24 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul comunei Fărcaş nu acceptă comasarea şcolilor de dragul reformei

Primarul comunei Fărcaş nu acceptă comasarea şcolilor de dragul reformei

Consiliul de Administraţie al Şcolii cu clasele I-VIII Fărcaş impreună cu Consiliul reprezentativ al părinţilor şi primarul comunei, Răducu Marin, nu sint de acord cu comasarea Şcolii Tălpaş şi solicită conducerii ISJ Dolj reanalizarea acestei propuneri inaintate deja la MEC. Directorul inspectoratului, Aristidie Gheorghiu, nu exclude inlocuirea propunerii de comasare a celor două şcoli, in condiţiile in care există mai multe solicitări din partea primăriilor din judeţ. Primarul apreciază că, prin comasare, comuna are doar de pierdut.

In şedinţa conducerii ISJ Dolj cu directorii unităţilor de invăţămint, din 29 ianuarie, inspectorul general Constantin Buşoi a făcut cunoscute propunerile pentru comasare a şcolilor din mediul rural in zece centre. Propunerile, care au avut avizul prefectului Cornel Mondea, au fost transmise Ministerului Educaţiei şi Cercetării, incă de la inceputul acestui an calendaristic. In lista cu şcolile care urma să fie comasate a fost nominalizată şi Şcoala cu clasele I-VIII Tălpaş, prevăzută a fi arondată la Şcoala de centru Fărcaş. Consiliul de Administraţie al şcolii, Consiliul reprezentativ al părinţilor şi primarul comunei, Răducu Marin, nu sint de acord cu comasarea, motiv pentru care a inaintat conducerii ISJ Dolj, recent, o adresă oficială argumentată punctual. Astfel, „Şcoala Tălpaş are un efectiv de 125 de elevi (50 de elevi la clasele I-IV şi 75 de elevi la clasele V-VIII), iar pentru anul şcolar 2003-2004 s-au prevăzut in planul de şcolarizare 127 de elevi, cu tendinţă de creştere la gimnaziu, intrucit elevii Şcolii Primare Mofleşti – situată la doi kilometri distanţă – incepind cu clasa a V-a frecventează cursurile Şcolii Tălpaş“. In fiecare toamnă, la Şcoala Tălpaş vin şi elevi neprevăzuţi in planul de şcolarizare, ai căror părinţi, fiind disponibilizaţi, se stabilesc in mediul rural, sau ai căror părinţi lucrează in şantierul sondelor Virteju, se mai arată in adresă.

Toţi profesorii de la Şcoala Tălpaş sint calificaţi

Pe de altă parte, şcoala cu pricina este incadrată cu personal didactic calificat in procent de 100%, are patru săli de clasă, bibliotecă, xerox, trei calculatoare, imprimantă, material didactic diversificat, mai spun semnatarii adresei. Nu se precizează dacă dascălii calificaţi sint şi titulari pe post, in acelaşi procent. Primarul se poate lăuda că anul trecut Primăria Fărcaş a investit aproximativ o sută de milioane de lei in igienizare, construirea unui gard de beton, combustibil etc.

Argumente beton

Cel mai serios argument este distanţa de 12 kilometri dintre cele două gimnazii ale comunei, in condiţiile anotimpului geros, cind „deplasarea este ingreunată din cauza drumului neasfaltat care trece pe lingă craterul din zona sondelor Virteju“.

Primarul apreciază că, prin comasare, comuna Fărcaş are de pierdut: „Majoritatea elevilor Şcolii Tălpaş vor merge la Şcoala Dănciuleşti, comună vecină din judeţul Gorj, aflată doar la doi kilometri distanţă“. El consideră că in situaţia unei comasări nu se va realiza o economie in privinţa cheltuielilor cu personalul didactic, intrucit apare necesitatea infiinţării de clase paralele.

Propunerea de comasare poate fi inlocuită cu alta

Directorul ISJ Dolj, Aristidie Gheorghiu, spune că la prima intrunire a Consiliului de Administraţie a inspectoratului, se va reanaliza situaţia privind comasarea celor două şcoli: „După o analiză detaliată a acestui caz, cu certitudine că se va lua o hotărire, insă nu este exclus ca in locul acestei propuneri să apară un alt centru de comasare, deoarece avem mai multe solicitări din partea altor primării ale judeţului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS