19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePaminturile din Ticleni-Gorj ascund o cetate dacica unicat

Paminturile din Ticleni-Gorj ascund o cetate dacica unicat

•Muzeul Judetean nu are bani pentru a incepe sapaturile • Marius Adrian Porojnicu, un restaurator de monumente istorice originar din Ticleni, lanseaza un apel catre autoritatile din Gorj pentru a pune sub paza zona unde se afla vechea cetate Rasidava • Conducerea Muzeului Judetean Gorj a recunoscut ca la Rasina, locul unde se afla amplasata cetatea dacica, s-a descoperit in urma cu citiva ani un tezaur de monede romane republicane din argint si ca o parte dintre acestea au fost impartite intre localnici

Un restaurator de monumente istorice, Marius Adrian Porojnicu, a lansat zilele trecute mesaje catre autoritatile judetului si conducerea Primariei din Ticleni, in care solicita punerea sub paza a locului unde este amplasata vechea cetate dacica a Rasidavei, actualul sat Rasina. Localnicii din Ticleni stiu despre existenta cetatii si, mai mult decit atit, la o parte dintre acestia se regasesc obiecte vechi, adunate in timpul sapaturilor realizate intimplator. In urma cu citiva ani, pe dealul pe care este amplasata cea mai mare parte a ruinelor a fost descoperit un tezaur de monede romane facute din argint. Din nefericire, din cele 240 de monede gasite, numai jumatate au ajuns la Muzeul Judetean Gorj, restul intrind in posesia localnicilor. Chiar si in urma sapaturilor superficiale, realizate de profesorul de istorie Vilceanu, directorul Scolii generale din Ticleni, au fost descoperite, pe locul vechii cetati a Rasidavei, fragmente de oale din ceramica si chiar topoare de piatra din neolitic.

„Rasidava este o cetate initiatica de cult si este strins legata de numele lui Zamolxis“

Adrian Porojnicu sustine ca situl arheologic de la Rasina are peste 3.000 de ani vechime si trebuie protejat. „Rasidava este o cetate initiatica de cult si este strins legata de numele lui Zamolxis. Situl cuprinde intreaga parte de miazazi a orasului Ticleni, dupa cum urmeaza: Ticleni, fostul sat Sihleni…Tunsi, asezare a preotilor din cultul lui Zamolxis, Agoia, care este de fapt Agora (piata publica), inconjurata de locuinte destinate pelerinilor: purta numele de Casa popoarelor. Situl Rasidava cuprinde si comuna Valdimiri, care a apartinut cetatii Rasidava. Cetatea este deosebit de importanta pentru poporul nostru. Se impun masurile de paza si protectie si stringerea de la localnici a diverselor probe arheologice, cu specificatia ca apartin Patrimoniului National“, a spus Adrian Porojnicu. Acesta face un apel catre toate forurile responsabile din tara sa puna in valoare cetatea de la Ticleni.

Primarul va propune consiliului local sa ia masuri pentru paza locului

Primarul din Ticleni, Constantin Mazilu, cunoaste situatia cetatii Rasidava, si a spus ca va propune consiliului local sa isi dea acordul pentru a trimite citiva oameni de paza in zona. Vasile Marinoiu, directorul Muzeului Judetean Gorj, a afirmat ca institutia pe care o conduce nu are fonduri pentru a incepe sapaturi la Rasina si ca va incerca sa obtina o sponsorizare de la Schela Petroliera Ticleni, care detine sonde in zona. „Pentru acest an nu avem aprobate sapaturi la Rasina. Avem patru-cinci santiere deschise si nu avea rost sa mai deschidem unul, pentru ca asta implica foarte multi bani. In aprilie, vom incerca sa facem niste sondaje. Cetatea provine din secolul I, inainte de Hristos. Acolo s-a gasit si un tezaur – o parte dintre monede au ajuns la sateni“, a declarat Vasile Marinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS