13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnsamblul „Oltenasul“ sau 20 de mici artisti si mari talente

Ansamblul „Oltenasul“ sau 20 de mici artisti si mari talente

In comuna Valea Stanciului nu s-a pomenit, de citiva ani incoace, nici o sarbatoare fara Ansamblul de copii „Oltenasul“. Elevi ai scolii din comuna, membrii formatiei – cintareti, dansatori, recitatori – ridica sala in picioare la orice reprezentatie pe care o dau, facindu-i pe sateni sa cinte si sa joace impreuna cu ei.

Ansamblul „Oltenasul“ este compus din cei 20 de elevi ai clasei a VII-a B de la Scoala Valea Stanciului, indrumati de dirigintele lor, profesorul de istorie Florian Iordache. De vreo citiva ani incoace, „oltenasii“ sint nelipsiti de la festivitatile din comuna. Chiar in acest an, Ziua Nationala a Romaniei a fost ocazia de a-si dovedi inca o data talentul.

Inca din 30 noiembrie, au organizat un spectacol in aer liber in fata satenilor adunati la primarie, pentru ca, de 1 Decembrie, sa dea un alt spectacol in caminul cultural al satului Grecesti. Unde au ajuns ajutati de un localnic, Ion Boiangiu, care a facut „naveta“ cu masina personala ca sa-i transporte pe elevi. De asta – data, feriti de frigul si de stropii de ploaie de afara, elevii au facut furori. Zeci de localnici s-au adunat pentru a-i aplauda la scena deschisa, ridicindu-se in picioare si cintind chiar alaturi de micii artisti. Din repertoriul lor n-au lipsit poeziile, melodiile populare si nici dansurile specifice zonei – Jianca, Sirba daogarilor, Galaonul si Rustemul. Drept rasplata, Viorica Raducanu, patroana unui magazin din sat, i-a rasplatit pe toti membrii ansamblului cu dulciuri si suc.

Instructor platit din banii de buzunar ai copiilor

Localnicii din Valea Stanciului se mindresc cu micii lor artisti. Printre membrii formatiei se afla solisti vocali deosebiti – precum Denisa Zamfir, Larisa Vasile si Daniel Craciun -, dar si recitatori fara de seama – ca Florin Mihailescu si Claudia Niculescu. Doar ca sprijin pentru ca acesti copii sa-si valorifice talentul nu prea exista.

Instructorul de la Centrul Creatiei Populare, Pusa Cebucescu, a fost platit chiar de copii pentru repetitiile la care a luat parte. Micutii au fost nevoiti sa scoata fiecare din buzunar cite 5.000 de lei pentru fiecare ora prestata de instructor, caci alta cale de a fi platit nu a fost gasita.

„Multi dintre ei sint saraci de mor de foame. Pentru ei, 5.000 de lei inseamna foarte mult, astfel ca am fost nevoiti sa intrerupem repetitiile fiindca nu mai au bani sa-i dea instructorului. Si asta n-ar fi tot, ne-ar trebui niste costume, nu sa apelam de fiecare data la parinti, care nu sint deloc bogati. Asteptam ca primaria sa se implice mai mult in sprijinirea acestor copii, cu care comuna se mindreste“, a declarat profesorul Iordache.

In excursie cu banii de la colindat

Cum finantare pentru elevii-artisti nu se gaseste, micutii au gasit chiar ei o cale de a face rost de bani. Imbracati in costume populare, toti cei 20 de membri ai Ansamblului „Oltenasul“ vor purcede inainte de Sarbatori cu colindatul pe la casele satenilor. Care va trebui sa-si dovedeasca darnicia, rasplatindu-i cu bani pentru recitalurile date pe ulite sau prin curti.

Copiii stiu ca, din toata saracia lor, satenii sint darnici de sarbatori. Anul trecut au adunat pe aceeasi cale vreo sapte milioane de lei, iar anul asta spera sa stringa si mai mult. Iar banii ii vor folosi ca sa plece in excursie in vacanta de iarna. Pentru ca merita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS