19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Jurnal de razboi

Trupele aliate au cucerit Aeroportul din Bagdad

Fortele americane au preluat controlul asupra Aeroportului din Bagdad in zorii celei de a saisprezecea zile de razboi, dupa confruntari aspre care s-au desfasurat in noaptea de joi spre vineri. Cucerirea aeroportului nu va insemna si declansarea atacului asupra capitalei irakiene de catrele trupele terestre ale coalitiei.

Potrivit Pentagonului, fortele aliate incearca sa cucereasca obiective-cheie din jurul orasului, astfel incit sa izoleze capitala de restul tarii. Congresul Statelor Unite a aprobat intre timp suplimentarea cu 80 de miliarde de dolari a fondului de razboi.

Postul de televiziune CNN a difuzat ieri-dimineata imagini in direct de pe Aeroportul din Bagdad, cu tancuri americane aflate in miscare. In aceste momente, soldatii Marinei americane intaresc securitatea in zona aeroportului de la periferia sudica a capitalei irakiene.

Comandamentul american a anuntat ca in urma confruntarilor au fost ucisi 320 de irakieni si capturate sau distruse 31 de vehicule militare ale artilerei contraaeriene irakiene, printre care trei blindate si 23 de vehicule de transport. Nu departe de aeroport a mai avut loc o confruntare intre fortele irakiene si cele aliate.

O companie irakiana de tancuri a fost anihilata in timp ce incerca sa blocheze inaintarea diviziei a saptea a Infanteriei americane, in lupta intervenind si elicopterele de atac Apache, au anuntat surse militare americane de la Pentagon si de la Comandamentul Central din Qatar. Informatiile au fost confirmate si de imaginile transmise de televiziunile americane. In timpul confruntarilor de la aeroport, in Bagdad au patruns fortele speciale anglo-americane, sustine presa engleza.

Potrivit acesteia, zeci de membri ai armatei si ai serviciilor secrete au patruns in oras pentru a estima capacitatea de rezistenta a Garzii Republicane si pentru a da de urma conducatorilor irakieni. Tot in cursul noptii de joi spre vineri, explozii puternice au zguduit sudul capitalei. Periodic au fost lansate rachete, probabil asupra unor obiective de la marginea orasului, a transmis un corespondent al postului de televiziune ABC. De joi seara, capitala irakiana nu are energie electrica, pentru prima data de la inceputul razboiului.

Trupele americane au rebotezat Aeroportul din Bagdad

Trupele americane au schimbat denumirea Aeroportului din Bagdad din „Saddam Hussein Airport“ in „Baghdad International“, a anuntat postul de televiziune american Sky News.

Potrivit televiziunii, toate portretele dictatorului existente in cladire au fost distruse.

Generalul american Richard Myers a anuntat ca in interiorul aeroportului mai exista citeva tentative de rezistenta din partea irakienilor, insa fortele militare au preluat controlul tuturor structurilor principale.

Lupte de strada

„Bagdadul este de necucerit, trupele anglo-americane vor suferi multe pierderi“, a avertizat regimul irakian. Fedainii paramilitari, mii de voluntari arabi, membrii ai partidului Baath, precum si civilii inarmati impinzesc strazile capitalei. In acelasi timp insa, viata de zi cu zi merge mai departe.

La inceputul celei de-a treia saptamini de razboi, pietele din Bagdad ofera o mare varietate de produse, doar preturile sint prea mari.

Locuitori se informeaza din ziare despre desfasurarea razboiului si par ca asteapta linistiti. Neintrerupt, atacuri ale fortelor aliate zguduie Bagdadul, mai ales in partea sudica.

Ministrul irakian al informatiilor transmite zilnic in cadrul unei conferinte de presa numarul victimelor si ii acuza pe aliati ca sint ucisi irakieni din rindul populatiei civile.

Potrivit acestuia, in urma ultimelor bombardamente asupra Bagdadului, au fost ucise 27 de persoane.

Doua palate prezidentiale luate cu asalt

Reprezentantul fortelor militare americane din Golful Persic, generalul de brigada Vincent Brooks, a anuntat joi ca trupele speciale au desfasurat o actiune spectaculoasa in vestul Irakului, a comunicat postul de televiziune Euro News.

Fortele americane au efectuat un raid asupra palatului prezidential din Tharthar, situat la circa 90 km la vest de Bagdad, un cunoscut loc de odihna a lui Saddam si al fiilor sai, a adaugat generalul Brooks. In ciuda dificultatilor de vizibilitate, elicopterul a aterizat in curtea palatului, in noaptea de joi spre vineri. Soldatii au efectuat o incursiune in palat, toata operatiunea fiind filmata de camere speciale ale fortelor militare, asa- numitele „Combat Videocam“.

„Nu au fost arestati membrii ai conducerii irakiene, insa au fost descoperite diferite documente, care sint de folos servicilor de informatii“, a mentionat Brooks.

Imaginile filmate demonstreaza usurinta cu care unitatile speciale ale coalitiei pot descinde in locatii ale conducerii irakiene. Aceste unitati activeaza in prezent mai ales in nordul Bagdadului, la Tikrit, orasul natal al lui Saddam, a adaugat generalul Brooks.

Un nou atentat sinucigas: trei soldati anglo-americani au fost ucisi

Trei soldati ai fortelor aliate au fost ucisi in cursul noptii de joi spre vineri in urma unui atentat sinucigas care a avut loc la un punct de control al trupelor aliate situat la 80 km vest de Bagdad, a anuntat postul de televiziune CNN.

Postul de telviziune Al Jazeera a precizat ca punctul respectiv de control este situat in localitatea Al Haditha.

„Pe masura ce disperarea regimului irakian creste, si tactica sa devine din ce in ce mai disperata“, a declarat oficialul american Jim Wilkinson, confirmind astfel atentatul sinucigas.

Potrivit lui Wilkinson, un vehicul civil s-a apropiat de punctul de control al fortelor aliate, apoi „o femeie insarcinata a iesit din masina si a inceput sa tipe speriata. In acel moment, autoturismul a explodat, trei soldati care se indreptau spre masina fiind ucisi, alti doi fiind raniti“. Femeia si soferul autoturismului au fost ucisi. Acesta este cel de-al doilea atentat sinucigas impotriva soldatilor trupelor aliate de la inceputul razboiului. Saptamina trecuta, un atentat asemanator a avut loc in localitatea Najaf, patru soldati americanii fiind ucisi.

Prizonierii irakieni o duc mai bine decit militarii britanici

Prizonierii de razboi irakieni, aflati sub controlul militarilor britanici, au conditii de trai mai bune decit trupele engleze aflate pe frontul din Golf, informeaza cotidianul britanic The Sun.

Cei 3.500 de prizonieri se bucura de trei mese calde pe zi, apa potabila si servicii medicale de prima clasa. Fiecare prizonier este gazduit in cort, poate dormi cit vrea si se poate plimba in imprejurimile taberi din Umm Qasr, din sudul Irak-ului.

In schimb, trupele britanice maninca ratii ale armatei fara nici un fel de gust, dorm in jur de trei ore sub cerul liber si traiesc sub teroarea gloantelor si a atacurilor chimice. Doua avioane au adus joi in tara mai multi soldati britanici raniti in timpul luptelor din Golf. 26 de militari britanici ai Marinei Regale, dintre care unul foarte grav ranit, au ajuns in Edinburgh. Purtatorul de cuvint al armatei britanice, Frank Philip, nu a dezvaluit citi soldati au fost raniti in lupta, dar a adaugat ca unii au doar rani usoare. 11 militari au fost internati in spital.

Crucea Rosie a trimis ajutoare medicale in Basra

Basra, al doilea oras ca marime din Irak, este in continuare scena unor dure confruntari. Trupele britanice au ajuns pina la 2 km de centrul orasului, ezita insa sa porneasca atacul decisiv.

Britanicii estimeaza ca inca aproximativ 1.000 de luptatori irakieni opun rezistenta in Basra.

Un cartier industrial din vestul orasului a ajuns intre timp sub controlul britanic. Luptatorii irakieni se retrag spre centrul orasului. Trupele aliate inca spera ca populatia siita din oras se va ridica impotriva regimului lui Saddam. Crucea Rosie Internationala a informat intre timp ca ieri urma sa ajunga in Basra primele transporturi cu ajutoare medicale. Camioanele nu au beneficiat de paza. Pina acum, soldatii britanici au distribuit populatiei alimente si apa potabila.

Nordul Irakului – sub bombardamente

Avioanele de atac americane au bombardat din nou locatii irakiene din nordul tarii. Operatiunile desfasurate au avut succes, sustin surse militare. Martorii oculari au comunicat ca frontul nordic, format din luptatori kurzi si unitati americane speciale, capata o forma din ce in ce mai clara. Tot mai multi soldati irakieni se retrag. Pas cu pas, trupele kurde Peshmerga se indreapta spre principalul punct de legatura cu Bagdadul. Kurzii sint sprijiniti de fortele aliate, care bombardeaza intens regiunea dintre Mosul si Kirkuk. Martori oculari vorbesc si de unitati speciale americane ajunse in Kalak, la 42 km est de Mosul. Aproximativ 45.000 de soldati irakieni sint stationati pe frontul nordic. Cei mai multi dintre ei se pare ca s-au retras spre Mosul.

Fortele aliate recunosc ca riscul folosirii armelor chimice a scazut

Fortele militare americane au recunoscut pentru prima data de la inceputul razboiului ca pericolul reprezentat de potentialele arme chimice si bacterilogice irakiene a scazut sau cel putin este pe cale sa scada.

Pina acum, fortele regimului lui Saddam Hussein nu au recurs la armele de distrugere in masa in nici una dintre cele trei zone unde au avut loc cele mai dure confruntari si unde se preconiza ca aceste arme vor fi utilizate: in Karbalka, in „centura“ externa a Bagdadului pina la o distanta de 30 km si in apropierea capitalei. Informatia a fost furnizata de capitanul Adam Mastrianni, responsabil cu strategia Brigazii Aeriene a Diviziei 101. Mastianni a recunoscut ca riscul a scazut in mod considerabil si a adaugat:

„Pina acum nu am gasit cine stie ce arme chimice“. Capitanul a mai anuntat ca incepind de astazi – dimineata, comandantul Diviziei 101, generalul David Petraeus, a ordonat tuturor soldatilor sa renunte la toate mijloacele de protectie antichimica sau antibiologica.

Saddam anunta victoria intr-un nou mesaj la televiziunea de stat

Ministrul irakian al informatiilor a dat citire unei declaratii din partea presedintelui Saddam Hussein, in care acesta promitea infringerea fortelor de coalitie anglo-americane la portile capitalei Bagdad, informeaza site-ul Ananova.

In mesajul atribuit lui Saddam si citit de Mohammed Saeed Al-Sahhaf, liderul irakian a promis cistigarea razboiului.

„Sintem hotariti, cu voia lui Dumnezeu, sa-i invingem si sa-i distrugem pe dusmani pe zidurile capitalei noastre, asa cum sintem hotariti sa le distrugem armatele si sa-i invingem chiar pe pamintul Islamului“, se precizeaza in mesaj. Este a doua oara in ultimele doua zile in care ministrul irakian a dat citire unor declaratii in numele lui Saddam.

In mesajul de ieri, prezentat la televiziunea nationala de stat irakiana, se mai preciza:

„Luptati, fratii mei, impotriviti-va dusmanilor zi si noapte si transformati pamintul musulmanilor intr-un foc aprins pentru invadatorii vostri“.

Saddam nu a dat citire personal unui discurs la televiziune de pe data de 24 martie, iar deocamdata nu se cunoaste daca acel mesaj a fost inregistrat sau nu.

Tony Blair:

„Mai sint multe dificultati de invins“

Primul ministru britanic, Tony Blair, a avertizat joi membrii cabinetului sau, sa nu se astepte ca razboiul din Irak sa se termine curind, potrivit purtatorului de cuvint al lui Blair, informeaza cotidianul Usa Today.

Blair a informat membrii Cabinetului ca „mai sint multe dificultati de invins“ inainte ca razboiul sa se sfirseasca, dar „inaintam spre toate fronturile mult mai repede decit am fi sperat“, a spus purtatorul de cuvint al premierului.

Tony Blair a adaugat ca trupele britanice isi consolideaza pozitia in imprejurimile orasului din sudul Irakului, Basra.

Secretarul britanic al apararii, Geoff Hoon, a declarat, la rindul sau, in fata membrilor Casei Comunelor ca soldatii britanici isi continua atacul asupra fortelor militare din Basra, fidele regimului lui Saddam Hussein, adaugind ca trupele de coalitie au capturat mai mult de 9.000 de prizonieri irakieni.

„Stiu bine ca ambitia partenerului nostru, Statele Unite, este aceeasi ca a nostra, si anume sa vada Irakul redat poporului sau“, a spus Hoon.

George W. Bush:

„Saddam are zilele numarate“

Presedintele american George W. Bush a multumit, intr-un discurs de la baza militara Lejeune din North Carolina, soldatilor Marinei americane pentru felul cum au luptat pina acum in Irak. Unsprezece dintre militarii acestei baze au fost ucisi pe cimpurile de lupta din Golf.

„Am ajuns pe ultima suta de metri“, a spus Bush in fata citorva mii de infanteristi ai Marinei americane din baza militara Lejeune, care a trimis in Irak aproape 17.5000 de soldati. Bush a precizat:

„Destinatia noastra este Bagdadul si nu vom accepta alt rezultat decit victoria“.

Presedintele american a adus un omagiu celor care si-au pierdut viata in razboiul din Golf, intr-un cadru restrins, alaturi de membrii celor cinci familii ale marinarilor morti in Irak.

„Pe masura ce trupele aliate inainteaza, cu atit mai mult ies la iveala ororile regimului si teama pe care Saddam a exercitat-o asupra concetatenilor sai. Insa, nimic nu ii va opri pe soldatii americani de la atingerea scopului propus. Ei se vor opri doar atunci cind Irakul va fi liber“, a declarat Bush.

Vizita presedintelui american la baza militara de la Lejeun este cea de-a treia de la inceperea conflictului militar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS