13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarnea - un aliment prea scump pentru romanul de rind

Carnea – un aliment prea scump pentru romanul de rind

Dupa revolutie, cind nu s-a mai stat la coada pentru un kilogram de carne, din cauza preturilor exorbitante, aceasta a devenit un lux pentru tot mai multi romani. Desi oferta magazinelor de carne si preparate din carne este generoasa, din cauza preturilor foarte mari numarul cumparatorilor se reduce cu fiecare zi. Guvernantii, fara sa tina cont de realitate, au hotarit sa majoreze taxele vamale la importul de carne de porc, majorare care atrage dupa sine scumpirea. Prin aceasta decizie, guvernul nu face altceva decit sa genereze un conflict intre crescatorii de animale si procesatorii de carne, iar pe romani sa-i transforme in vegetarieni.

Majorarea de la 20 la 45% a taxei vamale la importurile de carne de porc atrage dupa sine scumpirea carnii transate cu 25%, iar pentru preparatele din carne aceasta se va incadra intre 15 si 20%.

Crescatorii de animale vad cu ochi buni majorarea, deoarece, sustin ei, astfel carnea de porc autohtona devine competitiva, pe cind procesatorii sint de parere ca aceasta nu-i avantajeaza, mai ales ca „porcul romanesc“ nu este la fel de bun calitativ ca acela din import.

Dar, pe linga aceste divergente de opinie, cei mai afectati de o noua scumpire sint cumparatorii si comerciantii.

In prezent, un kilogram de muschi de porc este aproape 200.000 de lei, iar unul de cotlet- 150.000 de lei. Nici preturile la mezeluri nu sint mai mici. Cel mai prost salam sau parizer costa 70.000 de lei.

„Am auzit ca iar se scumpeste carnea. Nu ma mai mira nimic. Pentru majoritatea populatiei, alimentarile si macelariile o sa devina un fel de muzee. Mai lipseste sa ne ceara taxa de intrare.

Guvernantii astia, ai nostri, parca sint platiti sa faca legi aiuristice. Cred ca nici ei nu mai stiu ce acte normative emit. De 13 ani nu am auzit si eu de o lege buna, care sa vina in sprijinul omului sarac“.

Unii craioveni spun ca nu au mai cumparat carne de citeva luni.

„De la Craciun nu am mai cumparat o bucata de carne macra. Si atunci am luat sa fac si eu citeva sarmale. Din pensia pe care o am, abia imi permit sa cumpar o data la doua luni un kilogram de oase. Le fierbem ca sa dea gust la ciorba. In rest, fasole si cartofi. Astea sint alimentele de baza“, a spus Ileana Piciu, pensionar.

Carnea se strica in galantare

Nici pe comerciantii de rind, anuntata majorare nu-i avantajeaza.

„Am ajuns sa vindem cu suta de grame. Iti este mai mare mila cind vezi, mai ales batrini, ca vin, se uita si pleaca sau cumpara cel mult un kilogram de oase. Achizitionam citeva kilograme de carne pe saptamina pentru ca vinzarile merg atit de prost incit ni se strica marfa in galantare“, a spus Mioara Petrica, vinzator macelarie.

Comerciantii spun ca, foarte mult timp, aprovizionarea se face cu tiriita, deoarece vinzarile merg prost. Mirel Stroie are o alimentara si, de la an la an, lucrurile merg prost: „Saptamina trecuta m-a amendat OJPC pentru ca mi-au gasit niste cirnati transpirati. Facusera mizga. Fac pentru ca nu se vind si in vitrina frigorifica nu poti sa-i tii o luna. Nu stiu unde om ajunge? Oamenii cumpara cele mai ieftine mezeluri, care sint si cele mai proaste, iar marfa buna se strica. Sint zile cind nu vind nici macar o suta de grame de muschi de porc. Probabil ca vom ajunge sa vindem doar lapte batut si piine, ca doar atit isi vor mai permite unii dintre craioveni“.

Si urzicile sint scumpe

Pentru ca primavara si-a intrat in drepturi, populatia crede ca „verdeturile“ ar fi o solutie. Poate pentru cei care locuiesc la tara si culeg urzicile, dragaveiul sau leurda direct din gradina sau din padure. Insa nu acelasi lucru se intimpla si cu orasenii. Ei trebuie sa plateasca pina la 5.000 de lei pentru o mina de urzici sau de dragavei; o salata verde costa 10.000 – 15.000 de lei, in functie de piata, iar o legatura de ceapa verde costa 5.000 de lei.

Daca vrei sa faci o ciorba buna trebuie sa cumperi cam de 30.000 de lei urzici. Plus ceapa, plus un morcov, plus un ou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS