9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePopularitatea lui Putin va creste

Popularitatea lui Putin va creste

Teroare este numele filmului pe care ziarista bulgara Elena Ionceva l-a realizat in Cecenia in anul 1996, in timpul ultimului razboi de acolo. Riscindu-si viata, ziarista a reusit sa ajunga pina la conducatorii banditilor din Muntii Caucaz.

Cunoscind psihologia acestui popor, Elena analizeaza teroarea din Moscova intr-un amplu interviu pentru cotidianul Trud.

– Elena, este pripit sentimentul de usurare dupa deznodamintul de la Moscova?

– Oricare ar fi reactiile, aceasta este o tragedie pentru ca sint mai mult de 100 de morti dintre ostatici. Dar mi se pare ca acesta a fost modul de a se preintimpina o tragedie mult mai mare. Scenariul a aratat ca cecenii ar fi trecut la actiuni radicale si ar fi inceput sa omoare in masa ostaticii. Totusi, noi sintem observatori din afara si nu dispunem de informatia serviciilor speciale rusesti. Dar prezenta acestor femei-kamikaze a fost un semn foarte rau ca ele, intr-adevar, isi vor pune in actiune bombele si ca victimele vor fi mult mai multe. Se pare ca ele nu sint adevarate kamikaze.

– Care sint impresiile tale despre femeile cecene? Sint ele predispuse spre actiuni extreme?

– Femeile pe care eu le cunosc din 1996 n-au nimic comun cu acestea pe care le vad acum. Femeia cecena e pe locul doi in familie. Cind are musafiri nu ii este permis sa stea la aceeasi masa cu barbatul. Rolul ei este sa serveasca, dupa care se inchide in bucatarie. Chiar si in Grozni, unde locuia intelectualitatea si existau femei scolite si bine imbracate, atitudinea fata de ele era de desconsiderare.

– Ce s-a intimplat in ultimii ani astfel incit femeile cecene sa devina atit de nerecunoscut?

– In ultimii cinci-sase ani, in ele a fost sadit un islam extrem, fapt pentru care ele sint deja afectate psihic. Daca barbatii si fiii lor sint omoriti, ele nu au ce pierde. Pentru a deveni kamikaze trebuie sa fi trait o mare tragedie si sa ai pregatire ideologica si religioasa. Ele cred ca dupa moarte se duc in rai, pentru ca au savirsit o fapta buna. Iata, aceasta le motiveaza.

– Teroristii de la Moscova nu s-au dovedit nepregatiti?

– Aceasta este interesant. Liderul lor, Movsar Baraev, a fost un comandant militar marunt, care a condus intre cinci si sapte persoane. Se ocupa de rapiri. Asemanator unchiului sau, Arbi Baraev, care a fost omorit anul trecut. Pentru ceceni, virstnicul Arbi Baraev este simbolul comandantului care a savirsit cele mai multe rapiri de ostatici. Nepotul lui, Baraev, care oficial sta in spatele operatiei din Moscova, a comandat mult mai putini oameni, care nu sint luptatori profesionisti. Probabil ca teroristii din Moscova au fost marionete, dirijati de Mashadov. ITAR-TASS publica interviul transmis in urma cu citeva zile, in care Mashadov spune: „Am incheiat cu razboiul de partizani. Am inceput actiuni ofensive si vom intreprinde o operatie care va schimba situatia“.

– Mashadov in ce calitate face aceasta declaratie?

– Acesta este liderul politic al miscarii separatiste. Iar purtatorul sau de cuvint la CNN neaga legatura lui cu teroristii. Dar el a facut o foarte curioasa analogie, din care se intelege care este telul acestei operatii. El cere sa se declanseze o dezbatere publica asupra Ceceniei si Rusia sa-si retraga trupele de pe teritoriul ei. Cuvintele lui au sunat asa: „De ce trebuie sa privim Cecenia ca pe ceva diferit de Kosovo. Ceea ce a facut Milosevici in Kosovo, face Putin in Cecenia. Adica, albanezii din Kosovo s-au batut. Noua de ce ni se refuza acest drept?

– De acum inainte cum vor fi priviti cecenii?

– Acest act terorist este un foarte mare deserviciu pentru ei. El va legitima folosirea unor actiuni radicale din partea armatei ruse. Pe de alta parte, vor fi persecutati cecenii obisnuiti, care n-au nimic comun cu aceste formatiuni. In Riga, unde la vremea respectiva a muncit primul lider cecen, Geohar Dudaev, si este foarte respectat, exista o strada cu numele sau. Locuitorii acestei strazi au facut o subscriere pentru schimbarea numelui ei. Daca este adevarata teza privind legatura lui Mashadov cu teroristii, probabil scopul acestei operatiuni este de a provoca o dezbatere publica si de a pune tema Cecenia in acelasi context precum Kosovo.

– Ce va insemna actiunea de simbata pentru Putin?

– BBC a spus deja ca operatia este reusita, ceea ce este semnificativ. Daca acelasi lucru se recunoaste si de catre expertii occidentali independenti, rating-ul lui Putin se va ridica.

– Tu ai avut sansa extraordinara sa le iei interviu celor mai mari ucigasi ceceni, Basaev si Raduev. Ce fel de oameni erau?

– Am ajuns la ei dupa mii de peripetii. Raduev, care a fost in Varna la o scoala de management, avea amintiri frumoase despre Bulgaria si mi-a dat un interviu lung. Am avut sentimentul ca, pentru el, razboiul este o afacere. Basaev era fanatic. Ma privea dusmanos. Basaev a fost diavolul… Atunci, pe timpul lui Eltin, am avut senzatia ca armata rusa nu doreste sa-i elimine pe Basaev si Raduev. A existat versiunea ca medii militare interesate spala bani prin intermediul razboiului.

– Prin ce i-ai cistigat pe teroristi? Puteau sa te omoare fara sa clipeasca!

– Cel mai rau in astfel de cazuri este sa arati ca ti-e frica. In constiinta lor, asta inseamna ca tu esti vinovat si ai ce sa ascunzi. Am stabilit si ca sint foarte vanitosi. Liderii unor astfel de formatii vor sa faca impresie, le place sa-i flatezi. Am reusit sa cistig increderea cecenilor obisnuiti, care aveau nevoie sa povesteasca in fata ziaristilor despre tragedia lor. Ei au fost legatura mea cu teroristii.

– Dupa tine, care este calea pentru Cecenia?

– Problema este ca aceasta comunitate nu are structuri pentru a-si crea propriul stat. Islamul taliban extrem este foarte agresiv. Ei tin sa adere la el si alte comunitati. In acest sens, trebuie sa-i intelegem si pe rusi si sa li se dea libertatea sa faca tot ceea ce considera ca este bine. Probabilitatea sa se repete ceea ce s-a intimplat in 1996 este mai mica. Deja nu mai exista acel Afganistan care a transformat Cecenia in laborator pentru opium. Exista o coalitie antiterorista si toate tarile sint mult mai sensibile la acest lucru. Este si ceva curios. Eu, personal, nu cred ca exista baieti buni si rai. Dupa mine, ei si-au impartit rolurile. Unii sint persoane politice, care negociaza cu comunitatea mondiala. Ceilalti sint teroristii. La urma urmei, si unii, si ceilalti au un scop comun – autonomia Ceceniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS