12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024

Cuplul incotro?!

Conflictul constituie un aspect inerent relatiilor dintre oameni si are ca origine diferentele de interese, idei sau sentimente. Este prezent in toate domeniile vietii, presupune o interactiune imprevizibila si poate avea consecinte dezastruoase atunci cind lipsesc abilitatile de rezolvare. Restrins la cadrul familiei, conflictul reflecta distanta psihologica dintre parteneri, pierderea interesului fata de nevoile celuilalt, diferente uneori ireconciliabile si, din pacate, rareori cunoscute anterior casatoriei, privind valori, obisnuinte, inclinatii sau chiar vicii.

Evolutia spre conflict este mai frecventa la persoanele dependente, care intra in viata conjugala fara o desprindere efectiva de familia de origine, iar implicarea parintilor, nu intotdeauna dorita sau neagreata de ambii parteneri genereaza resentimente, conflicte.

Intre soti se manifesta rivalitate in sensul afirmarii autoritatii unuia sau altuia in luarea deciziilor, administrarea bugetului familiei, stabilirea cercului de prieteni, a modului de petrecere a timpului liber. Totodata, nevoia de cooperare, de sprijin reciproc in impartirea onesta a obligatiilor in ingrijirea copiilor, in facilitarea carierei profesionale a fiecaruia, este prezenta in grade diferite corespunzator intelegerii de care dau dovada.

Fidelitatea si stabilitatea atit de necesare in cuplu vin in contradictie cu cautarea satisfacerii atractiei sexuale de moment fata de persoane exterioare cuplului, uneori pe fondul rutinei si monotoniei, instalate in timp, a absentei surprizelor si fanteziilor dintre parteneri. Infidelitatea, care poate avea cauze diverse, cunoscuta sau chiar intuita de partener, afecteaza puternic armonia conjugala, acutizeaza conflictele si uneori duce la destramarea casniciei.

Intr-un cuplu, certurile sint inerente, din cauza multiplelor probleme care apar si care nu pot fi solutionate mereu eficient. Daca cearta este superficiala poate constitui „sarea in bucate“ care reduce tensiunile si combate indiferenta, apare ca o nevoie intensa de clarificare. Daca insa tensiunile persista si se amplifica pe fondul unui sir nesfirsit de minie, paralizie emotionala, frica si chiar stari depresive. Sufleteste va fi o lupta grea si lunga pentru uitarea resentimentelor, depasirea complexelor sau vindecarea sensibilitatii ranite.

Fiecare se va simti o victima a injustitiei celuilalt, ii va percepe clar actele ostile fara sa le vada sau sa le accepte si pe ale sale.

In situatii de conflict, agresivitatea verbala este distructiva si are de cele mai multe ori efecte greu de rezolvat ulterior. Desi este greu, intr-o situatie tensionata, cind rautatile si ironiile se succed rapid, amplificind nervozitatea, totusi singura solutie eficienta de moment este „sa-ti tii gura“. Ulterior, intr-un climat mult mai linistit, propice ratiunii si argumentelor de bun-simt, se poate incerca solutionarea disputelor. Cind partenerii nu au puterea sau vointa necesare se impune sa apeleze la ajutorul profesionist al psihologului. Cauzele profunde ale conflictelor ies la suprafata printr-o profunda analiza psihologica, iar consilierea celor aflati in cauza are sanse de reusita daca sint sinceri si interesati sa-si rezolve problemele. In general, fiecare este partinitor, comunicind in timpul consilierii ca vina ii apartine celuilalt fara sa-si puna intrebarea cum a devenit partenerul atit de agresiv si intolerant daca el nu are nici o contributie.

Daca se incearca, din cauza reticentelor sau temerii, pe undeva firesti, „spalarea rufelor“ in familie, fara a apela la psiholog, se poate ajunge ca solutionarea conflictelor sa o faca instantele de judecata cu finalitati previzibile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS