11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii din Gabra si Dragoia invata la un taran acasa

Elevii din Gabra si Dragoia invata la un taran acasa

Doua scoli de pe raza comunei Virvor sint in constructie din luna septembrie. Lucrarile au fost intrerupte din cauze „necunoscute“, desi receptia scolilor trebuia facuta inca din noiembrie. In luna ianuarie, primarul Nicu Tabacu a primit o comunicare de la Inspectoratul Scolar Judetean pentru a semna terminarea constructiilor, acesta refuzind insa, pe motiv ca scolile nu erau gata. Nu mica i-a fost mirarea cind, doua zile mai tirziu, un post de radio anunta: Scoala de la Gabru si Scoala de la Dragoia sint gata sa-si primeasca elevii. Realitatea este ca acestea nu vor fi gata, de fapt, decit pentru anul scolar urmator.

Doua din cele opt sate al comunei Virvor asteapta de mai multe luni ca scolile in care au invatat pina acum copiii sa-si deschida din nou usile. Cele doua cladiri, aflate in stare avansata de deteriorare, au fost incluse in programul de reabilitare finantat de Banca Mondiala. Asa cum declara primarul comunei, lucrarile de renovare au fost incepute in septembrie 2002, urmind ca ele sa fie finalizate doua luni mai tirziu, in noiembrie.

„A venit iarna insa si s-a intrerupt lucrul din pricina ploilor si a zapezii. Stadiul in care se ajunsese era departe de finalizare: s-au facut doar reparatiile la acoperis si in structura constructiilor. In acelasi stadiu se afla si in ziua de astazi. Culmea este ca acum vreo doua saptamini am auzit la radio ca scolile sint gata si chiar mi s-a spus sa semnez pentru receptia lor“.

Dupa cum declara Nicu Tabac, la inceputul lunii ianuarie a primit o comunicare verbala de la Inspectoratul Scolar Judetean, potrivit careia primarul trebuia sa semneze pentru finalizarea lucrarilor.

„Am refuzat. Le-am spus constructorilor ca eu nu semnez pina nu imi dau scoala la cheie. Mi-au zis ca imi aduc mobilierul. Pai unde sa pun eu mobila in clasele neterminate? Cum puteam sa fac asa ceva, cind stiu foarte bine cum stau lucrurile? Pentru copiii din Gabru eu platesc chirie sa invete in casa unui satean“.

A nu se crede tot ce se aude

De semnat, Nicu Tabac nu a semnat. Dar nu mica i-a fost mirarea cind, doua zile mai tirziu, aflindu-se la birou, a ascultat una din stirile locale: lucrarile de la scolile din Gabru si Dragoia au fost finalizate si sint pregatite sa-si primeasca elevii.

„In aceeasi zi, numerosi oameni din satele respective au venit la primarie sa ma intrebe ce se intimpla, daca este adevarat. De cind a inceput scoala, copiii lor fac naveta in alte sate. Cei din Dragoia merg la Ciutura. Le-am dat masina care sa-i duca. La Gabru, am mutat bancile din scoala veche in casa unui cetatean caruia ii platim 500.000 de lei pe luna, numai ca sa le facem conditii si sa nu mai bata drumul in alt sat. Din noiembrie, de cind s-a anuntat ca vor fi gata, oamenii tot asteapta sa ii duca pe copii la scolile din sat. Iar cind au auzit stirea la radio – cunoscind si stadiul in care se aflau cladirile – n-au stiut ce sa mai creada“.

Intr-adevar, stirea de la radio a agitat spiritele in comuna. Cel mai afectat a fost primarul, care trebuia sa raspunda nenumaratelor intrebari. Singurul raspuns, si cel mai plauzibil, a fost ca ambele scoli sint departe de a fi gata.

„Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber. S-au consolidat constructiile, insa nu s-a zugravit, tocaria nu este facuta si nici sobele nu sint gata. De mobilier nici nu poate fi vorba, unde sa-l duc? Asadar, scolile nu sint functionale. Nici nu se stie pina cind, pentru ca mi s-a spus ca lucrarile au fost intrerupte pentru o perioada nedeterminata. Poate ca pina la primavara nici bani n-or sa mai fie. Deocamdata, costurile lucrarilor au ajuns la 663 de milioane (din care 573 de milioane suportate de Ministerul Educatiei si Culturii si 90 de milioane de la bugetul local) pentru Scoala din Gabru si 516 milioane – 51 de la buget – pentru Dragoia. Ce se va intimpla de aici inainte, eu nu stiu. Poate stie Inspectoratul“.

Ce stie Inspectoratul Scolar Judetean? Ca vremea nu permite deocamdata reluarea lucrarilor. Insa, „indata ce o va permite, reabilitarea scolilor va fi finalizata. Acum nu ne putem permite sa ne apucam de zugraveli. Daca da un inghet, ce se intimpla?“, spune Ioan Patru-Mic, inspector scolar. In ceea ce priveste comunicarea verbala pentru semnatura de receptie – pe care chiar Domnia sa i-a transmis-o primarului Nicu Tabacu – „aceea era o prereceptie. Asa se face de obicei… Bineinteles ca stiam ca lucrarile nu erau terminate…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS