specialisti pentru reparatia unui asemenea mecanism sint foarte putini in tara: „Au mai ramas doar citiva in Sibiu si Brasov. Ne vom implica si vom face tot ce ne sta in putinta sa ajutam catedrala sa fie ceea ce a fost si mai mult decit atit“. Cu siguranta, bataile de clopot la ore fixe vor fi altfel ascultate si receptate de crestinii din Corabia decit inainte de revolutie.

Sculpturi copiate dupa cele din Biserica Amzei din Bucuresti

Pictura in stil renascentist a fost executata de C. Pascali si N. Grimani, diBucuresti. Timplaria, din stejar, a fost artistic sculptata de Iosif Obdersalek, mare mester ceh, care, in realitate, a facut copii fidele ale sculpturilor de la Biserica Amzei din Bucuresti. Acelasi mester a lucrat inclusiv superbele strane si jeturi ale caror proiecte se pastreaza in arhiva parohiei, dupa care s-a stabilit definitiv in Corabia.

Icoana daruita de sotia maresalului Antonescu, la loc de cinste

Biserica a fost inzestrata cu valoroase obiecte de cult si bunuri, cumparate de la Expozitia Nationala din 1907, organizata in Parcul „Carol“ din Bucuresti. Printre donatiile facute de crestini, in biserica exista si o icoana daruita de Maria Antonescu – asezata la loc de cinste – gest motivat de impresia lasata de corul bisericii la al carui spectacol a asistat cu ocazia unei vizite facute in Corabia. Inlauntrul bisericii sint icoane catolice, grecocatolice, ortodoxe, ca semn de respect reciproc intre doctrine.

Nu doar banu’ e ochiul dracului

Obiectele de cult de valoare inestimabila au fost permanent in atentia hotilor care doreau sa le valorifice. Parintele Ion Netoi marturiseste ca, in martie anul acesta, un raufacator a furat o cruce pretioasa, mare, din argint masiv. A anuntat politia, insa hotul a fost prins numai dupa ce a furat alta, pusa intentionat, in acelasi loc. Hotul a „muscat momeala“, a fost prins si trimis dupa gratii.

Biserica are incalzire centrala

Cutremurele din anii 1940 si 1977 au afectat si catedrala, insa de fiecare data a fost consolidata si reparata. Dupa cutremurul din martie 1977, o data cu reparatiile si consolidarile facute, s-a introdus incalzirea centrala, s-a curatat mobilierul si s-a restaurat pictura de catre I. Keber, pictor restaurator valoros, care a tinut foarte mult sa ramina intacta patina de vechime a frescelor. Curatenia este la ea acasa, iar la slujbe, mai ales in perioada marilor sarbatori crestinesti, catedrala din Corabia se dovedeste a fi neincapatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS