14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBaba Buca - victima a saraciei

Baba Buca – victima a saraciei

Piatra cazuta in vara anului trecut a distrus si mai mult casa Floricai Buica, o batrina de 75 de ani, din comuna Diosti. Imediat dupa dezastru, toti i-au promis ajutor. Numai ca drumul de la vorbe la fapte este atit de lung si de anevoios, incit baba Florica a fost data uitarii. Acum, ea sta mai mult pe la vecini sau pe drum deoarece casa este atit de paraginita incit in orice moment se poate prabusi peste ea. „Nici focul in soba nu il mai pot face. Ca sa ma mai incalzesc, fac focul intr-o galeata de tabla“, a spus Florica Buica.

Femeia nu are pe nimeni care sa-i deschida usa si sa-i dea o cana de apa acum, la batrinete.

Chinuita de boala, dar, mai ales, de foame, batrina nu vrea ca in curtea ei sa intre persoane straine. Iar cind vede ca musafirii nepoftiti o mai si fotografiaza, femeia incepe sa strige: „Iar ma pozati?! Toata ziua ma pozati, da’ degeaba. De mincare nu imi dati nimic, ca nu mai pot de foame. De trei zile n-am mincat nimic“, se plinge batrina.

Florica Buica a lucrat zece ani la colectiv, insa nu primeste nici un leu pensie pentru ca nu a stiut la ce usi sa bata pentru a-si obtine drepturile: „Pensie n-am, iar astia de la primarie imi dau 200.000 de lei ajutor social. Atit“, se plinge batrina.

Promisiuni exista

Primaria sustine ca se implica si ca face tot se poate pentru a o ajuta pe batrina. „I-am propus ca pe perioada de iarna sa se mute intr-un apartament al AGROIND Diosti. Nu trebuia sa plateasca nimic si i se asigurau absolut toate conditiile. Insa, a refuzat. A spus ca ea nu se muta din casa ei “.

Acum, primaria a facut adrese catre forurile superioare pentru ca, in conformitate cu Legea 416/2002, sa i se acorde un ajutor de 20 – 30 de milioane de lei. „Nu stim daca va primi banii astia, dar noi incercam sa-i obtinem. Situatia este intr-adevar critica“, a mai spus primarul comunei. Daca statul va fi impresionat de povestea Floricai Buica, poate pina la toamna batrina se va muta in casa noua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS