10 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateConditiile in care muncesc gorjenii sint cu o jumatate de secol in urma celor din UE

Conditiile in care muncesc gorjenii sint cu o jumatate de secol in urma celor din UE

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Gorj a realizat un raport de activitate pe primele trei trimestre ale anului, care scoate in evidenta faptul ca 95% dintre gorjeni muncesc in conditii improprii si sint supusi riscului de a suferi un accident de munca. Majoritatea patronilor nu respecta drepturile elementare ale angajatilor. Un proiect realizat de ITM cu organisme similare din Suedia demonstreaza ca romanii muncesc in conditiile pe care vesticii le aveau in urma cu o jumatate de secol. In Gorj s-au inregistrat de la inceputul acestui an 150 de accidente de munca, dintre care sapte mortale, restul soldindu-se cu incapacitate temporara de munca. Jumatate din accidentele de munca s-au produs la Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO), trei angajati ai acesteia pierzindu-si viata. Inspectorii de munca au constatat ca principalele cauze ale producerii accidentelor de munca sint neutilizarea echipamentelor de protectie a muncii si nerespectarea instructiunilor specifice de lucru. 95% dintre unitatile economice din Gorj nu au o evaluare a riscurilor la care isi supun angajatii, si majoritatea nu detin un punct de prim-ajutor. Cele mai proaste conditii de munca s-au inregistrat la SC ROSTRAMO, la Spitalul Comunal Turceni, la carierele miniere Pesteana-Jiu si Seciuri. S-au constatat mari deficiente in asigurarea dotarilor sociale, cantine si grupuri sanitare.

Pentru ca amenzile pentru nerespectarea unor conditii de munca sint foarte mici, acestea au totalizat in primele noua luni ale anului doar 30 de milioane de lei.

„Hartuirea sexuala si discriminarea la serviciu exista, dar sint greu de probat“

Serviciul de Securitate si Sanatate in Munca al ITM a efectuat de la inceputul anului peste 1.500 de controale la agentii economici din judet. Din cauza neregulilor inregistrate au fost oprite opt unitati economice si 11 instalatii. Amenzile aplicate au vizat 47 de agenti economici si au totalizat aproape o jumatate de miliard de lei. Un proiect derulat de ITM Gorj cu organisme similare din Suedia a scos in evidenta diferentele dintre conditiile in care muncesc gorjenii si cele in care isi desfasoara activitatea cetatenii din tarile Uniunii Europene. In unele domenii, diferentele ating o jumatate de secol. „In Suedia poti sa-ti iei concediu medical un an daca esti stresat, iar la noi acest aspect nici nu este deocamdata luat in discutie cind vine vorba de sanatatea angajatilor. Ultima grija a suedezilor in ceea ce priveste conditiile de munca este pozitia coloanei vertebrale a casierilor de la casele de marcat. Ei sint cu zeci de ani inaintea noastra la aceste aspecte“, a spus Horia

Serban inspector-sef ITM Gorj. Conducerea Inspectoratului a precizat ca in ceea ce priveste discriminarea la locul de munca pe motive sexuale, de virsta sau etnice nu s-a inregistrat nici o sesizare. „Hartuirea sexuala si discriminarea la serviciu exista, dar sint greu de probat. Trebuie adunate dovezi in acest sens. Deocamdata, in Gorj nu a fost semnalat nici un caz“, au precizat reprezentantii ITM Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS