19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFaceti-va comuna si platiti taxe mai mici!

Faceti-va comuna si platiti taxe mai mici!

„Stimati Cetateni, va aducem la cunostinta ca duminica, 6 aprilie 2003, in orasul Filiasi si satele apartinatoare va avea loc REFERENDUMUL pentru INFIINTAREA COMUNEI FRATOSTITA “. Acest anunt a impinzit in ultima saptamina strazile, stradutele, cladirile importante si nu numai ale orasului Filiasi. Mai mult decit atit, in localitatile apartinatoare s-a dus o campanie serioasa pentru a-i convinge pe cetateni sa voteze pro-Fratostita.

Ca multe alte localitati din tara, Fratostita a fost comuna pina in anul 1968, cind, o data cu noua impartire administrativ-teritoriala, s-a desfiintat. In urma Hotaririi de Guvern nr.455/2001, care prevede acordarea statutului de comuna, pentru circa 1.000 de sate din Romania, Fratostita a fost inscrisa la referendumul din luna martie. Din motive obiective – dupa cum precizeaza primarul orasului Filiasi, Antonie Ciocioc -, pentru comuna in cauza, electorii nu s-au putut prezenta la urne duminica, 23 martie, asa cum s-a intimplat pentru restul judetului. Astfel ca s-a stabilit o alta data: 6 aprilie. Si cum exista intotdeauna suspiciuni in astfel de situatii, cum ca lucrurile pot foarte bine sa nu mearga ca unse, si pentru ca mai sint si cetateni care fie nu stiu despre ce este vorba, fie nu sint informati, s-a purces la o adevarata campanie electorala. Organizator: Primaria Filiasi cu staff cu tot.

Intii s-au tiparit afisele „de consilierii mei si un baiat care se pricepe la calculatoare“, spune Antonie Ciocioc. Acestea au fost raspindite peste tot, pentru informarea cetateanului. Apoi s-a mers din sat in sat, unde mai-marii de la oras le-au explicat oamenilor de ce e bine sa se desparta Fratostita cu satele aferentre – Uscaci, Braniste, Capinteni, Rudari – de Filiasi. Avantajele de care ar beneficia locuitorii viitoarei comune sint, de altfel, notate in afisul respectiv.

Apropierea primariei de cetatenii localitatii ar duce la evitarea unui transport – lung si costisitor – la Filiasi. „Pentru o simpla adeverinta de la primarie, cetatenii trebuie sa scoata din buzunar 25-30.000 de lei, cit face drumul“, puncteaza primarul Ciocioc.

De asemenea, realizarea administratiei publice locale, care presupune contactul direct de cite ori este nevoie cu oamenii locului, ar conduce la infiintarea de locuri de munca: 11 de consilieri, 10-12 de functionari in primarie.

Intrind in programul de finantare externa de dezvoltare rurala, se vor incepe cu adevarat lucrarile de modernizare a drumurilor din Fratostita si din satele apartinatoare. Se va face alimentare cu apa potabila la fiecare gospodarie, prin aceleasi programe.

Se vor infiinta posturi de asistenta medicala si stomatologie, servicii de paza si protectie. Se vor asigura conditii optime pentru desfasurarea activitatilor in invatamint, cultura si sport. Medicii si cadrele didactice vor beneficia – cind Fratostita va fi comuna – de un spor rural la salariu.

Iar daca nici unul dintre aceste avantaje nu-i va convinge pe toti cetatenii cu drept de vot din Filiasi, Racari, Fratostita si Bilta – si nu e nevoie decit de 6.200 de persoane -, primarul Antonie Ciocioc precizeaza: conform legilor in vigoare, in viitoarea comuna Fratostita, cu satele ei Uscaci, Braniste, Capinteni, Rudari – se vor reduce la jumatate impozitele si taxele locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS