19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO ulita a devenit granita de judet

O ulita a devenit granita de judet

Granita dintre judetele Dolj si Gorj, o ulita plina de gropi si noroaie, a fost trasata de comunisti chiar prin mijlocul satului. Pe vremea aceea, Floresti, judetul Gorj. Acum- Floresti si Fratostita, judetul Dolj. Problema nu este ca de o parte a drumului stau doljenii, iar pe cealalta parte, gorjenii, ci faptul ca, fiind granita de judet, ulita respectiva nu-i in administrarea nimanui. Primariile celor doua localitati isi paseaza responsabilitatea repararii drumului de la una la alta. Intre timp, locuitorii care se aventureaza sa iasa trebuie sa poarte obligatoriu cizme de cauciuc. Noroc cu zapada de acum, care a acoperit namolul.

La marginea satului Floresti, din comuna Tintareni, judetul Gorj, in catunul numit Dobreni sau Capinteni, cum i se mai spunea pe vremuri, sint citeva case, nu mai multe de opt, care nu se stie exact pe pamintul carui judet sint. In urma cu zeci de ani, cind s-a trasat granita dintre judetele Gorj si Dolj, casele respective au apucat in judetul Dolj. Restul, citeva sute, au trecut la Gorj. Granita, nimic altceva decit o ulita prapadita, a devenit intre timp motiv de gilceava intre cele doua primarii.

Pentru ca „granita“ este plina de gropi si noroaie, localnicii, pe buna dreptate, au inceput sa se intrebe: care-i baiul cu drumul asta de nu-l repara nimeni?

„Aia de la Gorj zic ca nu-i treaba lor, aia de la Dolj zic ca, la fel, nu e treaba lor. Dar a cui o fi? Cind s-a renuntat la impartirea pe raioane si au aparut pe tapet judetele, s-a tras linie, o linie imaginara, pe o harta, probabil din vreun birou, si s-a stabilit ca satul Fratostita sa apartina de Filiasi – Dolj, iar Floresti, de Tintareni – Gorj. Nimeni nu s-a gindit atunci ca ulita care desparte cele doua sate o sa fie motiv de gilceava intre doua primarii. Cind e vreme rea intri in noroi pina la genunchi“, a spus Ion Ureche, localnic.

Nimeni nu mai stie exact cite case din fostul catun Dobreni au apucat la Gorj si cite la Dolj.

„Membri ai aceleiasi familii stau unii in judetul Dolj, altii in judetul Gorj, desi au casele peste drum. Habar nu am cine a facut imparteala asta? Oricum, nu-i bine deloc. Noi apartinem de Dolj. Si daca avem o treaba la primarie trebuie sa mergem vreo opt kilometri. Daca apartineam si noi de Tintareni, faceam doar doi kilometri pina la primarie. Si nu inteleg de ce nebunia asta?“, povesteste Constantin Visan, din catunul Dobreni.

Autoritatile sint surde

Localnicilor nu le pasa cui apartine drumul. Ei ar vrea ca reprezentantii primariilor Filiasi si Tintareni sa cada la pace si sa „arunce niste piatra in gropile de pe drum“.

„Sintem izolati de lume, desi sintem la doi pasi de Craiova. Eu sint nascut in Filiasi, judetul Dolj. Cind au venit la putere, comunistii au hotarit sa trecem la Gorj. Si acum apartin de comuna Tintareni. Nu e mare scofala. Pentru ca si atunci, si acum, tot comunistii sint la putere. Eu as vrea sa avem drumuri bune ca sa renunt la cizmele de cauciuc“, a spus Constantin Cruceru, de 73 de ani, din Floresti, dezamagit de vremurile actuale si de oamenii care conduc comuna.

Oficialii de la Tintareni sustin ca nu au de ce sa bage bani ca sa pietruiasca „granita de judet“ pentru ca Gorjul nu mai are decit trei case in catunul Dobreni. „Drumul este lasat de izbeliste. Asa se intimpla cind e lucru impartit, nu-i bun“, a spus Iulian Stefan, viceprimarul de la Tintareni.

Cei de la Filiasi ridica si ei din umeri si spun ca „ar baga niste piatra pe drumul ala, daca ar avea de unde“.

„Am descoperit in zona niste cariere de piatra. Dupa ce vor veni rezultatele de la laborator vedem daca putem sa folosim piatra sau nu. Oricum, drumul era foarte rau si ingust, este undeva in coasta si chiar daca punem piatra, o duce apa la vale. Nu stiu cum de casele alea, vreo sapte – opt, au ramas izolate si nu au fost date la Gorj“, a spus Antonie Ciocioc, primarul din Filiasi.

Singura solutie pentru ca situatia sa reintre in normal ar fi ca planul ministrului Cosminca, de regionalizare a Romaniei, sa fie din nou adus in discutie si pus in practica. Atunci, poate, casele ratacite ale doljenilor vor trece in administrarea Primariei Tintareni. Iar putinii localnici nu vor mai bate atita drum pina la Filiasi pentru orice hirtie de care au nevoie de la primarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS