10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei sute de sindicalisti doljeni demonstreaza miine in Capitala

Trei sute de sindicalisti doljeni demonstreaza miine in Capitala

Peste 30.000 de oameni de la BNS, CSDR, Cartel Alfa si CNSLR Fratia cer guvernului masuri urgente pentru imbunatatirea nivelului de trai

Peste 300 de sindicalisti doljeni, afiliati la Blocul National Sindical (BNS), Cartel Alfa si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), vor participa vineri la un amplu miting de protest organizat in Capitala. La o conferinta de presa comuna organizata de filialele teritoriale ale celor trei confederatii sindicale, liderul BNS Dolj, Victor Peta, a precizat ca peste 250 de persoane de la sindicatele marilor intreprinderi craiovene (MAT, IUG, SC AVIOANE), Sindicatul functionarilor publici, al Serviciului de Ambulanta, Directiei Finantelor Publice si SC CRAIMODEX isi confirmasera deja participarea la miscarile de protest. Acestora li se vor adauga reprezentanti de la Cartel Alfa si CSDR. Din partea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, filiala Dolj, afiliata la Cartel Alfa, vor participa la miting 60 de persoane.

Sindicalistii cer salarii mai mari si protectie sociala

Sindicalistii cer, printre altele, cresterea salariului minim pe economie, reducerea contributiei la fondurile speciale (de sanatate, somaj, pensii), recalcularea tuturor pensiilor pentru eliminarea inegalitatilor existente in sistemul public de pensii, precum si eliminarea TVA la produsele si serviciile de stricta necesitate. Unele confederatii au propus chiar si un program de crestere a salariului minim pe economie in urmatorii patru ani. Potrivit acestuia, nivelul minim ar urma sa creasca de la 100 de euro pe luna, in ianuarie 2004, la 330 de euro, in ianuarie 2007.

Marinela Didu, liderul CSDR Dolj si al SC Modexim Craiova, a punctat alte citeva revendicari ale acestei confederatii: „Dorim sa se incheie un acord social care sa fie o anexa la contractul colectiv de munca, pentru o protectie sociala marita la societatile de stat aflate in curs de privatizare. Solicitam, de asemenea, impozitarea individuala si globala a dividendelor, precum si modificarea cadrului legislativ in ceea ce priveste protectia muncii. Controalele inspectorilor de munca au demonstrat ca se lucreaza foarte mult la negru, mai ales in industria usoara si industria textila, in special“.

SC ELECTROPUTERE este uzina craioveana cea mai afectata de disponibilizarile anuntate recent de guvern. 800 de muncitori vor fi trimisi acasa cu salarii compensatorii. Sindicalistii de la ELECTROPUTERE trimit vineri, la Bucuresti, circa 100 de persoane. Liderul sindical, Aurel Bojenoiu, a declarat: „Noi nu avem acelasi traseu cu celelalte trei confederatii sindicale, pentru ca sintem afiliati la CNSLR Fratia. Ei au luat aprobare pentru Piata Revolutiei, noi, pentru Piata Constitutiei. Cei de la ELECTROPUTERE au doua revendicari majore: crearea de locuri de munca si elaborarea unui plan de masuri care sa duca la imbunatatirea nivelului de trai“. In plus, sindicalistii uzinei craiovene cer cresterea numarului de salarii pentru cei disponibilizati, de la 17 la 24. „Nu cred ca este corect. Ar trebui sa luam si noi 24 de salarii compensatorii, ca si cei din industria de aparare, pentru ca toti suferim la fel“, a adaugat Bojenoiu.

Mitingul ar putea fi boicotat de declansarea razboiului in Irak

Faptul ca miscarile de protest ar putea coincide cu declansarea razboiului in Irak i-a facut pe mai multi lideri de filiale din tara sa bata in retragere. Acestia considera ca miscarea sindicala nu va avea efectul scontat, deoarece guvernul isi va indrepta atentia atunci spre evolutia situatiei internationale.

Marinela Didu a precizat ca CSDR Dolj isi va suspenda protestul daca se declansa conflictul in Golf. In schimb, FSLI si BNS vor iesi in strada, indiferent daca incepe sau nu razboiul si vor renunta numai daca, in noul context, mitingul va fi interzis de autoritati. Cele trei confederatii sindicale spera sa scoata in strada cel putin 30.000 de protestatari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS