10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn Craiova a inceput goana dupa... rimatoare

In Craiova a inceput goana dupa… rimatoare

Pentru ca saptamina Ignatului se apropie cu pasi repezi, gospodarii craioveni au declansat deja goana dupa… rimatoare. Achizitionarea porcilor de Craciun a devenit astfel o prioritate. Si cine nu-si doreste sa aiba pe masa, de Sarbatori, o bucata de friptura, ceva sorici si citiva cirnati gustosi? Cei care si-au crescut singuri porcii nu-si mai fac probleme, insa pentru ceilalti gospodari, achizitionarea porcinelor da adevarate batai de cap. Si asta pentru ca nu poti pleca la cumparaturi fara citeva milioane de lei in buzunar. Carnea cumparata in viu este mult mai ieftina decit cea transata, achizitionata dintr-o macelarie. Ieri, in Tirgul Romanescu, un porc de 150 de kilograme se vindea cu sase milioane de lei. Cam 40.000 de lei pe kilogramul de carne. Cine n-avea in buzunar doua salarii medii pe economie se putea multumi si cu un porc mai mic, sub suta de kilograme. In plus, la 750.000 de lei te puteai alege cu ceva carne frageda! Acesta era pretul unui godac abia intarcat, in virsta de vreo doua luni. Prin macelarii, carnea pentru friptura costa cam 100.000 de lei kilogramul, cu mici variatii in functie de adaosul comercial al agentului comercial. Este drept ca, daca optezi pentru ciolanele si muschiuletul gata transate, macar ai siguranta ca nu dai banii pe vreo marfa infectata cu trichinela spiralis. Asta, bineinteles, daca vinzatorul are toate actele in regula, iar provenienta marfii este atestata.

Cind cumperi un porc viu poti avea ghinionul ca animalul, aparent sanatos, sa fie infectat cu trichinela spiralis, si atunci, clar faci familiei de sarbatori un cadou nemaipomenit: bani aruncati in vint.

Cam asa sta treaba cu oferta, destul de generoasa, asta in functie de cit de largi sint buzunarele cumparatorului.

Cine are bani cumpara

Preturile de vinzare a porcinelor nu li se par cumparatorilor foarte mari, atunci cind se ia in calcul nivelul preturilor din magazine. Dar cind vine vorba sa se raporteze la propriile buzunare, lucrurile parca incep sa se schimbe. „Nu-i mult sa dai 40.000 – 50.000 de lei pe un kilogram de carne de porc, in viu, daca te gindesti la cit costa carnea. Pretul e aproape la jumatate si, tinind cont de faptul ca de la porc se folosesc aproape toate maruntaiele, n-ai cum sa iesi in pierdere. Din pacate insa, un porc peste suta de kilograme trece de trei-patru milioane de lei. Daca faci un calcul, dind numai pe porc patru milioane de lei, de Sarbatori ar trebui sa cheltuiesti peste zece milioane de lei. Si citi au oare banii astia?“, spune Marian Pricop din Craiova.

Comerciantii, la rindul lor, spun ca oamenii se arata mai interesati de pretul porcilor decit de marfa. „Deocamdata nu prea sint multi oameni dornici sa cumpere. Majoritatea vin, te intreaba cit costa, cintaresc porcul din ochi si pleaca mai departe. Eu nu cred ca n-am sa reusesc sa vind cei doi porci pina de Sarbatori, dar sint multi cumparatori care au venit doar sa studieze piata si vor reveni saptamina viitoare. Mai este ceva vreme pina la Ignat si oamenii care n-au unde sa tina porcii n-au de ce sa-i cumpere asa devreme“, spune Anghel Duta, din Dabuleni.

Conform traditiei, porcii se taie in ziua de Ignat, vinerea viitoare, pe 20 decembrie, in zorii zilei. Preturile carnii, fie ca este vorba de animale vii sau de carnea transata, se pot modifica in aceasta perioada in functie de cererile gospodarilor. Oricum, comerciantii nu prea vor sa ramina cu marfa nevinduta, pentru ca, dupa Sarbatorile de iarna, vinzarile produselor alimentare sint foarte scazute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS