14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Femeile, la munca!

Olt / „Nu ma angajeaza nici dracu’“

Emilia Voicar, de 35 de ani, disponibilizata de la SC RULMENTI SA, a plecat acasa cum a venit – cu speranta ca miine va fi mai bine. „La virsta mea nu ma mai angajeaza nici dracu’, daramite patronii din ziua de azi, care vor tinerete, frumusete… De unde, sufletul meu, asa ceva, ca doar nu particip la un concurs de frumusete!?… Dupa ce am protestat aproape un an in fata prefecturii si pe la Bucuresti ca sa ne obtinem drepturile, primesc acum vreo cinci milioane de lei drept plati compensatorii. Dar eu nu vreau sa stau acasa, muncesc de la 17 ani. Azi(ieri – n.r.) nu am gasit nimic, dar nu ma las. Am de gind sa urmez un curs de bucatar sau altceva, ca, daca mai stau acasa, innebunesc!“, a spus Emilia Voicar. Iuliana Vlad, de 24 de ani, nu a avut nici ea mai mult noroc, desi tocmai a absolvit o facultate cu profil economic: „Speram sa gasesc un post de economist sau de contabil undeva, dar se cere experienta. Eu abia am terminat facultatea, e nevoie de timp sa inveti o profesie“. Desi bursa s-a adresat in special femeilor, barbatii nu au lipsit nici ei de la eveniment. Locurile vacante pentru acestia au fost insa foarte putine, fapt ce i-a determinat sa astepte cu nerabdare urmatoarele editii ale burselor de munca. Finalul primei burse de locuri de munca din acest an a adus fericire pentru aproximativ 50 de femei care si-au gasit o slujba. Alte citeva sute de persoane au fost programate sa se prezinte saptamina urmatoare la interviuri.

• Mugurel MANEA

400 de gorjence s-au calcat pe bataturi

Ziua Femeii a reprezentat pentru 400 de gorjence prilejul de a-si cauta un loc de munca la Bursa Speciala de 8 Martie, organizata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. La actiune s-au prezentat 46 de angajatori, care au oferit peste 250 de locuri de munca. Meseriile cele mai cautate au fost cele de confectioner textil -100 de locuri, barmanita, ospatarita si vinzatoare. Cele mai mici sanse sa-si gaseasca un loc de munca le-au avut absolventele de studii superioare, oferta fiind foarte mica, de pina la zece locuri pentru profesii ca economist si inginer.

Participantele au putut opta pentru o cariera militara

Dintre sutele de participante, 80 au fost angajate pe loc, alte zeci fiind programate pentru un interviu.

„Caut doua fete pentru a fi vinzatoare la un magazin alimentar nonstop. Nu am gasit deocamdata pentru ca nu sint dispuse sa lucreze in trei schimburi. Li se pare prea obositor“, a spus unul dintre angajatori. Cele mai multe dintre femeile venite sa-si gaseasca un loc de munca au fost tinere de pina la 30 de ani, multe dintre ele studente.

„Am absolvit Dreptul, am facut si un curs de calculatoare, dar de doi ani nu-mi gasesc de lucru. Nu sint pretentioasa. Accept orice serviciu, dar patronul sa fie serios in ceea ce priveste salariul“, a spus Loredana Bumbulescu, de 28 de ani. Tinerele cu virsta de pina la 24 de ani au putut obtine informatii despre o eventuala cariera militara pe care sa o urmeze.

„Au intrebat mai multe femei despre aceasta varianta, dar multe nu indeplinesc criteriul de virsta“, au spus reprezentantii Centrului Militar.

• Cristina CATANA

Mehedinti / „Mi-as fi dorit ca Ziua Femeii sa-mi aduca libertatea“

33 de femei, dintr-un total de 1.100 de detinuti, sint inchise in Penitenciarul Drobeta Turnu Severin. Celulele sectiei lor sint mai ingrijite decit ale barbatilor si majoritatea au televizor. Femei cu virste inaintate sau tinere rivnesc aici dupa libertate. Unele mai au mult de asteptat pina sa fie eliberate.

„De la Craciun nu a mai venit nimeni sa ma vada“

Cele 33 de detinute s-au asezat in bancile salii de spectacole. Poemele si cintecele de vioara clasica le-au impresionat pe ascultatoare. Cele inchise de ani multi si cu virste inaintate au vazut in elevii liceului de arta severinean propriii copii, iar cele tinere si-au adus aminte de sotii care le asteapta acasa. „De la Craciun nu a mai venit nimeni sa ma vada. Stiu ca au si ei greutati, acasa, ca nu au din ce sa traiasca, asa ca ii inteleg. Am un baiat de 15 ani, pe care as fi dorit sa-l vad, dar noi sintem de la tara si trebuie sa plateasca transportul. E tare greu cind nu vezi cum iti creste copilul, pentru ca esti in spatele gratiilor. Le doresc, celor de acasa, de 8 Martie, sa fie sanatosi si sa se gindeasca si la mine“, a spus Maria Vasilescu, de 56 de ani.

„Ii astept sa vina si sa-mi aduca o floare“

Despartirea de casa si de cei dragi este greu de suportat, mai ales atunci cind se apropie zile speciale, asa cum este cea de 8 Martie. Ioana Muraru spune ca a ajuns in penitenciar dupa ce destinul i-a fost potrivnic: „A fost si vina mea, ca am inselat, dar cred ca e vorba si de soarta. Asa a fost sa fie, sa ajung la inchisoare, la 24 de ani. Poate ca, daca aveam grija de viata mea, nu ajungeam aici. Chiar daca sint din alt judet, ii astept pe ai mei sa vina de 8 Martie si sa-mi aduca o floare. Mi-as fi dorit sa-mi aduca libertatea, de Ziua Femeii, dar nu cred ca au posibilitatea asta“. Pentru actorii spectacolului prezentat la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, aparitia in fata detinutelor nu a fost deloc lipsita de emotii. „Am participat, la invitatia conducerii penitenciarului, considerind ca, prin micii nostri artisti, vom transmite un mesaj optimist femeilor care sint inchise aici. Pentru elevii Liceului de Arta nu a fost deloc simplu si emotia s-a vazut din plin pe chipurile lor“, a spus Dan Salapa, referent la Fundatia pentru Tineret Drobeta Turnu Severin. Astazi, femeile inchise in penitenciarul severinean vor avea dreptul sa stea citeva ore in compania sotilor, a rudelor sau a prietenilor, ca un cadou… aducator de libertate.

Barbatii au dat din coate

Zeci de barbati s-au prezentat, ieri, la Bursa locurilor de munca pentru femei, organizata la Palatul Cultural „Theodor Costescu“ din Drobeta Turnu Severin de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Mehedinti, cu ocazia Zilei Internationale a Femeii. Agentii economici au oferit peste 300 de locuri de munca, in meserii ca agent de asigurari, lucrator agentie de turism sau comert, prelucrator lemn.

• Florin LOBDA

Craiovencele, atinse de nostalgii comuniste

„Cu prilejul Zilei de 8 Martie, conducerea intreprinderii va adreseaza sincere felicitari, urindu-va sanatate, fericire si noi impliniri in activitatea pe care o desfasurati!“. Cam asa sunau in urma cu vreo 15 ani urarile adresate femeilor. Ziua Femeii este si astazi, in anul de gratie 2003. Sarbatorite ar trebui sa fie tot mamele, sotiile, prietenele. De data aceasta insa, nu toate angajate, nu toate sarbatorite.

Cum asteapta craiovencele acest „opt martie“? Mai bine zis, mai asteapta un „opt martie“ sau se gindesc cu nostalgie la „zilele“ de demult? „Ce sa mai astept, draga, ce sa mai astept?“, se avinta Mioara G., o pensionara necrutata de vreme, cu sprincenele in acolada. „Pai astia sint timpuri de 8 Martie? De-asta au timp doar pitipoancele cu bani. Alea de se-nvirt in masini straine, cu barbati insurati. Eu am terminat cu ziua asta de ani buni. Cind eram tinara, ma mai sulemeneam si eu, ma duceam la serviciu bucuroasa ca ne dadeau flori si apoi ma scotea sotul la restaurant, la o friptura. Acum, la ce sa ma scoata? Cu pensia lui, nici piine nu mai ia. Si oricum e senil, habar n-are de zilele saptaminii“.

„Cind lucram la Casa Scinteii, se stia ca 8 Martie era zi de sarbatoare. Aveam liber, ne duceam doar pentru chef. Barbatii faceau fripturi, aduceau bauturi si ne serveau ca pe niste doamne. Noi nu miscam un deget, doar dansam, ne chefuiam. Primeam si cadouri, si flori. Ajungeam acasa noaptea tirziu, cu bratele pline. Acum… Anul trecut am primit o floare. Anul asta, nimic, asa cum ma asteptam…“, spune amar Mariana B., de 42 de ani, functionara. „M-a pupat sotul de dimineata. Destul, zic eu, dupa 35 de ani de casnicie. De la serviciu n-am primit nimic, doar urarile tuturor celor care au intrat. Sint portarita. Oricum, e ceva fata de anii trecuti, cind lucram la «Imbracamintea». Atunci nu aveam nici liber, nici altceva. 8 Martie era o zi normala de lucru. Dupa program, ne stringeam citeva femei si mergeam la un restaurant sa ne sarbatorim singure“, isi aminteste Viorica B., de 54 de ani.

• Sorina STAICULESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS