19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoadă la ingrăşăminte chimice

Coadă la ingrăşăminte chimice

O dată cu inceperea campaniei agricole de primăvară au apărut şi cozile la ingrăşăminte chimice. Sute de tiruri venite din toată ţara stau cite o săptămină la poarta Combinatului Chimic din Craiova. Şoferii sint nemulţumiţi şi acuză conducerea combinatului de proastă organizare. Ei spun că sint nevoiţi să doarmă in maşină pină cind se fabrică ingrăşămintele de care au nevoie. In ultimele două săptămini, producţia a fost intreruptă deoarece a fost oprită furnizarea gazelor.

Conducerea combinatului apreciază că situaţia va intra in normal in maximum două săptămini.

Combinatul chimic de la Craiova este printre puţinele din ţară care produce ingrăşăminte chimice pe bază de azot şi uree. Producătorii agricoli vin de la sute de kilometri să işi facă aprovizionarea pentru campania de primăvară.

„Venim tocmai de la Oradea. Am crezut că stăm patru- cinci ore şi plecăm acasă. Avem deja patru zile de cind aşteptăm şi numai Dumnezeu ştie cit vom mai sta. In faţa mea sint vreo 60 de maşini. Nu mi-am imaginat că voi sta atita“, a spus Traian Gros, şofer de tir din Oradea. „Dormim in maşină in frig pentru că nu avem căldură. Nici după mincare nu putem pleca pentru că pierdem rindul. Noi ăştia cu maşinile mari stăm la coadă, iar ăia cu maşinile mici se bagă in faţă. Organizarea este foarte proastă“, a spus Ionică Mitrea, din Turnu Severin.

Conducerea DOLJCHIM susţine că oamenii nu au motive de supărare deoarece combinatul nu a funcţionat aproape două săptămini. „Din cauza iernii grele şi in special a gerului din ultimele zile, gazele au fost oprite. Am fost nevoiţi să oprim producţia de uree şi azotaţi pe 13 februarie şi să o reluăm pe 28 februarie. Funcţionăm la jumătate din capacitate şi cererea este mult mai mare decit oferta“, a precizat Ion Gherghe, directorul DOLJCHIM Craiova.

Pentru directorul DOLJCHIM, faptul că la poarta combinatului stau zeci de maşini nu reprezintă o situaţie neobişnuită. El susţine că in fiecare primăvară oamenii se inghesuie să işi facă aprovizionarea cu ingrăşăminte: „Ca de fiecare dată, noi am făcut apel la oameni şi i-am rugat să nu mai vină toţi o dată şi să işi inceapă aprovizionarea prin lunile octombrie – noiembrie, cind nu este nevoie să stea la coadă.“

DOLJCHIM produce zilnic 570 de tone de azotat şi 450 de tone de uree, dar cererea este de trei – patru ori mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS