9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Stiri pe scurt

Calatorie in imagini pe strazile Calcuttei

„Calcutta- Universul strazii“ este numele expozitiei de arta fotografica a lui Teodor Radu Pantea, inaugurata ieri la Casa Armatei, la initiativa Fotoclubului „Mihai-Dan Calinescu“ din Craiova. Din numeroasele imagini surprinse in calatoria sa in India, tara pe care o defineste ca fiind „mirifica“, artistul, recunoscut pe plan national si international, a ales pentru expozitie 60 de fotografii alb-negru, pline insa de „culoare“. Deja membru de onoare a numeroase asociatii si fotocluburi din tara si de peste hotare, Teodor Radu Pantea a primit ieri aceasta titulatura si din partea Fotoclubului „Mihai- Dan Calinescu“ din Craiova, condus de presedintele- col. (r.) Mircea Anghel, care a declarat ca prezenta unui artist de asemenea calibru este o onoare pentru orice pasionat al artei luminii.

Fintina cu telecomanda la Bechet

Liceul Teoretic „Mircea Eliade“ din Bechet a inaugurat ieri o expozitie de lucrari deosebit de interesante: de la veioze confectionate din coaja de copac sau din radacini de arbori, fintina din material plastic, de marimea unei palme si pravazuta cu telecomanda, pina la exodicledian – aparat care functioneaza cu apa, fara sursa de alimentare. Lucrarile au fost realizate de un grup de elevi ai liceului, din clasele a VII-a si a VIII-a, in cadrul cercului de fizica si sub indrumarea profesoarei de fizica Isabela Catalinoiu. Asa cum marturiseste chiar ea, aceasta initiativa va fi extinsa cit de curind si la alte clase, in special cele liceale, urmind ca lucrarile sa fie expuse publicului tot in incinta Liceului „Mircea Eliade“.

Concurs de programare „Stefan Odobleja“

Concursul interjudetean de programare „Stefan Odobleja“ se desfasoara in zilele de 5 si 6 aprilie la Liceul de informatica „Stefan Odobleja“ din Craiova si este organizat de ISJ Dolj, sub egida Facultatii de matematica-informatica din cadrul Universitatii din Craiova. La acest concurs participa elevi din judetele Dolj, Gorj, Olt, Vilcea, Mehedinti, Iasi, Alba si Vrancea. Azi se sustine proba individuala, iar miine, proba pe echipe. Roxana Timplaru, inspectoare de specialitate la ISJ Dolj, spune ca ambele probe sint practice: „Fiecare dintre acestea contine doua sau trei probleme, iar solutionarea lor nu trebuie sa depaseasca trei ore“. Subiectele si evaluarea se vor face de profesori universitari. In acelasi interval de timp va fi si un schimb de experienta intre profesorii de informatica din cele opt judete. Premiile se vor acorda in bani si in produse. Doljul va participa cu 21 de elevi si va avea cinci echipe.

Simpozion pe probleme de servicii comunale la Slatina

Directorii tuturor societatilor care asigura serviciile comunale in orasele din judetele din sudul tarii s-au intilnit ieri la Slatina, in cadrul unui simpozion care a avut loc la Casa de Cultura a Tineretului si care se va incheia simbata. Principale teme discutate au fost reglementarea cadrului de organizare si functionare a serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare, contractul-cadru de bransare si utilizare a serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare, procedura de stabilire, ajustare si modificare a preturilor si tarifelor si regimul-cadru de licentiere a operatorilor. Simpozionul a fost prezidat de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Serviciilor Comunale (ANRSC), ministrul secretar de stat Ioan Radu. S-a propus ca, pe viitor, preturile la serviciile comunale sa fie mai intii avizate de ANRSC si apoi aprobate de consiliile locale, iar societatile care asigura aceste servicii sa nu-si mai desfasoare activitatea daca nu vor primi licenta din partea autoritatii. Aceasta licenta va fi acordata in functie de dotarile tehnice si de situatia financiara a fiecarei societati.

Simularea bacalaureatului la matematica

Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE) impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii organizeaza luni, 7 aprilie, simularea la matematica pentru bacalaureat, in 12 judete, printre care si Doljul. Subiectele sint elaborate de SNEE si vor fi tip grila. Notarea lucrarilor se va face de catre profesorii supraveghetori-evaluatori. Simularea are drept scop acomodarea elevilor cu subiectele tip grila si cu modul de completare corecta a raspunsurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS