9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli in activitatea secretarilor de primarii

Nereguli in activitatea secretarilor de primarii

Primarii din Mehedinti au dat secretarilor doar calificativul „exceptional“, fara a respecta criteriile de evaluare impuse de lege. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Prefecturii Mehedinti, dupa ce au primit evaluarea activitatii secretarilor de primarii din judet. Potrivit secretarului general al Prefecturii Mehedinti, Nicolae Draghiea, la calificativele date de primari secretarilor, potrivit Legii 215, articolul 32, si HG 1084/2001, nu au fost luate in calcul criteriile de evaluare stabilite. Cum prefectul este cel care confirma sau infirma aceste calificative, in urma analizei pe care corpul de control a efectuat-o in fiecare localitate, s-a constatat ca situatia din teren este cu totul alta decit cea prezentata pe hirtie. Au fost si primarii care nu au transmis situatiile la prefectura. Printre restantieri se numara Primariile Drobeta Turnu Severin, Strehaia, Bilvanesti, Brosteni, Eselnita, Godeanu, Grozesti, Gruia, Ilovita, Obirsia-Closani“.

„Din micile afaceri care se fac, probabil ca se acopera unii pe altii“

Analiza reprezentantilor Prefecturii Mehedinti a scos la iveala numeroase nereguli inregistrate in activitatea secretarilor de primarii din judet. In comuna Oprisor, la dosarele de sedinta nu exista actul prin care se asigura publicitatea ordinei de zi, nu existau procese- verbale de sedinta, ordinea de sedinta nu era supusa spre aprobare, lucruri caracterizate de membrii comisiei de control ca fiind „foarte grave“. Situatii similare au fost intilnite la Punghina si Voloiac. „La Punghina, a fost propusa eliberarea din functie a secretarei, dar consiliul local a respins propunerea. La Voloiac, impreuna cu consiliul local, am eliberat secretara din functie si am avut procese in Contencios Administrativ. Am cistigat la Drobeta Turnu Severin, dar am pierdut la instanta din alt judet, desi la dosar nu a fost adus nici un element nou. In aceste conditii, secretara a fost repusa in functie. Noi facem aceste controale dupa o perioada in care nu s-a facut nimic in acest domeniu. Din micile afaceri care se fac la nivel de comuna, probabil ca se acopera unii pe altii“, a spus Nicolae Draghiea. Potrivit secretarului general al Prefecturii Mehedinti, la nivelul comunelor exista interese locale puternice, iar secretarul primariei este unul dintre pilonii de baza care serveste aceste interese.

Sapte secretari au primit calificativul „nesatisfacator“

Dupa evaluarea activitatii secretarilor, au fost acordate patru calificative de „exceptional“, 26 de „foarte bun“, sase de „bun“, patru de „satisfacator“ si sapte de „nesatisfacator“.

„Au primit calificativul «satisfacator» secretarii comunelor Stingaceaua-Anghel Emilia, Malovat-Manole Emanoil, Devesel-Grecu Valentin, Vinju Mare-Anghel Aurel. Calificativul «nesatisfacator» a fost primit de secretarii din Voloiac-Condeescu Fineta, Oprisor-Radulescu Elena, Gogosu-Badalau Petre, Dumbrava-Enache Vasile, Breznita Motru-Ciocan Constantin, Balta-Nitescu Petrache, Punghina-Tabacu Constantin“, a precizat Nicolae Draghiea. Din cele 64 de unitati administrativ-teritoriale din Mehedinti, peste 55% din secretarii de primarii au studii superioare, respectiv 35. Din numarul total al secretarilor, 65% au acum studii juridice, fata de 35%, cit se inregistrau in urma cu citiva ani. „Nu a fost usor sa luam asemenea decizii, dar nu putem lasa lucrurile asa, pentru ca se ajunge la nereguli grave pe linie administrativa“, a spus Dan Trancota, prefectul judetului Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS