14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePitaraii si Dragobetele, sarbatori intrate in arhiva UNESCO

Pitaraii si Dragobetele, sarbatori intrate in arhiva UNESCO

In asezarile de sub munte, traditiile se pastreaza. In Pades, la mare cinste sint sarbatorile de Pitarai si Dragobete, iar Closani este satul unde acestea s-au pastrat cel mai bine. Modul cu totul deosebit in care oamenii marcheaza aceste sarbatori a ajuns celebru in toata tara.

„La noi se pastreaza sarbatorile astea exact cum erau pe vremuri. In ziua de Pitarai, adica in Ajunul Craciunului, cete de tineri imbracati in costume populare se string intr-un loc, de unde pleaca la colindat pe la casele oamenilor care ii asteapta cu colaci, tuica fiarta, nuci si mere“, povestesc cu mindrie alesii comunei.

Ultima vizita primita de localnici a fost din partea unei echipe de televiziune care a filmat pentru UNESCO sarbatoarea de Dragobete. Pades este una dintre putinele localitati gorjene unde se mai pastreaza obiceiul ca, pe 25 februarie, fetele si baietii, imbracati de sarbatoare, sa se intilneasca si sa petreaca impreuna.

„Cei de la UNESCO au fost aici zilele trecute si au filmat. Ne-au rugat sa facem un fel de repetitie si totul s-a desfasurat exact ca in ziua respectiva. Bineinteles ca noi o sa sarbatorim Dragobetele, iar fetele si baietii necasatoriti se vor intilni din nou. Cine stie cite nunti vom avea la toamna“, a spus primarul Ion Raut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS